HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

gluteenittomat riisipiirakat

Mikään leipä ei herätä minussa yhtä paljon kaipausta ja lämpimiä tunteita kuin karjalanpiirakat, joita mummoni valmisti aikoinaan ryppyisillä käsillään. Onneksi herkkävatsaisen ei tarvitse luopua kaikista ruokaperinteistä. Tällä ohjeella voit valmistaa ihanat gluteenittomat riisipiirakat, jotka sopivat myös maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. 

Joulukuu pyörähti käyntiin ja alkoi ehkä vuoden tunnelmallisin kuukausi.

Moni ei tykkää joulukuusta, koska siihen liittyy niin paljon suorittamista, hiki päässä asioiden perässä juoksemista ja ylimääräistä rahanmenoa.

Minulle joulun odotus on enemmänkin tunnetila. Se on hyvä syy käpertyä vähän sisäänpäin, hiljentää vauhtia ja keskittyä tekemisen sijaan olemiseen joko yksin, perheen tai hyvien ystävien kanssa. Iän myötä olen myös löytänyt oman tapani nauttia tästä pimeästä vuodenajasta ja kuukaudesta.

Minulla joulukuuhun ei kuulu kauppakeskuksissa juokseminen eikä kulutuksen lisääminen. Siihen ei kuulu ylimääräisiä siivouksia, korttirumbaa eikä jonkun muun keksimiä rituaaleja tai jouluruokia, joita on (muka) pakko tehdä.

Minulla on kuitenkin joulukalenteri – ihan itse keksitty. Se on sellainen, että jokaisena päivänä teen jotain sellaista, josta tulee hyvä olo. Se voi olla salitreeni, joulukonsertti, kävelylenkki kirpeässä säässä, kahvihetki ystävän kanssa tai joku muu pieni juttu, joka tuottaa minulle iloa.

Leipominen on yksi niistä.

Rakastan jouluisia leivonnaisia, joita syödään tyyliin kerran vuodessa. Tällaisia ovat muun muassa gluteeniton taatelikakku, perinteiset gluteenittomat joulupiparit, terveelliset gluteenittomat joulutortut ja itse tehdyt pähkinä-raakasuklaakonvehdit.

Myös gluteenittomat riisipiirakat kuuluvat ehdottomasti joulukuuhun ja yleensä valmistan niitä ensimmäisen setin itsenäisyyspäivän illanistujaisiin.

Olen kehittänyt taivaalliseksi ylistetyn riisipiirakkareseptin Herkän vatsan kokkikoulu – Miten valmistat gluteenittomia leivonnaisia ja vatsaystävällistä ruokaa -kirjaan (Viisas Elämä 2016). Jaan nyt teille tämän jouluisen leivontareseptin, jotta pääset testailemaan, miten helppoa ja vaivatonta gluteeniton leivonta on, ja miten maistuvia leivonnaisia voit saada aikaiseksi.

Ruokakirjojani voit lainata kirjastoista tai jos haluat tilata kirjoja joululahjaksi itsellesi tai ystävillesi, voit tehdä sen Holvi-kaupastani.

Leppoisaa leivontapäivää ja iloista joulun odotusta!

Tällä ohjeella valmistat 24 kpl gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia riisipiirakoita

MAIDOTON RIISIPUURO:
2 dl vettä
2 dl tummaa puuroriisiä
3 rkl oliiviöljyä tai voita
1 l mantelimaitoa*
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
veitsenkärjellinen muskottipähkinää

*Saat astetta kermaisemman puuron, jos korvaat osan mantelimaidosta esimerkiksi kookoskermalla. Kasvimaitojen valinta vaikuttaa puuron makuun ja suolan tarpeeseen. Maistele puuroa!

PIIRAKKATAIKINA:
1 dl vahvaa kuumaa kahvia
25 g tummaa suklaata (70 %)
2 ½ dl kylmää vettä
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
2 tl intiaanisokeria
100 g täysjyväriisijauhoja
50 g tattarijauhoja
50 g kaurajauhoja (G)
2 rkl pellavansiemenrouhetta
40 g chia-siemeniä
10 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Farina)
1 rkl karpalojauhetta

Vinkki! Puuron levitys taikinan päälle onnistuu parhaiten kylmään veteen kostutetulla veitsellä.

Ohje:

Valmista ensin riisipuuro. Mittaa vesi, riisi ja oliiviöljy tai voi kerroskattilan haudutusosaan. Hauduta, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisinjyviin.

Lisää kasvimaito, suola ja muskottipähkinä. Keitä seosta 1–1,5 tuntia välillä sekoitellen tai kunnes riisi on puuroutunut. Jäähdytä puuro.

Valmista piirakkataikina. Mittaa kuuma kahvi kulhoon ja paloittele sekaan suklaa. Sekoita, kunnes suklaa sulaa. Lisää kylmä vesi, suola ja intiaanisokeri.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes taikina on sileää. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, muotoile se pötköksi ja jaa 24 osaan. Ota taikinanpala ja paina se molemmin puolin jauhoihin. Kauli piirakkakaulimella taikinanpala soikeanmuotoiseksi, melko ohueksi levyksi. Levitä pinnalle riisipuuroa. Jätä reunat ilman täytettä noin 2 cm:n matkalta. Rypytä reunat taikinan päälle.

Paista 250 asteessa uunin keskitasossa 20–25 minuuttia. Jäähdytä piirakat pellillä. Nautiskele!

8 Comments

  1. Noora
    3.12.2021 @ 14:48

    Mitä mieltä olet, voisikohan kaurajauhon korvata teff-jauhoilla, jotka ovat tummia ja siten kahvin tilalla voisi olla vettä?

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      4.12.2021 @ 19:57

      Uskon, että toimii noinkin. Tämä taikina ei kuitenkaan maistu mitenkään kahville, eli jos kahvi vaan sopii, niin kannattaa sitäkin kokeilla. 😉

      VASTAA

  2. Katja
    3.12.2021 @ 19:12

    Miksi taikinaan tulee suklaata? 🤨🤔

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      4.12.2021 @ 19:58

      Se tummentaa taikinakuoren väriä ja toimii älyttömän hyvin kahvin kanssa. Tumma suklaa ei kuitenkaan tee taikinasta mitenkään makeaa. Kannattaa kokeilla 😉 tässä on erittäin hyvänmakuinen taikina.

      VASTAA

  3. Mervi
    10.12.2021 @ 16:26

    Kun ei ole kerroskattilaa, voi kait puuron laittaa uuniinkin, maidon lisäyksen yhteydessä?

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      14.12.2021 @ 14:02

      Toki voi! Ja riisipuuron voi kyllä keitellä ihan paksupohjaisessa kattilassakin. Se vain vaatii hieman säännöllisempää hämmentelyä, ettei pala pohjaan.

      VASTAA

  4. Mervi
    18.12.2021 @ 23:57

    Tämä resepti oli kuin satukirjasta. Sammakoiden ja yrttien sijaan otetaan mm. kahvia, suklaata, riisijauhoja ja chiansiemeniä. 😬Näin syntyy RIISIPIIRAKOITA. 😀Näitä kannatti kokeilla jo pelkästä uteliaisuudesta. Mutta, oikeasti lopputulos on ihanan makuisia piirakoita. En todella meinannut uskoa lopputulokseen. Ihan, ihan eri makupaloja kuin ne kauppahallin littanat, mauttomat, gluteenittomat tuotokset, jotka vielä maksaa paljon. Olet sinä Pauliina melkoinen velho näiden reseptien kehittelyssä. Jos tämä on myös tuossa leivonnaisten kirjassa, se pitää laittaa tilaukseen.

    VASTAA

    • Pauliina Tervo
      20.12.2021 @ 09:25

      Voi kiitos ♥ Ihanaa, kun tykkäsit. Nämä ovat kyllä kehuja saaneet myös ei-erikoisruokavalioisilta.

      VASTAA

Vastaa käyttäjälle Pauliina Tervo Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FACEBOOKISSA

Tilaa ilmainen uutiskirje ja pysy ajan tasalla!

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram