Raparperi on kesäisen ruoanlaiton uusi tulokas, joka säväyttää kasvissosekeitossa. Raparperi on hyvä kontrasti makealle porkkanalle. Raparperi-porkkanasosekeitto maistuu rapeiden gluteenittomien leipäkrutonkien kera.
Kesäillan koiranulkoilutuslenkillä sen huomaa: suomalaiset ovat grillauskansaa. Joka toisesta talosta leijuu nenään ihana tuoksu.
Vaikka ulkona kokkailu ja grilliruoka maistuvat tähän vuodenaikaan, vaihtelu kuitenkin virkistää. Kesäisellä keitolla saa myös vatsan täyteen ilman, että olo tuntuu raskaalta.
Jos minun pitäisi itseäni kesäkokkaajana jotenkin luokitella, niin olen ehdottomasti kevyemmän kesäruoan ystävä. Kehoni tykkää eniten haudutetuista kasviksista, salaateista ja lämpimistä keitoista.
Joidenkin mielestä sosekeitot ovat maailman tylsintä ruokaa. Toisille ne ovat luonteva osa arkista ruokavaliota.
Minä kuulun tähän jälkimmäiseen porukkaan. Kaksikymmentä vuotta kasvissyöjänä ovat jättäneet jälkensä: ei viikkoa ilman sosekeittoa.
Parasta sosekeitoissa on se, että keittoihin saa kiehtovia makuja eri kasviksia, mausteita ja yrttejä yhdistelemällä. Ja lapsetkin tykkäävät.
Tähän kasvissosekeittoon upotin kirpeän makuista kausivihannesta: raparperia.
Raparperi näyttää olevan hieman aliarvostettu vihannes, josta ihmiset tuntuvat varsin mielellään luopuvan. Näin minullekin on joka kesä kertynyt pakasteeseen mukavasti raparperia, vaikka en yhtään puskaa omistakaan.
Tässä hyvänmakuisessa kasvissosekeitossa yhdistyvät kirpakan raparperin ja makean porkkanan aromit. Lopputulos on kaikkea muuta kuin tavallinen.
Sosekeiton liemen pohjaksi haudutin oliiviöljyssä kevätsipulin varsisilppua, lehtikaalia ja pakastepinaattia. Lehtikaali on harhaanjohtavasta nimestään huolimatta salaatti, joten sitä voi turvallisesti käyttää myös FODMAP-ruokavaliossa.
Kevätsipulin sesonki alkaa myös olla parhaimmillaan, joten vihreää sipulinvartta saa kattilaan nyt reilusti halvemmalla kuin talviaikaan.
Kevätsipulin varttakin voi pakastaa silputtuna, mikä nopeuttaa arkista ruoanlaittoa. Kevätsipulin varsisilpun voi laittaa jäisenä kuumaan oliiviöljyyn kuullottumaan ja se antaa ruokiin kivasti sipulinmakua.
Valmistin raparperi-porkkanasosekeiton lisukkeeksi leipäkrutonkeja kuullottamalla gluteenittomia leipäkuutioita oliiviöljyssä ja maustamalla ne lopuksi myllysuolalla ja mustapippurilla.
Krutonkeihin sopivat lähes kaikki gluteenittomat leivät.
Yhdelle ruokailijalle sopiva määrä krutonkeja syntyy 1–2 leipäpalasesta. Paitsi meidän perheessä, jossa nuoriso ei pysty pitämään näppejään irti krutonkikulhosta.
Jos haluat keittoon hyvänmakuisen proteiinilisän, lorauta keittoannokseen hieman laktoositonta luonnonjogurttia. Makuyhdistelmä toimii!
Keiton valmistamiseen tarvitset 3 litran kattilan. Huomaa, että raparperi on melko kirpakkaa maultaan, joten pienelläkin määrällä tulee keittoon vahva maku.
5 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
50 g kevätsipulin vartta
5 pientä palaa pakastepinaattia
1 dl lehtikaalia silputtuna
1 tl jauhettua paprikaa
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl Himalajan ruususuolaa
1 l vettä
1 rkl kookossokeria
1 kg porkkanoita
6 jauhoista perunaa
2–4 dl tuoreita tai jäisiä raparperipaloja
Lisäksi:
200 ml kaura- tai mantelikermaa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen
kourallinen tuoretta persiljaa varsineen
ripaus mustapippuria myllystä
Ohje:
Lorauta oliiviöljy kattilaan ja kuumenna hieman. Lisää öljyyn silputtu kevätsipulin varsi, pakastepinaatinpalat ja lehtikaali. Kuullota miedolla lämmöllä viisi minuuttia, kunnes seos on pehmeää.
Lisää paprikajauhe, kurkuma, korianteri ja suola. Anna mausteiden hautua hetkisen ja lisää sen jälkeen vesi ja kookossokeri. Kuumenna liemi kannen alla kiehuvaksi.
Lisää kuoritut ja paloitellut porkkanat ja perunat sekä raparperipalat.
Keitä 15–20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Lisää kattilaan kasvipohjainen kerma, tuoreet yrtit ja ripaus mustapippuria myllystä. Nosta kattila liedeltä ja anna yrttien pehmentyä kannen alla muutama minuutti.
Soseuta keitto sauvasekoittimella samettiseksi. Tarkista maku.
Tarjoile keitto gluteenittomien leipäkrutonkien kera.
LEIPÄKRUTONGIT:
½ dl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
5–6 palaa gluteenitonta leipää kuutioina
ripaus myllysuolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Ohje:
Kuumenna öljy paistinpannulla. Ruskista leipäkuutioita miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan lastalla käännellen, kunnes leivänpalat saavat kauniin ruskean värin.
Rouhi krutonkien päälle hieman myllysuolaa ja mustapippuria. Jäähdytä ennen tarjoilua.