maanantai, 01 kesäkuu 2015 13:35

Seesamilohi-kiivisalaatti ja sitruuna-jogurttikastike

Uunissa haudutettu seesamilohi saa uuden aromin kirpeänmakeasta puolukka-balsamicosta. Nauti lohi vaihteeksi värikkään kiivisalaatin ja raikkaan sitruuna-jogurttikastikkeen kanssa.

Uunissa paistettu lohi on mitä parhainta arkiruokaa, ja sen valmistaminen on nopeaa ja helppoa.

Peruslohi muuttuu uudenlaiseksi makuelämykseksi, jos ruoanlaittoon kokeilee uusia raaka-aineita.

Tähän uuniloheen testasin erään keittiömestarin vinkistä Sverigeskafferietin puolukka-balsamicoa. Puolukka-balsamico on ruotsalaispariskunnan – Pia ja Lasse Schönemyrin – ravintola-alan osaamisen ja kunnianhimoisen kulinarismin tulos.

Schönemyrit unelmoivat pitkään omasta pienestä herkkuyrityksestä ja tuotteista, joilla saataisiin arkeen hieman luksusta – Var Dags Lyx – kuten pullon etiketissä luvataan.

Pariskunnan tarina on niin ruotsalainen: uskotaan omaan unelmaan ja toteutetaan se.

Unelman eteen tehdään lujasti töitä: koti muutetaan makulaboratorioksi, jossa testataan ja uutetaan erilaisilla tekniikoilla rohkeita makuja, ja ikkunalaudat ja puutarha rönsyilevät yrttejä, chiliä ja muuta kasvatettavaa.

Lopulta kadunkulkijat ja ruotsalaisravintoloiden huippukokit kutsutaan maistelemaan uusia makuyhdistelmiä. Maut ovat aitoja ja kiehtovia. Innostunut vastaanotto kannustaa pariskuntaa jatkamaan valitulla tiellä.

Perinteisesti ajatellaan, että parhaimmat öljyt ja balsamicot tulevat Välimeren maista.

Täytyy sanoa, että kyllä naapurimaassakin osataan.

Sverigeskafferietin puolukka-balsamico on makeankirpeä sekoitus puolukkamehua ja viinietikkaa ilman keinotekoisia makeutus- ja väriaineita.

Puolukka-balsamico sopii sellaisenaan salaatinkastikkeeksi ja sekoitettavaksi vinaigretteen. Sillä saa myös uudenlaista makua lihan ja kalan sekä kanan marinointiin.

Puolukka-balsamico tuo lohifileeseen kivan aromin. Maku sen kuin paranee, jos heität fileen savustuspönttöön kera kostutettujen leppälastujen ja sokeripalan.

Samalla kun lohi kypsyy, ehtii pilkkomaan värikkään kiivisalaatin ja sekoittamaan sitruuna-jogurttikastikeen kalalle.

Täyteläinen ja raikas jogurttikastike syntyy paksusta turkkilaisesta jogurtista, tuoreesta puristetusta sitruunan mehusta sekä yrteistä.

Hyvää ruokahalua!

4–5 annosta

SEESAMILOHI:
700 g ruodoton lohifilee
2 rkl sitruunan mehua
1 rkl Sverigeskafferiet puolukka-balsamicoa*
½–1 tl Kalaharin suolaa hienoksi jauhettuna*
1 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä (esim. Urtekram)
ripaus mustapippuria myllystä*

Uunivuoan voiteluun: kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä

*Mill & Mortarin luomumausteet ja maustetut balsamicot löydät Taste of Helsinki -ruokatapahtumasta 11.–14.6.2015. Luomumausteet ovat käytössä myös tapahtuman näytöskeittiöissä. Sinne siis!

Ohje:

Ota lohifilee huoneenlämpöön ja aseta se uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Tee terävällä veitsellä lohen pintaan viillot nahkaan saakka noin kolmen sentin välein.

Sekoita sitruunan mehu ja puolukka-balsamico keskenään ja lusikoi se lohen pintaan. Raota leikkaamiasi viiltoja sen verran, että mehu ja balsamico valuvat myös lohifileen sisälle.

Ripottele pintaan suola ja seesaminsiemenet. Rouhi lopuksi myllystä mustapippuria fileen päälle.

Anna lohen maustua huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista lohifileetä uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.

Valmista kiivisalaatti.

KIIVISALAATTI:
100 g (1 pss) jääsalaattia
½ ruukku rucolaa
10 cm kurkkua
250 g kirsikkatomaatteja
1 porkkana
5 kypsää kiiviä

Ohje:
Huuhtele ja kuivaa kasvikset. Revi salaatti laakealle tarjoilulautaselle ja sekoita joukkoon rucola. 

Pilko kurkku ja puolita kirsikkatomaatit ja lado ne salaattipedille.

Kuori porkkana ja suikaloi se kuorimaveitsellä salaatin sekaan.

Kuori kiivit, viipaloi ne ja asettele viipaleet tarjoilulautasen reunoille.

Nostele paistetut ja hieman jäähtyneet seesamilohen palaset salaatin päälle.

Viimeistele salaatti sitruuna-jogurttikastikkeella. Voit tarjoilla kastikkeen myös erillisessä kulhossa.

SITRUUNA-JOGURTTIKASTIKE:
200 g laktoositonta turkkilaista jogurttia
1 rkl sitruunan mehua
ripaus Kalaharin suolaa myllystä
ripaus ruokosokeria
ripaus mustapippuria myllystä
tuoretta minttua ja sitruunamelissan lehtiä hienona silppuna

Ohje:
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kulhossa. Tarkista maku.

Aterian lisukkeena maistuu esimerkiksi gluteeniton tattarifocaccia.

Luettu 1862 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 02 marraskuu 2017 10:30