HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

syyssalaatti

Ilmojen viilentyessä keho kaipaa sisuksiinsa jotain lämmintä. Salaatista tehdään nyt astetta tuhdimpi. Lämmin syyssalaatti sisältää paljon hyvin sulavaa kasviproteiinia ja kevyesti kypsennettyjä kasviksia. Helppoa ja herkullista arkiruokaa!

Tämän blogitekstin on kirjoittanut Raisa Varsta. Raisa on ärtyneen suolen omistaja, lehtori ja perustajaosakas ProFTraining Finland Oy:ssa. Hänellä on omakohtaista kokemusta siitä, miltä tuntuu, kun pierusta tulee tsunami. Raisa tietää myös, millainen merkitys liikunnalla on toipumisessa.

Valkoisessa katossa meni hassuja raitoja. Ne eivät olleet ihan säännöllisiä, mutta eivät säännöttömiäkään. Olikohan tasoittajalla ollut huono päivä?

Minulla oli.

Makasin terveyskeskuksen ensiavussa tippaletku kädenselässä ja tuijottelin kattoa. Mietin, miksi en ollut kuunnellut varoituksia. Miksi piti herkutella ruisleivällä, avokadolla ja kaikella sellaisella, jonka jo tiesin aiheuttavan tsunameja suolistossani?

Onneksi kohdalleni sattui osaava nuori naislääkäri. Hän toi minulle nipun monisteita, joissa kerrottiin ärtyneen suolen oireyhtymästä sekä sitä hoitavasta FODMAP-ruokavaliosta. Totesin lääkärille, että jos se on siitä kiinni, mitä leipälävestäni sisään työnnän, niin näissä merkeissä ei enää tavata.

Siitä alkoi matka hiilaritietoiseen syömiseen ja esimerkiksi gluteeniviljojen karsimiseen. Olisipa Pauliinan kurssi ollut jo silloin olemassa!

Pikkuhiljaa sain napaseudun rauhoittumaan, mutta ajoittain oli ongelmia edelleen. Huomasin, että rankka liikunta pahentaa tilannetta, samoin se, jos ei liiku ollenkaan.

Ystävän suosituksesta eksyin ryhmäliikuntatunnille – FasciaMethodiin – jossa kehoa huollettiin ohjaajan mukaan ”kehon myofaskiaalisten jatkumoiden näkökulmasta”. Tunnin jälkeen oli euforinen olo. Seuraavana aamuna vatsa oli vähemmän pinkeä  ̶  ja aamupöntössä paljon tavaraa.

Todellinen, suolistoa rauhoittava ja hoitava vaikutus tuli säännöllisen harjoittelun myötä. Ainoa haastava asia oli se, että suolisto sai hyvää liikettä jo tunnin aikana. Pieru päivässä oli siihen nähden melkoista vähättelyä! Nykyisin voin onneksi jo käydä tunneilla jännittämättä.

pomppovatsat

Me kaikki tiedämme sen tunteen, kun vatsa pömpöttää…

Rakastuin itse asiassa lajiin niin paljon, että halusin saattaa sen kaikkien suolivammaisten, ja muidenkin, saataville. Kokemukseni mukaan lempeä kehonhuolto vaikuttaa suolistoon kolmea kautta:

  1. Tunnilla pää selkenee ja mieli rentoutuu. Me kaikki vatsavaivaiset tiedämme, miten stressi vaikuttaa vatsantoimintaan. Ärtyvä suoli tunnetaan stressivatsana: mitä pahempi kaaos päässä, sitä huonommin suolisto voi. Siksi mielen hoitaminen ja stressinhallinta ovat tärkeä osa vatsavaivojen hoitamista.
  2. Liikkeiden aikana tehtävä syvähengitys rauhoittaa hermostoa. Vatsavaivaisen hermosto on ylivirittynyt, mikä voimistaa kipuaistimuksia. Lisäksi stressaantunut henkilö hengittää usein hyvin pinnallisesti, mikä lisää kehon happamuutta keuhkotuuletuksen heikentyessä. Syvähengitys hieroo sisäelimiä ja aiheuttaa paineenvaihtelua vatsaontelossa tehostaen sisäelinten aineenvaihduntaa ja neste- ja verenkiertoa.
  3. Liike vatsan alueen faskioissa, eli lihaskalvoissa, huoltaa suolistoa. Kokonaisvaltaiset liikkuvuusharjoitukset saavat aikaan liikettä vatsaontelon sisäisissä faskioissa, mikä helpottaa turvotusta ja vatsan pömpötystä. Harjoitteiden myötä nestekierto tehostuu, minkä vuoksi tunnin jälkeen pitää muistaa juoda paljon vettä. 

Vatsavaivojen hoitamisessa saadaan parhaimmat tulokset aikaan, kun dynaaminen kehonhuolto yhdistetään suolistoa tervehdyttävään FODMAP-ruokavalioon. Siksi FODMAP-verkkokurssilla on jatkossa mukana kehittämämme pömppövatsavalmennus.

Hyvä suolisto-oireinen lukija! Olen omasta puolestani pyrkinyt varmistamaan, että FODMAP-verkkokurssiin sisältyvät nyt kaikki ne keskeiset liikunta-asiat, jotka oman suolistoni tervehdyttämisessä ovat olleet merkityksellisiä. Kaikki nämä opit on paketoitu konkreettiseksi tekemiseksi ammattitaitoisten fysioterapeuttien toimesta.

Pienestä pitää tosin aloittaa, niin minäkin tein siellä ensiavussa. Hengitin syvään – varmasti ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Hengitä sinäkin – suolistosi puolesta – ja hoida vatsavaivat kuntoon tällä ainutlaatuisella ohjelmalla.

Lue lisää verkkovalmennuksesta kurssisivulta ja ilmoittaudu mukaan seuraavaan valmennusryhmään, joka starttaa muuten 16.10.2017.

♥ Raisa

proftraining

Kuvassa vasemmalla ProFTraining Oy:n perustajaosakas Raisa Varsta ja pömppövatsan karkoittamisen asiantuntijat fysioterapeutti Viivi Kettukangas (keskellä) ja fysioterapeutti ja tietokirjailja Anne Puranen.

Ja koska liikkumisen kyytipojaksi tarvitaan ihan oikeasti hyvälaatuista ravintoa, tehdään sitten sellaista.

Ilmojen viilentyessä keho kaipaa sisuksiinsa jotain lämmintä. Helppotekoinen lämmin kasvissalaatti antaa puhtia päivään ja saa vatsan kehräämään tyytyväisenä. Lämpimässä syyssalaatissa on ihanan makuisten kasvisten lisäksi täysjyvätattaria, baby-pinaattia ja herkälle vatsalle sopivia punaisia linssejä.

Linssien sopivuus on yksilöllistä, mutta FODMAP-yhdisteiden määrä jää kohtuulliseksi, kun käytät pahvitölkkiin pakattuja, kypsennettyjä punaisia tai vihreitä linssejä. Linssien sisältämät FODMAPit liukenevat säilöntäveteen säilöntäprosessin aikana. Kaada säilöntävesi pois siivilän läpi ja huuhtele linssit juoksevalla vedellä ennen käyttöä.

Myös tattari vaatii hieman esikäsittelyä. Tattarisuurimoiden pinnalla on suojaravintoaineena tunnettua fagopyriiniä, joka lähtee pois, kun tattarit huuhdellaan siivilässä ensin kylmällä vedellä, sitten tulikuumalla ja lopuksi vielä kylmällä vedellä. Fagopyriini värjää huuhtelu- ja keitinveden vaaleanpunaiseksi. Voit vaihtaa halutessasi keitinveden keittämisen alkuvaiheessa.

syyssalaatti3

Neljän henkilön lämmin syyssalaatti

Tattarin keittämiseen:
vettä
1 ½ dl Keskisen myllyn tattarisuurimoita
½ tl jauhettua kurkumaa
⅓ tl Himalajan ruususuolaa
loraus oliiviöljyä
ripaus mustapippuria myllystä

Kasvissalaatti:
1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl vaahterasiirappia
1 tl Provencen yrttiseosta
½ tl Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua
250 g kirsikkatomaatteja
100 g lampaan- ja vuohenmaitoon valmistettua fetaa (laktoositon)
1 tlk (175 g) kypsennettyjä punaisia linssejä

Lisäksi:
80 g (1 pss) baby-pinaattia
ripaus sormisuolaa ja mustapippuria myllystä

syyssalaatti5

Ohje:

Huuhtele tattari ensin kylmällä vedellä, sitten kuumalla ja lopuksi vielä kylmällä vedellä. Keitä tattari napakan kypsäksi (noin 10 minuuttia). Kaada keitinvesi pois siivilän läpi ja kumoa tattari kattilaan. Lisää kurkuma, suola, oliiviöljy ja ripaus mustapippuria. Tarkista maku. Jätä sivuun.

Kaada linssien säilöntäneste pois siivilän läpi ja huuhtele linssit huolellisesti juoksevalla vedellä. Jätä siivilään valumaan.

Huuhtaise kaikki kasvikset ja kuori porkkanat. Pilko porkkanat, kesäkurpitsa ja paprika melko pieniksi paloiksi.

Laita kookosöljy wokkipannuun tai kasariin ja kuumenna hieman. Lisää porkkanat ja kypsennä niitä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää kesäkurpitsa, paprika, omenaviinietikka, vaahterasiirappi ja mausteet. Hauduta, kunnes kasvikset ovat haluamassasi kypsyydessä. Salaattiin tulevat kasvikset kannattaa jättää hieman napakoiksi.

Lisää ruohosipulisilppu, kirsikkatomaatit, murusteltu feta ja linssit. Kääntele sekaisin. Nosta pannu pois liedeltä ja anna tekeytyä kannen alla muutama minuutti. Lisää lopuksi keitetty tattari.

Huuhtele baby-pinaatti ja levitä siitä suurin osa laakean tarjoilukulhon pohjalle. Kumoa lämpimät kasvikset salaattipedille. Lisää loput pinaatinlehdet kulhon reunoille. Ripaus sormisuolaa ja mustapippuria viimeistelevät salaatin maun. Tarjoile lämpimänä.

syyssalaatti2 

 Ruokakuvien tummanharmaat Kivi -astiat ja kuvausrekvisiitta on saatu Pentikiltä kuvauslainaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram