Porkkana-inkiväärisosekeitto on pehmeä ja vatsaystävällinen arkiruoka, jonka valmistamiseen ei tarvita kummoisia kikkailuja. Kasvissosekeittoon tulee muikea maku tuoreesta inkivääristä, mantelikermasta ja kookoskuitujauhosta.
Olen huomannut, että aina on joku ajankohta kolkuttamassa ovella, minkä vuoksi on viimeinen hetki tarttua itseä niskasta kiinni.
Auts.
Jos lukuisia kirjoituksia, televisio-ohjelmia ja iltapäivälehtien uutisia on uskominen, nyt tarvitaan tehotoimenpiteitä talven aikana lösähtäneen olemuksen muokkaamiseen.
Juhannuksena pitäisi olla kesäkunnossa. Jos tuntuu, ettet mitenkään ehdi, voit ottaa avuksi 5:2 -ohjelman tai uudenlaisen 80–20 -dieettiversion.
Siis minkä?
Ruokavalion, jossa viitenä päivänä viikossa syöt kurinalaisesti ja kahtena päivänä viikossa mässäilet. Tai sitten niin, että esittelet 80 % ruokavaliostasi julkisuudessa ja loppua häpeät itsekin.
Mitä järkeä tässä on?
Ei mitään.
Kaikissa näissä laihdutusohjelmissa joku rahastaa sinua.
Joku toinen määrittelee puolestasi sen, mikä on ”hyvä ja toimiva” ihannekeho. Ihanteellista naiskuvaa rakennetaan, uusinnetaan ja muokataan mediassa. Se on niin itsestään selvää, ettei sitä välttämättä tule edes ajatelleeksi.
Mediakulttuuria hieman syvällisemmin lukeneena minua ärsyttää tämä jatkuva syyllistäminen.
Ruumiinkuvan normittaminen ja ulkonäköihanne ovat yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vallankäytön välineitä. Stereotyyppiset ihanteet vaikuttavat kehon ja syömisen kontrolliin.
Katariina Kyrölä kirjoittaa Anna Mäkelän, Liina Puustisen ja Iiris Ruohon toimittamassa kirjassa Sukupuolishow – Johdatus feministiseen mediatutkimukseen siitä, miten haluttava naiseus ja ulkonäön kohentaminen synnyttävät kelpaamattomuuden tunteen.
Riittämättömyys johtaa usein ahdistaviin ja pakonomaisiin tekoihin – äärisuorituksiin niin syömisessä kuin urheilussakin.
Kyrölän mukaan kauneuteen liittyy myytti – tai tarkemmin ottaen harha – joka alistaa naiset loputtomaan ruumiin kontrollointiin; ikuisen nuoruuden, hoikkuuden ja kiinteyden tavoitteluun.
Tässä kontekstissa bikinikunnon ulkopuolella olevat henkilöt näyttäytyvät länsimaisille kauneusihanteille tottelemattomina.
Kirjoittamattomien, sukupuolitettujen kulttuuristen normien mukaan nainen ei saa viedä liikaa tilaa eikä siis syödä liikaa.
Kuulostaa vapaudenriistolta. Ja sitä se myös on. Kyrölä esittää, että nainen on näennäisen vapaa valitsemaan tiukan kauneusihanteen mukaisista vaihtoehdoista.
Kaikissa ulkonäköön liittyvissä keskusteluissa unohdetaan kysyä, miten vatsasi ja suolistosi voi. Miten sinä jaksat?
Väitän, että vatsan ja suoliston hyvinvoinnilla on paljon suurempi merkitys arjen onnellisuuteen ja tasapainoiseen elämään kuin joillakin vaivaisilla senteillä.
Kun suoliston laittaa kuntoon, mielen ja kehon tasapaino löytyy kuin itsestään. Siihen ei tarvita armottomuutta, niskalenkkiä eikä yhtään keinotekoista dieettiä.
FODMAP-ruokavalio ei ole laihduttamiseen tähtäävä dieetti, vaikka monella sitä noudattavalla paino putoaakin. Kymmenen kiloa saattaa lähteä ihan huomaamatta.
FODMAP-ruokavalio on pikemminkin elämäntapa, jonka avulla herkkä vatsa voi paremmin. Paino voi pudota siksi, että vatsan hyvinvoinnin vuoksi on suhtauduttava normaalia tarkemmin syömiseensä, annoskokojen on oltava kohtuullisia ja hiilareiden määrää on rajoitettava pysyvästi.
Epäsopivien ruoka-aineiden välttäminen vähentää luonnollisesti elimistön tulehdustilaa ja turvotusta. Kun suolisto voi hyvin, se näkyy ja tuntuu olemuksessasi.
Terveellinen arkiruoka on ensimmäinen askel kohti hyvää oloa ja tervettä vatsaa. Kun valikoit raaka-aineet huolella, voi samasta kattilasta syödä koko perhe.
Tämän porkkana-inkiväärisosekeiton olen kehittänyt kokkikursseja varten. Keiton valmistamiseen on käytetty kurssille saatuja sponsorituotteita: Urtekramin luomuelintarvikkeita ja Mill & Mortarin mausteita.
Keiton valmistamiseen tarvitset 3–4 litran kattilan. Keiton voi pakastaa sopivina annoksina kiireisten päivien varalle.
4 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
50 g kevätsipulin vartta silputtuna
5 pientä palaa pakastepinaattia
5 kpl aurinkokuivattua tomaattia
4 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
3 rkl sitruunamehua
2 rkl kuivattua ruohosipulia
2 l vettä
2 tl Himalajan ruususuolaa*
1 kg porkkanoita
5 jauhoista perunaa
iso pala lanttua
pieni pala juuriselleriä
Lisäksi:
200 ml manteli- tai riisikermaa
½ dl kookoskuitujauhoja*
reilusti tuoretta oreganoa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen
ripaus mustapippuria myllystä
*Urtekramin tuote, saatu veloituksetta.
Tarjoiluun: loraus laktoositonta maustamatonta jogurttia tai manteli- tai riisikermaa
Ohje:
Laita öljy kuumenemaan isoon kattilaan. Lisää silputtu kevätsipulin varsi, jäiset pakastepinaatinpalat ja aurinkokuivatut tomaatit. Kuullota miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes sipuli on pehmentynyt ja pinaatti on sulanut.
Lisää kattilaan kuorittu ja raastettu inkivääri, sitruunamehu ja kuivattu ruohosipuli. Anna hautua muutama minuutti ja lisää sen jälkeen vesi ja suola. Kuumenna liemi kannen alla kiehuvaksi.
Kuori ja paloittele porkkanat, perunat, lanttu ja juuriselleri. Lisää kasvikset kiehuvaan keitokseen ja keitä kypsäksi.
Lisää kattilaan reilusti tuoreita yrttejä ja anna niiden pehmentyä muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä. Lisää mantelikerma, kookoskuitujauho ja mustapippuria myllystä. Soseuta sauvasekoittimella samettiseksi keitoksi. Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.
Viimeistele kulhoihin annosteltu keitto lorauksella luonnonjogurttia tai mantelikermaa. Sekoita lisuke kevyesti keiton sekaan lusikanvarrella.