tiistai, 30 joulukuu 2014 10:07

Pitsa ja tomaattikastike

Tällä gluteenittoman pitsapohjan ohjeella leivot kerralla neljä pitsaa - täytä kuten haluat. Syö ruokailuvälineillä, paloina tai kääräise rennosti rullalle.

En ole vuoteen syönyt pitsaa. 

Kyllä, olen kärsinyt.

Syy pitsattomuuteen on siinä, että FODMAP-ruokavaliota noudattava on liian vaikea pitsa-asiakas. Pitää olla gluteenitonta, laktoositonta ja kaikkea.

Kaiken lisäksi olen tottunut syömään itsetehtyä pitsaa. Tarjolla olevat valmispohjat eivät maistu, ja gluteenittomissa pitsapohjaohjeissa on kaksi ongelmaa. Niissä on joko liian paljon hiivaa tai sitten ne on tehty minun makuuni liian tunkkaisista jauhoista eli pelkästä tattarista tai valmiista jauhoseoksista. 

Joistakin pitsaohjeista puolestaan näkee heti, että pohja ei voi pysyä kasassa paistamisen jälkeen. Karkeat gluteenittomat jauhot ovat armottomia. Oikeaan lopputulokseen päästäkseen pitsataikinaan pitää saada riittävästi ”rihmastoa” eli sitkoa, joka pitää rakenteen kasassa.

Tämän vuoden aikana olen opetellut leipomaan leipää, joka kohotetaan aivan minimaalisella hiivamäärällä. Kiitos Jessica Frejn ja Maria Blohmin. Idea on heidän. Vähähiivaisuus on paljon parempi meille herkkävatsaisille. 

Tämän gluteenittoman pitsapohjan alkuperäinen resepti on näiden kahden naisen leivontakirjasta. Pienellä muokkauksella sain siitä mieleiseni.

Tällä reseptillä leivot neljä pitsaa, jotka voit täyttää kuten haluat. Niille, jotka haluavat vaihtoehdon perinteiselle ketsupille, voivat haudutella ohjeellani pitsapohjan päälle tulevan tomaattikastikkeen. Luonnollisesti ilman fermentoituvaa sipulia ja valkosipulia.

Taikinan valmistus käy käden käänteessä, mutta varaa pari tuntia aikaa taikinan tekeytymiseen ja kohottamiseen. Taikinan rakenne on niin kimmoisa, että sen kauliminen on suorastaan nautinto.

Huomaa, että kaulittavaan gluteenittomaan leivontaan sopii parhaiten hieno psylliumkuorijauhe, kuten esimerkiksi fiberHusk. Karkea psylliumkuorijauhe ei toimi tässä samalla tavalla.

Voit syödä pitsan ruokailuvälineillä tai käsin. Palasena tai rullalle käärittynä. Ihan niin kuin oikean pitsankin.

Nauti!

Pitsapohjien valmistamiseen tarvitset:

400 g kylmää vettä
10 g hiivaa
20 g oliiviöljyä
10 g vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia
1 tl Himalajan suolaa
100 g tattarijauhoja
60 g maissitärkkelystä
50 g riisijauhoja
20 g gluteenittomia kaurajauhoja
20 g maissijauhoja
18 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)

Kaulimiseen: riisijauhoja

Lisäys 9.1.2016. Voit halutessasi valmistaa taikinan myös kädenlämpöiseen taikinanesteeseen ja puolittaa taikinan kohottamisajan.

Jos oikeaa pikaruokaa haluat, vaihda ohjeessa oleva hiiva 2 tl leivinjauhetta. Leivinjauheella leivottaessa taikinaa ei tarvitse kohottaa laisinkaan. Taikinan tekeytymisaika on 5 minuuttia. Pitsoista tulee hieman pienempiä kuin hiivalla kohotettaessa. 

Ohje:

Yhdistä leivontakulhossa vesi, hiiva, oliiviöljy, siirappi ja suola.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki kuivat aineet.

Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes taikina on sileää. Vaivaa lopuksi taikinaa viisi minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla. 

Vaikka taikina näyttää tässä vaiheessa löysältä, älä lisää kuitenkaan yhtään jauhoja. Taikina tekeytyy lopulliseen muotoonsa, kun psyllium sitoo itseensä taikinan kosteutta.

Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 2 tuntia.

Jaa kohonnut taikina neljään yhtä suureen osaan ja pyöritä taikinanpalat jauhotetulla pöydällä palloiksi. 

Kauli riisijauhojen avulla taikina ohueksi pitsapohjaksi ja nosta se pellille leivinpaperin päälle.

Levitä pohjan päälle tomaattikastike ja haluamasi täytteet. 

Paista pitsaa 250 asteessa uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.

Jos haluat pitsapohjasta oikein rapean, hanki keittiöösi reikäpohjainen pitsapelti. Lopputulos on silloin sama kuin jos paistaisit pitsan kiviarinauunissa. Minulla on sellainen reikäpelti patonkien paistamista varten ja se todella toimii!

TOMAATTIKASTIKE:
3 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadia
10 kpl kokonaista neilikkaa jauhettuna tai ½ tl jauhettua neilikkaa
3 kpl aurinkokuivattua tomaattia hienoksi silputtuna
400 g tomaattimurskaa
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl intiaani- tai kookossokeria
3 tl kuivattua ruohosipulia
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua persiljaa (tuorekin käy)
4 kpl kuivattua kaffirlimetinlehteä
½ dl oliiviöljyä
ripaus Himalajan suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Tomaattikastikkeen valmistus:

Kuumenna öljymarinadi kattilassa. Lisää kuumaan öljyyn hetkeksi jauhetut neilikat. Varo, ettei mauste pala.

Lisää kattilaan hienoksi silputtu aurinkokuivattu tomaatti sekä tomaattimurska. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia.

Lisää sitruunanmehu, sokeri, suola, yrtit ja kaffirlimetinlehdet. Jatka hauduttamista kannen alla vielä 20 minuuttia.

Poista avautuneet ja pehmentyneet kaffirlimetinlehdet keitoksesta. 

Lisää lopuksi oliiviöljy ja mausta kastike mustapippurilla. Tarkista maku. 

Anna jäähtyä ennen kuin levität soseen pitsapohjan päälle.

Luettu 10742 kertaa Viimeksi muutettu lauantai, 09 tammikuu 2016 18:32
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Blinit ja katkarapu-graavilohitahna Suolaiset hamppukeksit »