keskiviikko, 26 marraskuu 2014 10:25

Kaura-siemenleipä

Gluteeniton kaura-siemenleipä leivotaan vuokaan. Leipä saa tumman värinsä ruusunmarjajauheesta. Tiesitkö muuten, että ruusunmarjajauhe parantaa gluteenittoman leipätaikinan sitkoisuutta. Taikina tekeytyy ja kohoaa leppoisasti, minkä ansiosta leipään tulee mahtava maku.

Vastaleivotun leivän tuoksu on huumaavaa. Varsinkin, jos erehtyy menemään nälkäisenä ruokakauppaan. FODMAP-ruokavaliota noudattava saa kärvistellä kauppojen leipäosastoilla. Kamalaan oloon ei tarvita kuin yhden leipäpalan maistaminen.

Ajatus hyvästä leivästä on kiusannut minua siitä lähtien, kun tajusin, etten voi syödä tavallista leipää. Mietin, miten leipä on hyvää silloin, kun se on oikeaa leipää: kuohkeaa, pehmeää, hyvänmakuista. Ei murene leikattaessa. Tuntuu kivalta pureskeltaessa.

Olen ikuisesti kiitollinen kahdelle ruotsalaiselle naiselle – Maria Blohm ja Jessica Frej – jotka ovat julkaisseet kirjan: Gluteenitonta leipää. Heidän avullaan olen ymmärtänyt, että minun on unohdettava kaikki entiset käsitykseni leipomisesta, mikäli haluan leipoa leipää ilman gluteenia ja FODMAP-hiilihydraatteja.

Olen saanut valtavasti inspiraatiota keittiööni näiden naisten resepteistä.

Kaikki gluteeniton ei välttämättä kuitenkaan sovi FODMAP-ruokavaliota noudattavalle, sillä gluteenittomuus on vain yksi FODMAP-ruokavalion kulmakivistä.

Tämä vuokaan leivottu gluteeniton kaura-siemenleipä on sovellus Maria Blohmin ja Jessica Frejn reseptistä. Alkuperäinen resepti ei ollut ihan minun makuuni.

Tykkäsin kuitenkin siitä ajatuksesta, että leipä tehdään puhtaista jauhoista – ei gluteenittomista jauhoseoksista.Tätä ajatusta minäkin aion noudattaa gluteenittoman leivän leipomisessa.

Minua viehätti myös suuresti ruotsalaisnaisten leivontafilosofia.

Leipätaikinat leivotaan kylmään nesteeseen ja hiivaa käytetään vain vähän. Näin taikina tekeytyy ja kohoaa leppoisasti, ja maku syvenee pikkuhiljaa. Ilman kiirettä. Näissä leivissä ei hötkyillä.

Tämä gluteeniton kaura-siemenleipä on mukavan muhkeaa. Rakenteen salaisuus on psylliumkuorijauheessa, joka tekee taikinaan sitkoa. Kuori on napakka, ja sisus ihanan pehmeä.

Taikinan tekeminen on helppoa, mutta vaatii tarkkuutta mittayksiköiden suhteen. Tärkein työvälineesi onkin digitaalinen keittiövaaka. Sen avulla onnistut varmasti.

Kun mittaat aineita, aseta leivontakulho digitaalisen keittiövaa’an päälle. Mittaa aineet suoraan pakkauksista kulhoon. Muista nollata vaaka aina jokaisen ainesosan jälkeen. Huomaat pian, miten tällä tavalla syntyy huomattavasti vähemmän tiskiä.

Digitaalinen vaaka ei ole kuitenkaan riittävän tarkka pienien määrien suhteen. Sen vuoksi käytän mausteiden ja suolan mittaamiseen maustemittoja, kuten teelusikkaa.

gluteeniton kaura siemenleipa1

Valmista kaura-siemenleipä 1 ½ litran vetoiseen leipävuokaan. 

400 g kylmää vettä
200 g laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia
10 g hiivaa
20 g oliiviöljyä
2 ½ tl Himalajan suolaa
50 g tummaa siirappia
100 g gluteenittomia kaurajauhoja
85 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
70 g gluteenittomia kaurahiutaleita
60 g riisijauhoja
70 g auringonkukansiemeniä
35 g kurpitsansiemeniä
30 g pellavansiemeniä
20 g kuorellisia seesaminsiemeniä
20 g pinjansiemeniä
20 g ruusunmarjajauhetta
20 g kauralesettä* tai kvinoahiutaleita
25 g karkeaa psylliumkuorijauhetta

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita tai oliiviöljyä ja gluteenitonta kaurajauhoa

Pinnalle: gluteenittomia kaurahiutaleita

*Tavanomaiset kauraleseet voivat sopia FODMAP-ruokavaliota noudattavalle. Kauraleseiden sijaan voit käyttää myös kvinoahiutaleita.

gluteeniton kaura siemenleipa2

Ohje:

Voitele leipävuoka ja jauhota se kaurajauholla. (Parhaiten vuokaleivän paistamisessa toimivat metalliset leipävuoat.)

Yhdistä kulhossa vesi, jogurtti, hiiva, oliiviöljy, suola ja siirappi.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet.

Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. Taikinasta tulee melko löysää, mutta älä lisää yhtään jauhoja. Psyllium sitoo tekeytyessään itseensä nestettä muodostaen taikinaan juuri oikeanlaisen rakenteen.

Vaivaa lopuksi taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia.

Kumoa taikina leipävuokaan. Taputtele taikinan pinta tasaiseksi vedellä kostutetuin käsin. Ripottele kostean leivän pintaan kaurahiutaleita.

Anna leivän kohota leivinliinan alla kaksi tuntia.

Paista 175 °C:ssa uunin alatasossa uuniritilän päällä 2,5 tuntia.

Peittele paistettu leipä leivinliinalla ja anna leivän jäähtyä vuoassaan ennen kumoamista ja leikkaamista.

Luettu 13590 kertaa Viimeksi muutettu maanantai, 10 syyskuu 2018 17:59
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Hedelmä-pähkinälimppu Suklaa-tattarinapit »