Tumma, makeahko ja tiivis gluteeniton saaristolaisleipä sopii joulunajan juhlapöytään ja pikkujoulujen tarjoiluihin. Täytteeksi sopivat niin pitkään kypsytetyt juustot, hedelmät kuin suolaiset lisukkeetkin.
Eräs blogini lukija kyseli vuosi sitten joulun alla, löytyisikö minulta jotain ihanaa saaristolaisleivän ohjetta. Sellaista, joka kelpaisi joulupöytään.
Ei löytynyt, enkä ruokakirjan työstämisen loppuvaiheessa jaksanut moista leipää edes ajatella.
Viikko sitten olin sukuni pikkujouluissa, johon äitini oli leiponut leivinuunissa tumman saaristolaisleivän. Tuoksu oli ihan mieletön, mutta leivän ainesosat minulle epäsopivia.
Ihmettelin ääneen reseptin äärellä, onko leipään oikeasti pakko laittaa niin älyttömästi siirappia.
– Kyllä on, sillä saaristolaisleivän kuuluu olla makea ja lisäksi siirappi antaa leipään väriä, kuului vastaus.
Toiseksi mietin, onko leipään oikeasti pakko laittaa olutmaltaita, siis ohraa, ja ruisjauhoja.
– Kyllä on, koska niillä saadaan leipään syvä tumma väri ja tiivis rakenne.
Näillä reunaehdoilla ei mitenkään synny herkälle vatsalle sopivaa saaristolaisleipää. Enkä pysty edes ajattelemaan leipää, jonka taikinassa on kolme desiä siirappia. Pöhötyn jo pelkästä mielikuvasta.
Halusin kuitenkin kokeilla, miten saaristolaisleipää voisi valmistaa vähän fiksummin, perinteitä uudistaen. Tavoitteena herkälle vatsalle sopiva kohtuullinen makeus, tumma sävy ja tiivis rakenne.
Aloitin taikinanesteestä vaihtamalla piimän teehen. Vahvanmakuisesta hedelmäisestä ja marjaisesta rooibosteestä tulee taikinaan luonnollista makeutta. Myös lakritsijuurta sisältävät teelajikkeet sopivat makeutensa puolesta saaristolaisleipään.
Toiseksi vaihdoin perinteisen sokerisiirapin vaahterasiirappiin. Ihanan aromikasta (ja arvokasta!) vaahterasiirappia ei tarvitse desitolkulla holvata. Vähäisempikin määrä riittää tuomaan kivasti makeutta perinteiseen leipään.
Herkälle vatsalle epäsopivat jauhot vaihtuivat minun leivässäni Keskisen myllyn pehmeänmakuisiin tattarihiutaleisiin ja täysjyväriisijauhoihin. Lisäksi halusin leipään oikein runsaasti vatsaa helliviä kuituja. Niinpä jauhoseoksesta löytyy myös pellavansiemenrouhetta, fibrexiä (sokerijuurikaskuitua), seesaminsiemeniä ja kahta erilaista psylliumia.
Taikinaa valmistettaessa kannattaa huomioida se, että kuidut turpoavat melko hitaasti. Vaikka taikina on aluksi tosi löysää, älä lisää yhtään jauhoja. Kun kuidut tekeytyvät, leipätaikina paksuuntuu juuri sopivaksi.
Gluteenittoman leivän tumma väri tulee pellavansiemenrouheesta ja Marjatila Raitaniemen puolukkajauheesta. Marjajauhe tekee taikinaan kivasti sitkoa ja tuo uudenlaisen aromin saaristolaisleipään.
Ja kuten oikeaa saaristolaisleipää, myös tätä voidellaan paistamisen aikana – ei sokerisiirapin – vaan vaahterasiirapin ja veden sekoituksella, joten pinnasta tulee ihanan makeahko.
Helppotekoinen leipä maistuu joulunajan juhlapöydässä ja pikkujouluissa juustojen, hedelmien ja suolaisten tarjottavien kera. Parhaimmillaan leipä on, kun käärit sen paistamisen jälkeen leivinpaperiin, laitat muovipussiin ja annat tekeytyä rauhassa seuraavaan päivään.
Kiusaus maistaa saman tien on kieltämättä suuri.
Gluteeniton saaristolaisleipä toimii myös kauniina tuliaisleipänä ja ruokalahjana ystävälle.
Yhteen leipään tarvitset:
500 g vahvaa hedelmäistä rooibosteetä
15 g hiivaa
50 g vaahterasiirappia
30 g oliiviöljyä
2 tl Himalajan ruususuolaa
100 g Keskisen myllyn tattarihiutaleita*
70 g täysjyväriisijauhoja
30 g polentaa
30 g pellavansiemenrouhetta
30 g fibrexiä
20 g kuorellisia seesaminsiemeniä
15 g karkeaa psylliumkuorijauhetta
10 g kokonaisia mustia psylliumsiemeniä
10 g puolukkajauhetta*
Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita ja pofiberiä
Leivän voiteluun:
2 rkl vettä
2 rkl vaahterasiirappia
ripaus myllysuolaa
*Marjatila Raitaniemen tuote, saatu veloituksetta.
Ohje:
Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen tee. Sekoita joukkoon hiiva, vaahterasiirappi, oliiviöljy ja suola.
Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
Kumoa taikina voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Taputtele vedellä kostutetulla kädellä tasaiseksi. Anna kohota leivinliinan alla 1 tunti.
Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Paista leipää uunin alatasolla puoli tuntia. Yhdistä kulhossa leivän voiteluun tarkoitettu vesi, vaahterasiirappi ja suola. Voitele seoksella leivän pintaa. Jatka paistamista 15 minuuttia ja voitele leipä toiseen kertaan. Paista vielä 15 minuuttia ja voitele leipä kolmannen kerran. Ota leipä uunista ja anna jäähtyä vuoassaan leivinliinan alla. Voit voidella leivän pinnan lämpimänä vielä neljännen kerran.
Kumoa ja leikkaa leipä vasta täysin jäähtyneenä.