perjantai, 09 tammikuu 2015 10:20

Kaura-pellavasämpylät

Gluteenittomat kaura-pellavasämpylät ovat pyöreitä ja pehmeitä. Kuitupitoinen leipä tekee vatsalle hyvää. Sämpylät maistuvat herkullisilta myös täytettynä esimerkiksi pestokastikkeen, salaatin, tomaatin ja mozzarellan kanssa.

Inspiraatio näiden gluteenittomien kaura-pellavasämpylöiden leipomiseen syntyi Jessica Frejn ja Maria Blohmin leivontakirjasta.

Oikeastaan minulla on ollut intohimo sämpylöiden leivontaan jo 13-vuotiaasta lähtien. Aloitin silloin yläasteella kotitalouden opiskelun. 

Heti ensimmäisellä tunnilla leivottiin sämpylöitä. Jotkut kehuivat. Minusta ne olivat mauttomia.

Sämpylöissä oli ihan selvästi liian vähän suolaa. Ja jauhoina käytettiin pelkkää vehnää.

Valitin asiasta äidilleni. Hän kehotti laittamaan sämpylöihin ”höppeitä” ja hakemaan makua muista jauhoista. Siitä se sitten lähti. 

Höppeeksi laitoin milloin mysliä milloin aamupalalta jäänyttä puuroa. Päivälliseltä yli jäänyt riisi kelpasi, samoin peruna. Ja muovipussiin käärityt juustonloput, joista ei enää kukaan saanut leivälle mitään höylättyä, raastoin taikinan sekaan.

Joku kysyi joskus reseptiä sämpylöihin, mutta ei minulla mitään annettavaa ollut. En ikinä muistanut, mitä ”höppeitä” olin niihin laittanut.

Vuosien varrella lempilauseekseni on muodostunut: kyllä minä nämä vielä teille syötän. 

Meidän perheessä se on tarkoittanut sitä, että mitä ihmeellisimmät raaka-aineet ovat päätyneet sämpylöihin.

FODMAP-ruokavalioon sopivien gluteenittomien sämpylöiden leivonnassa olen joutunut palaamaan lähtöpisteeseen. En ole vielä edistynyt kovin pitkälle ”höppeiden” laittamisessa, koska en tiedä, miten erilaiset jauhot käyttäytyvät niiden kanssa. 

Yksi juttu on minulle kuitenkin selvää: hyvään gluteenittomaan leipätaikinaan tarvitaan hyvänmakuinen taikinaneste. Sellainen tulee esimerkiksi luonnonjogurtista, vedestä, laadukkaasta suolasta, aromikkaasta kylmäpuristetusta oliiviöljystä ja ripauksesta siirappia. Siirapin määrä on leipätaikinassa niin vähäinen, että FODMAPien määrä pysyy kohtuullisena. Reseptissä olevan siirapin voi myös vaihtaa intiaani- tai kookossokeriin.

Eniten gluteenittoman leipätaikinan makuun vaikuttavat kuitenkin jauhot. Mikään ei ole yksin kyllin hyvä. Paras maku syntyy monen eri jauhon yhdistelmästä.

12 sämpylää syntyy seuraavista aineksista:

650 g kylmää vettä
150 g kylmää laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia
20 g hiivaa
3 tl Himalajan suolaa
20 g oliiviöljyä
10 g vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia
160 g gluteenittomia kaurajauhoja
150 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
150 g riisijauhoja
60 g gluteenittomia kaurahiutaleita
20 g pellavansiemeniä
25 g karkeaa psylliumkuorijauhetta

Sämpylätaikinan pyörittelyyn: kylmää vettä tai oliiviöljyä

Pinnalle: unikonsiemeniä

Ohje:

Yhdistä leivontakulhossa vesi, jogurtti, hiiva, suola, oliiviöljy ja siirappi.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää kuivat aineet taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen.

Taikina on tässä vaiheessa todella löysää, mutta älä lisää yhtään jauhoja. Kun taikina tekeytyy, psyllium imee itseensä taikinan kosteutta, jolloin rakenne napakoituu.

Vaivaa taikinaa lopuksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia.

Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksi tuntia. 

Laita sen jälkeen uuni lämpenemään 250 asteeseen. Gluteeniton leipä vaatii hieman tavallista kovemman paistolämpötilan.

Nostele öljytyllä ruokalusikalla pellille asetetun leivinpaperin päälle kuusi taikinanpalaa eli puolet taikinasta. Jätä loppu taikina vielä kulhoon kelmun alle. Taikinasta on myös helppo pyöritellä vedellä kostutetuin käsin kauniin muotoisia sämpylöitä.

Ripottele sämpylöiden päälle unikonsiemeniä. Anna kohota pellillä puoli tuntia. Paista uunin keskitasossa 20–25 minuuttia. 

Sillä aikaa, kun toinen pelti paistuu, nostele loput taikinat pellille ja toimi kuten edellä.

Halkaise sämpylät vasta ihan jäähtyneinä.

Luettu 9702 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 12 tammikuu 2016 11:44
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Mustaherukkainen vuokaleipä Hedelmä-pähkinälimppu »