HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Appelsiini-vuohenjuustosalaatti ja mustaherukkavinaigrette

Arkinen salaatti piristää enemmän, kun raaka-aineet asettelee kauniisti lautaselle. Poimi elinvoimaa kasviksista, appelsiineista ja mustaherukkajauheeseen tehdystä vinaigretesta.

Luin pari päivää sitten Kauneus ja Terveys -lehdestä vatsavaivoihin liittyvän artikkelin. Artikkelin kirjoittaja oli koostanut ohjelistauksen, jonka mukaan vatsaongelmista kärsivä voi arvioida, milloin ja miten vatsavaivojen kanssa pitää ryhtyä toimeen.

Hyödyllisiä artikkeleita tällaiset, ajattelin, sillä meitä suolistovaivaisia on nykyään ihan liikaa.

Artikkelia lukiessani jäin pohtimaan, kenen asiantuntijan näkemyksiin ohjeistukset nojasivat. Medikalisaation hallitsemassa ajassamme, asia valottui minulle varsin nopeasti.

Eräässä kohdassa kehotettiin kokeilemaan apteekin itsehoitolääkkeitä. Jos vaivanasi on ummetus, ongelmaa voi hoitaa laktuloosilla tai makrogoli-valmisteella. Ovat kuulemma ihan hellävaraisia, kirjoittaja ohjeisti.

Närästykseen voi kirjoittajan mukaan kokeilla protonipumpun estäjiä. Niillä on suolahapon eritystä vähentävä vaikutus.

Kirjoituksessa kuitenkin muistutettiin, että lääkkeitä ei kannata käyttää varmuuden vuoksi. Tähän heti perään lisäyksenä: Maitohappobakteereista voi olla apua suoliston bakteerikannan tasapainottamisessa ja ärtyvän suolen hoidossa, mutta niiden tehosta kaivataan lisätutkimusta.

Lääkkeet voivat siis auttaa vatsaoireisiin, kunhan valitset oikein. Varmuuden välttämiseksi.

Neuvokin mukaan äkillistä vatsaoireiden pahentumista on syytä säikähtää ja hakeutua tähystystutkimuksiin, joiden avulla vatsavaivojen todellinen syy voidaan selvittää. No se on totta. Lopuksi kiteytettiin, että melkein jokaiseen suolistosairauteen löytyy lääke. 

Se jäi hieman mietityttämään.

Johonkin vatsavaivaan auttaa kuulemma kortisoni. Ärtyvän suolen oireyhtymää voidaan sen sijaan hoitaa lääkkeillä, jotka vilkastuttavat tai hidastuttavat suoliston toimintaa. Myös FODMAP-dieetti saattaa toimia, mutta ruokavaliohoitoakaan ei kannata lähteä omin päin kokeilemaan. Vatsaongelmien tilanteen arvioi aina lääkäri, joka antaa tarvittaessa lähetteen ravitsemusterapeutille.

Minä tunnistin tästä artikkelista kaikki oireet. Sen sijaan totesin ohittaneeni ärtyvän suolen hoidossa kaikki esitetyt tutkimus- ja hoitokeinot. Tiedän kyllä, että yksittäisen ihmisen kokemuksista ei voida tehdä laajempia yleistyksiä, mutta sanon sen silti: minä olen saanut erittäin vaikeat ja kivuliaat vatsa- ja suolisto-oireet kuriin ruokavaliolla.

Funktionaalisen lääketieteen opeilla toimiville ravintovalmentajille ei tarvita lääkärin lähetettä. Tietääkseni sitä ei tarvita laillistetulle ravitsemusterapeutillekaan.

Funktionaalisessa lääketieteessä vatsavaivoja lähdetään hoitamaan poistamalla ruokavaliosta oireita aiheuttavat ruoka-aineet ja korvaamalla ne tervehdyttävillä ruoilla. Lisäksi vaurioitunutta suolistoa voidaan korjata esimerkiksi probiooteilla ja tukea hyvien suolistopöpöjen kasvua prebioottisilla ruoka-aineilla.

Siinä mielessä olen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, että harvoin ihminen pystyy yksin arvioimaan saamiensa ravintoaineiden riittävyyden. Rajoittuneesta ruokavaliosta tulee helposti liian yksipuolinen, jolloin vitaaliaineiden turvaaminen vaarantuu. Ravitsemusalan ammattilainen voi osoittaa ruokavaliostasi niitä epäkohtia, joita et itse näe etkä välttämättä edes heti tunne.

Koska terveys lähtee liikkeelle suolistosta, on tärkeää syödä hyvin ja huolehtia omasta kehostaan.

Tämä appelsiini-vuohenjuustosalaatti on kasattu simppeleistä salaattiaineksista perheemme pienimpiä ajatellen.

Piristin salaattia mustaherukkajauheesta valmistetulla vinaigretella. Kuivattu, makeuttamaton mustaherukkajauhe on oikea vitamiinipommi. Siinä on muun muassa C-, K- ja E-vitamiineja sekä hyödyllisiä rasvahappoja. Yksi teelusikka jauhetta vastaa desilitraa tuoreita mustaviinimarjoja.

Lisäsin mustaherukkavinaigretteen hieman neutraalinmakuista perunakuitua, pofiberiä. Sen voi jättää ohjeesta poiskin, mutta silloin vinaigrette jää juoksevammaksi, joka sotkee helposti voimakkaalla värillään muut salaattiainekset.

Tavallinen arkiruokakin voi olla kaunista.

Salaatti on noin neljälle

MUSTAHERUKKAVINAIGRETTE:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl tummaa balsamicoa
1 rkl sitruunamehua
1 tl vaahterasiirappia
3 tl makeuttamatonta mustaherukkajauhetta*
2 tl pofiberiä
ripaus Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Ohje:
Valmista ensin vinaigrette. Sekoita kulhossa kaikki vinaigreten ainekset keskenään. Tarkista maku. 

Nosta mustaherukkavinaigrette jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa, kun valmistat salaatin. Vinaigrette kiinteytyy jääkaapissa, kun siinä olevat mustaherukkajauhe ja pofiber turpoavat.

*Mustaherukka sisältää sorbitolia, joka on sokerialkoholi. Mustaherukka voi aiheuttaa herkkävatsaiselle oireita. Vaihda tarvittaessa mustaherukkajauhe puolukka- tai karpalojauheeseen.

APPELSIINI-VUOHENJUUSTOSALAATTI:
100 g jääsalaattia tai salaattisekoitusta
10 cm kurkkua
½ paprika
1 porkkana
2 appelsiinia
200 g laktoositonta vuohenjuustoa tai fetaa
1 dl rouhittuja pähkinöitä

Ohje:

Huuhtele kasvikset ja kuivaa ne. Revi salaatti silpuksi laakealle tarjoilulautaselle. Pilko kurkku ja paprika ja levitä ne salaattipedille.

Kuori porkkana ja raasta se kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi salaattilautaselle.

Huuhtele ja kuori appelsiinit ja viipaloi ne terävällä veitsellä. Asettele appelsiiniviipaleet salaatin päälle. Murenna sekaan vuohenjuusto. Rouhi pähkinät ja ripottele ne salaattiin.

Ota vinaigrette jääkaapista ja pyöräytä se lusikalla sekaisin. Valuta puolet annoksesta salaatin päälle ohuiksi raidoiksi. Tämä vaihe onnistuu parhaiten siten, että kaadat vinaigreten pieneen muovipussiin, josta leikkaat yhden kulman saksilla auki.

Laita loppu mustaherukkavinaigrette tarjolle salaatin viereen. Toisille riittää pieni maku, toisille ei mikään.

3 Comments

  1. Pauliina Tervo
    16.2.2015 @ 11:05

    Kiitos tästä havainnosta. Minä en ole ikinä mitään keinotekoisia valmisteita edes kokeillut vatsan toimintaan. Toimittajan kirjoittama neuvokki edustaa perinteistä koululääketieteen käsitystä vatsaoireiden hoitamisessa. Oma ajatukseni ja kokemukseni puolestaan on se, että huolellisesti koostettu ruokavalio toimii ja tervehdyttää ärtynyttä suolistoa.

    VASTAA

  2. Vilja @ muotoseikka
    16.2.2015 @ 09:58

    Moikka! Vakava varoituksen sananen laktuloosista. Se on 100-prosenttinen synteettinen fodmap-hiilihydraatti, eli puhdasta myrkkyä ibs-ihmisille. En itsekään tätä tiennyt, vaan menin ostamaan ja kokeilemaan Levolacia. 2 x 30ml määrästä sain niin pahat vatsakrampit ja kivut, että olis sairauslomalla poissa töistä pari päivää. Hirveintä tavaraa, mitä olen koskaan kokeillut. Eli ehdottomasti ei IBS:stä kärsiville. Psyllium sen sijaan toimenee. Makrogoli on myös ihan ok. 🙂

    VASTAA

    • Marjaana Nousiainen
      3.7.2024 @ 08:58

      Huom! Mustaherukka ei sovi ibs kärsiville.
      Näinollen ei kaiketi myöskään mustaherukkavinaigrette.
      Tiedoksi fodmap reseptien laatijalle/laatijoille.

      VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram