keskiviikko, 04 helmikuu 2015 15:18

Appelsiini-vuohenjuustosalaatti ja mustaherukkavinaigrette

Arkinen salaatti piristää enemmän, kun raaka-aineet asettelee kauniisti lautaselle. Poimi elinvoimaa kasviksista, appelsiineista ja mustaherukkajauheeseen tehdystä vinaigretesta.

Luin pari päivää sitten Kauneus ja Terveys -lehdestä vatsavaivoihin liittyvän artikkelin. Artikkelin kirjoittaja oli koostanut ohjelistauksen, jonka mukaan vatsaongelmista kärsivä voi arvioida, milloin ja miten vatsavaivojen kanssa pitää ryhtyä toimeen.

Hyödyllisiä artikkeleita tällaiset, ajattelin, sillä meitä suolistovaivaisia on nykyään ihan liikaa.

Artikkelia lukiessani jäin pohtimaan, kenen asiantuntijan näkemyksiin ohjeistukset nojasivat. Medikalisaation hallitsemassa ajassamme, asia valottui minulle varsin nopeasti.

Eräässä kohdassa kehotetaan kokeilemaan itsehoitolääkkeitä. Jos vaivanasi on ummetus, ongelmaa voi hoitaa laktuloosilla tai makrogoli-valmisteella. Ovat kuulemma ihan hellävaraisia.

Närästykseen voi kirjoittajan mukaan kokeilla protonipumpun estäjiä. Niillä on suolahapon eritystä vähentävä vaikutus.

Kirjoituksessa kuitenkin muistutetaan, että lääkkeitä ei kannata käyttää varmuuden vuoksi. Tähän heti perään lisäyksenä: Maitohappobakteereista voi olla apua suoliston bakteerikannan tasapainottamisessa ja ärtyvän suolen hoidossa, mutta niiden tehosta kaivataan lisätutkimusta.

Lääkkeet voivat siis auttaa vatsaoireisiin, kunhan valitset oikein. Varmuuden välttämiseksi.

Neuvokin mukaan äkillistä vatsaoireiden pahentumista on syytä säikähtää ja suostua kivuliaisiin tähystystutkimuksiin, joiden avulla vatsavaivojen todellinen syy voidaan selvittää.

Viimeisessä pykälässä kiteytetään: melkein jokaiseen suolistosairauteen on lääke.

Tiesittekö tämän?

Johonkin vatsavaivaan auttaa kuulemma kortisoni. Ärtyvän suolen oireyhtymää voidaan sen sijaan hoitaa lääkkeillä, jotka vilkastuttavat tai hidastuttavat suoliston toimintaa. Myös FODMAP-dieetti saattaa toimia, mutta ruokavaliohoitoakaan ei kannata lähteä omin päin kokeilemaan. Vatsaongelmien tilanteen arvioi aina lääkäri, joka antaa tarvittaessa lähetteen ravitsemusterapeutille.

Minä tunnistin tästä artikkelista kaikki oireet. Sen sijaan totesin ohittaneeni ärtyvän suolen hoidossa kaikki esitetyt tutkimus- ja hoitokeinot. Tiedän kyllä, että yksittäisen ihmisen kokemuksista ei voida tehdä laajempia yleistyksiä, mutta sanon sen silti: minä olen saanut erittäin vaikeat ja kivuliaat vatsa- ja suolisto-oireet kuriin ruokavaliolla.

Funktionaalisen lääketieteen opeilla toimiville ravintovalmentajille ei tarvita lääkärin lähetettä. Tietääkseni sitä ei tarvita laillistetulle ravitsemusterapeutillekaan.

Funktionaalisessa lääketieteessä vatsavaivoja lähdetään hoitamaan poistamalla elimistöstä oireita aiheuttavat ruoka-aineet ja korvaamalla ne tervehdyttävillä ruoilla. Lisäksi vaurioitunutta suolistoa voidaan korjata esimerkiksi probiooteilla.

Siinä mielessä olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että harvoin ihminen pystyy yksin arvioimaan saamiensa ravintoaineiden riittävyyden. Rajoittuneesta ruokavaliosta tulee helposti liian yksipuolinen, jolloin vitaaliaineiden turvaaminen vaarantuu. Ravitsemusalan ammattilainen voi osoittaa ruokavaliostasi niitä epäkohtia, joita et itse näe etkä välttämättä edes heti tunne.

Koska terveys lähtee liikkeelle suolistosta, on tärkeää syödä hyvin ja huolehtia omasta kehostaan.

Tämä appelsiini-vuohenjuustosalaatti on kasattu simppeleistä salaattiaineksista perheemme pienimpiä ajatellen.

Piristin salaattia mustaherukkajauheesta valmistetulla vinaigretella. Kuivattu, makeuttamaton mustaherukkajauhe on oikea vitamiinipommi. Siinä on muun muassa C-, K- ja E-vitamiineja sekä hyödyllisiä rasvahappoja. Yksi teelusikka jauhetta vastaa desilitraa tuoreita mustaviinimarjoja.

Lisäsin mustaherukkavinaigretteen hieman neutraalinmakuista perunakuitua, pofiberiä. Sen voi jättää ohjeesta poiskin, mutta silloin vinaigrette jää juoksevammaksi, joka sotkee helposti voimakkaalla värillään muut salaattiainekset.

Tavallinen arkiruokakin voi olla kaunista.

Salaatti on noin neljälle.

MUSTAHERUKKAVINAIGRETTE:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl tummaa balsamicoa
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaahterasiirappia
3 tl makeuttamatonta mustaherukkajauhetta
2 tl pofiberiä
ripaus Himalajan suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Ohje:
Valmista ensin vinaigrette. Sekoita kulhossa kaikki vinaigreten ainekset keskenään. Tarkista maku. 

Nosta mustaherukkavinaigrette jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat salaatin. Vinaigrette kiinteytyy jääkaapissa, kun siinä olevat mustaherukkajauhe ja pofiber turpoavat.

APPELSIINI-VUOHENJUUSTOSALAATTI:
100 g jääsalaattia tai salaattisekoitusta
10 cm kurkkua
½ paprika
1 porkkana
2 appelsiinia
200 g laktoositonta vuohenjuustoa tai fetaa
1 dl rouhittuja pähkinöitä

Ohje:

Huuhtele kasvikset ja kuivaa ne. Revi salaatti silpuksi laakealle tarjoilulautaselle. Pilko kurkku ja paprika ja levitä ne salaattipedille.

Kuori porkkana ja raasta se kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi salaattilautaselle.

Huuhtele ja kuori appelsiinit ja viipaloi ne terävällä veitsellä. Asettele appelsiiniviipaleet salaatin päälle.

Murenna sekaan vuohenjuusto. Rouhi pähkinät ja ripottele ne salaattiin.

Ota vinaigrette jääkaapista ja pyöräytä se lusikalla sekaisin. Valuta puolet annoksesta salaatin päälle ohuiksi raidoiksi. Tämä vaihe onnistuu parhaiten siten, että kaadat vinaigreten pieneen muovipussiin, josta leikkaat yhden kulman saksilla auki.

Laita loppu mustaherukkavinaigrette tarjolle salaatin viereen. Toisille riittää pieni maku, toisille ei mikään.

Luettu 2750 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 05 tammikuu 2016 21:50
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Cosmopolitan-perunasalaatti »