tiistai, 15 joulukuu 2015 16:28

Lohi-kvinoavatruskat

Vatruska eli suolainen avopiiras on osa venäläistä ja karjalaista ruokaperinnettä. Gluteenittomaan ja maidottomaan piirakkataikinaan leivotut pikkusuolaiset maistuvat joulunajan herkkuhetkissä. Taikinaohjeella voit valmistaa myös astetta terveellisemmät pasteijat. Lohi-kvinoatäytteellä tai muulla ruokavalioosi sopivalla suolaisella.

Olen pikkuhiljaa yrittänyt virittäytyä joululeivonnaisten pariin.

Se onkin kiinnostavaa puuhaa, sillä en uuden vatsaystävällisen ruokavalion myötä oikein vielä edes tiedä, mitä joulunajan perinneruokia haluan valmistaa. Kaikkia tuskin ainakaan.

Yksi perinteinen joulunajan ja vuodenvaihteen leivonnainen on pasteija, joita leivottiin lapsuudenkodissani erilaisilla suolaisilla täytteillä.

Perinteisesti suolaiset napsittavat leivotaan rasvaiseen torttutaikinaan tai astetta maistuvampaan, itsepyöräytettyyn rahka-voitaikinaan.

Minä en ole koskaan ollut rasvaa tihkuvien pasteijoiden ystävä. En edes vehnävuosinani.

Pidän kyllä suolaisista leivonnaisista, kunhan taikina on sellaista, että siitä ei saa sormienvälissä puristamalla tiristettyä irti rasvaa.

Toinen vaatimukseni leivonnaiselle on se, että syömisen jälkeen kitalaessa ei tunnu tahmeaa rasvakerrosta.

Kohtuullisesti rasvaa sisältävien leivonnaisten jälkeen vatsaan jää hyvä olo, eikä sulatteluunkaan kulu valovuotta.

Minun pasteijani muistuttavat tänä vuonna vatruskaa, eli pyöreää suolaista avopiirakkaa.

Vatruska on osa perivenäläistä ruokakulttuuria. Myös karjalaiseen ruokaperinteeseen kuuluvat erikokoiset ja erilaisilla suolaisilla täytteillä täytetyt piirakat.

Perinteen mukaan vatruskataikina valmistetaan perunasta ja vehnäjauhoista.

Tässä gluteenittomassa ja maidottomassa vatruskataikinassa ei ole käytetty kumpaakaan.

Taikinan pohjalla ovat kalsiumpitoinen riisimaito ja kylmäpuristettu oliiviöljy. Jauhoseokseen makua tuovat suomalainen tattari sekä luomulaatuiset täysjyväriisi-, kvinoa- ja täysjyvämaissijauho.

Jotta taikinasta tulee pehmeä, murenematon ja helposti kauliutuva, jauhoseokseen lisätään hienoksi jauhettua psylliumsiemenkuorta. Hienoa psylliumkuorijauhetta löytyy monelta eri valmistajalta, kuten esimerkiksi Finaxilta, Farinalta, fiberHuskilta® ja CoCovilta.

Minä valmistin näihin vatruskoihin maistuvan täytteen Urtekramin mustasta kvinoasta, porkkanaraasteesta, graavilohesta ja vuohenmaito-goudasta.

Jos lähikaupastasi ei löydy mustaa kvinoaa, voit vaihtaa sen vaaleaan kvinoalaatuun tai vaikka täysjyväriisiin.

Hyvänmakuisen taikinapohjan päälle voi kehitellä myös muunlaisia suolaisia täytteitä ja tarjoilla niitä alkupaloina pasteijoiden ja pikkupiiraiden tapaan.

Herkuttelun jälkeen ruokapöydästä nousee tyytyväisiä ihmisiä.

Terveelliset naposteltavat maistuvat aivan kaikille. Vielä joulun jälkeenkin.

lohi kvinoavatruskat3

Tällä ohjeella valmistat noin 24 pientä suolaista piirakkaa:

TÄYTE:
150 g graavisuolattua lohta
3 ½ dl vettä
1 ½ dl mustaa kvinoaa*
2 rkl oliiviöljyä*
1 tl Himalajan ruususuolaa
1 porkkana hienona raasteena
2 rkl pofiberiä
1 rkl sitruunan mehua
iso kourallinen ruohosipulisilppua
ripaus mustapippuria myllystä
50 g vuohenmaito-goudaa raastettuna
1 muna

TAIKINA:
450 g kylmää kalsiumpitoista riisimaitoa*
50 g oliiviöljyä*
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
100 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
60 g täysjyväriisijauhoja*
60 g maissitärkkelystä
50 g kvinoajauhoja
20 g täysjyvämaissijauhoja*
20 g hienoa psylliumkuorijauhetta
2 tl leivinjauhetta*

Kaulimiseen: täysjyväriisijauhoja*

Vatruskojen voiteluun: kananmuna tai riisimaitoa*

*Urtekramin luomutuote

Olen saanut Urtekramin luomuelintarvikkeet veloituksetta Herkän vatsan kokkikoulun reseptien kehittämistä varten.

lohi kvinoavatruskat4

Ohje:

Valmista ensin täyte. Laita vesi kiehumaan kattilaan. Huuhtele kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan, jotta kvinoan pinnalla oleva karvaanmakuinen saponiini poistuu.

Lisää keitinveteen kvinoa, oliiviöljy ja suola. Keitä kannen alla 10 minuuttia.

Lisää porkkanaraaste ja hauduta noin 15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kaikki vesi on imeytynyt seokseen.

Lisää pofiber, tuorepuristettu sitruunan mehu, ruohosipuli ja ripaus mustapippuria. Jäähdytä.

Sekoita hienonnettu graavilohi, raastettu vuohenjuusto ja kananmuna jäähtyneen täytteen sekaan.

Valmista taikina. Mittaa leivontakulhoon riisimaito, oliiviöljy ja suola. Sekoita.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten, kunnes taikinasta tulee sileää. Taikinaa ei tarvitse kuitenkaan vaivata.

Kerää taikina lastalla kulhon keskelle ja anna tekeytyä 10 minuuttia.

lohi kvinoavatruskat5

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä reilun puolen sentin paksuiseksi levyksi.

Painele taikinasta pyöreällä piirakkamuotilla tai isokokoisella mukilla 24 piirakkapohjaa. Pohjien painelussa syntyy epämääräisen muotoisia reunapaloja, jotka voi puristella tiiviisti yhteen ja kaulia uudelleen levyksi aina niin kauan kuin taikinaa riittää.

Levitä noin ruokalusikallinen täytettä piirakkapohjan päälle. Jätä reunat tyhjiksi noin 1,5 cm:n matkalta. Rypytä reunat täytettä vasten.

Nosta vatruskat kahdelle pellille leivinpaperin päälle ja voitele reunat kananmunalla tai riisimaidolla.

Paista uunin keskitasossa yksi pelti kerrallaan noin 20–25 minuuttia, kunnes vatruskat ovat kauniin ruskeita.

Tarjoile lämpöisinä alkupaloina tai kahvipöydän suolaisina leivonnaisina.

lohi kvinoavatruskat6

Luettu 3174 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 18 syyskuu 2018 18:05
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Blinit ja katkarapu-graavilohitahna »