maanantai, 02 helmikuu 2015 08:47

Blinit ja katkarapu-graavilohitahna

Kevättä kohti mennään: blinejä pöytään! Tämä venäläinen perinneruoka on kuin itse aurinko. Ilahduttaa mieltä ja kehoa. FODMAP-ruokavaliota noudattava jättää täytteistä punasipulin pois. Mädin ja smetanan voi korvata vaikka turkkilaiseen jogurttiin sotketulla katkarapu-graavilohitahnalla, jossa maistuu tuore ruohosipuli.

Tähän aikaan vuodesta teen sen aina. Piristän keittiötäni tulppaaneilla ja leivon blinejä. Se on traditio, joka taipuu myös FODMAP-ruokavalioon.

Aikaisempina vuosina olen leiponut blinejä ihan tavallisella pienellä lettupannulla. Silloin, kun lapset olivat uuden ruokalajin edessä nirsoimmillaan, näitä nimittettiin meillä turvallisesti "suolaisiksi letuiksi". Nyt voidaan jo puhua blineistä.

Tänä vuonna ostin keittiööni oikean valurautaisen blinipannun. Minusta molemmilla pannuilla saa ihania blinejä, mutta näistä tuli nyt selvästi paksumpia kuin ennen.

Blinipannu herätti nuorisonkin mielenkiinnon. Sivusta tuli heti pari pannukakkuideaa. Saa tulla testaamaan.

Minulle tulee tästä touhusta aina niin keväinen olo, vaikka joku pessimisti sanoisi, että on vielä sydäntalvi. 

Toteaahan venäläinen kirjailija Aleksandr Kuprinkin blinien symboloivan aurinkoa: ”Blini on auringon, kauniiden päivien, hyvien satojen, täyttyneiden avioliittojen ja terveiden lasten vertauskuva.”

Blinit ovat venäläinen klassikkoruoka, joka kytkeytyy idän ortodoksiseen kirkkovuoteen, laskiaiseen.

Meillä ei suomalaista perinteistä laskiaisruokaa – hernekeittoa – enää keitetä aikaisempien vuosien tapaan, joten blineillä mennään pulkkamäkien jälkeenkin.

Olen vuosien ajan hionut omaa bliniohjettani yhdistelemällä siihen aineksia monista eri ohjeista. Enää en suostu uskomaan kaikkia tarinoita, joita hyvistä blinitaikinoista kerrotaan. Oikeasti nämä on tosi helppo valmistaa.

Minä teen blinitaikinan lämpimään maustamattomaan jogurttiin ja puhtaisiin tattarijauhoihin. Tattarijauhojen takia taikinaan ei tarvitse lisätä yhtään hiivaa. Päinvastoin. Minä olen vähentänyt hiivan määrän puoleen, sillä elintarvikehiivan runsas käyttö ei herkkävatsaisia hivele.

Sen sijaan olen lisännyt tattarijauhojen joukkoon hieman hienoa psylliumkuorijauhetta, fiberHuskia, joka helpottaa blinien kääntämistä pannulla. Hienoksi jauhettu psyllium sitoo taikinaa yhteen ja estää blinejä halkeilemasta.

Jogurtti antaa blinitaikinalle mukavan happaman maun ilman pitkää hapatusaikaakin. Hapatan blinitaikinan juurta huoneenlämmössä pari–kolme tuntia, minkä jälkeen viimeistelen taikinan kädenlämpöisellä kauramaidolla ja kananmunan keltuaisella. 

Juuri ennen voissa paistamista sekoitan taikinaan vielä kovaksi vatkatun valkuaisvaahdon. 

Tänä vuonna laitoin blinien täytteet uusiksi. Punasipulisilpun, mädin ja smetanan sijaan meidän perheessä blinien kylkeen ladotaan aurinkoista appelsiini-vuohenjuustosalaattia, minikurkkuja sekä turkkilaiseen jogurttiin valmistettua katkarapu-graavilohitahnaa.

Tällä ohjeella valmistat valurautaisessa blinipannussa paksuudesta riippuen 8–10 bliniä. Pienessä lettupannussa blinejä syntyy varmasti tuplasti enemmän.

BLINITAIKINA:
400 g laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia
10 g hiivaa
170 g tattarijauhoja
1 tl Himalajan suolaa
1 tl ruokosokeria
1 tl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)
1 kananmunan keltuainen
150 ml makeuttamatonta kauramaitoa tai muuta kasvismaitoa
1 rkl laktoositonta voita tai oliiviöljyä
1 kananmunan valkuainen vaahdotettuna

Paistamiseen: gheetä tai (laktoositonta) voita

Blinien valmistus:

Mittaa kulhoon jogurtti. Lämmitä jogurtti kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva.

Yhdistä toisessa kulhossa tattarijauhot, suola, ruokosokeri sekä psyllium.

Lisää jauhoseos jogurttiseokseen koko ajan voimakkaasti vispilällä vatkaten.

Peitä kulho kelmulla ja anna taikinajuuren tekeytyä huoneenlämmössä 2–3 tuntia.

Erota kananmunan keltuainen ja valkuainen toisistaan.

Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. Lisää maidon sekaan nokare voita ja sekoittele, kunnes voi sulaa maitoon. Rasvalisänä voi käyttää myös oliiviöljyä.

Vatkaa keltuainen ja lämmin kauramaito taikinajuureen.

Vaahdota valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita se varovasti käännellen taikinaan juuri ennen paistamista.

Paista blinit keskilämpöisessä valurautapannussa molemmin puolin, jotta blinit ehtivät kypsyä ja kohota kuohkeiksi. 

Tarjoile blinit lämpiminä lempitäytteidesi kanssa.

Huom. Jäähtyneet blinit voi lämmittää uudelleen blinipannulla.

KATKARAPU-GRAAVILOHITAHNA:
200 g laktoositonta turkkilaista jogurttia tai kaurafraichea
150 g graavisuolattua lohta
150 g keitettyjä katkarapuja suolaliemessä (valutettuna)
3 rkl sitruunamehua
ripaus Himalajan suolaa
tuoretta ruohosipulia silputtuna
tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
ripaus mustapippuria myllystä

Katkarapu-graavilohitahnan valmistus:

Valuta katkarapujen suolaliemi pois.

Lado kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi tahnaksi. Tarkista maku.

Luettu 4072 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 08 helmikuu 2017 08:58
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Lohi-kvinoavatruskat Pitsa ja tomaattikastike »