keskiviikko, 11 marraskuu 2015 10:22

Suolaiset hamppukeksit

Pienet hamppukeksit sopivat juustotarjottimelle ja arkiseen naposteluun tee- tai kahvikupposen kylkeen. Pähkinäisen makuinen hampunsiemen on oikea terveyspommi: siinä on runsaasti proteiinia, kuitua ja hyvälaatuista rasvaa. Hyvää herkälle vatsalle. 

Törmäsin alkusyksyllä Tampereella Viisas elämä -messuilla Murtolan Hamppufarmiin

Ostin messutarjouksella ison läjän minulle uusia hampputuotteita, joita ajattelin kokeilla keittiössäni. 

Murtolan Hamppufarmi on suomalainen perheyritys, joka viljelee öljyhamppua ja tuottaa hampunsiemenistä valmistettuja tuotteita, kuten kuorellisia ja kuorittuja hampunsiemeniä, hienoa hamppurouhetta, kylmäpuristettua hamppuöljyä, hamppusuklaata (myös tummaa!) sekä rouskuvia hamppusnackseja.

Pussillinen hamppusnackseja katosikin yhdellä istumalla nuorison suihin.

Maistuivat kuulemma ihan terveellisiltä sipseiltä.

Minusta snacksit olivat herkullisia salaatin päälle murusteltuna. 

Hienoksi jauhetulle kylmäpuristetulle hamppurouheelle löysin melko montakin käyttökohdetta. Yksinkertaisimmillaan jauhettu hamppurouhe maistuu pehmeänä kuitulisänä esimerkiksi aamupuurossa.

Hamppu on ihan mieletön ravintopommi. 

Hampunsiemenestä löytyy koko kasvikunnan kattavin syötävissä ja käytettävissä oleva proteiini. Hamppu sisältää kaikki kehon tarvitsemat aminohapot maistuvassa muodossa. 

Lisäksi siinä on yli 30 % proteiinia ja reilu 40 % vatsaa hellivää kuitua.

Hamppu on ainutlaatuinen ravintoaine myös siinä mielessä, että se sisältää omega-6 ja omega-3 rasvahapot täydellisessä suhteessa 3:1.

Murtolan Hamppufarmi esitteli tuotteitaan myös muutaman viikon takaisilla I love me -messuilla. 

Piti mennä oikein kehumaan ja antamaan palautetta hyvänmakuisista hampputuotteista. 

Sain farmarilta veloituksetta ostosteni päälle kuorellisia hampunsiemeniä, joista lupasin kehittää jotain hyvää tänne blogiin.

Päädyin tällaisiin kevyesti suolaisiin, puolipehmeisiin hamppukekseihin, jotka maistuvat mainiolta vaikka lähestyvän joulunajan juustotarjottimella.

Murtolan Hamppufarmin hampunsiemenet ovat lähtökohtaisesti gluteenittomia, mutta siemenet voivat sisältää pienen määrän vehnää tai ohraa. FODMAP-ruokavaliota noudattavalle tämä ei välttämättä ole mikään ongelma, mutta keliakiaa sairastavalle sillä on toki merkitystä.

Markkinoilta löytyy myös täysin gluteenittomia hampputuotteita, joissa ei ole lainkaan gluteeniviljan jäämiä.

Valitse käyttämäsi hampunsiemenet sen mukaan, mikä sopii kehollesi parhaiten. Minulla nämä toimivat.

Pellilliseen hamppukeksejä tarvitset:

1 dl kuorellisia hampunsiemeniä
1 dl Keskisen myllyn tattarijauhoja
1 dl täysjyväriisijauhoja*
1 dl gluteenittomia kaurajauhoja*
2 rkl auringonkukansiemeniä*
2 rkl chia-siemeniä*
1 rkl kookossokeria*
2 tl hienoa psylliumkuorijauhetta
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
3 dl vahvaa yrtti- ja mausteteetä*
1 dl oliiviöljyä*

Pinnalle: ½ dl kuorellisia hampunsiemeniä

*Urtekramin luomutuote

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa. Lisää tee ja oliiviöljy. Sekoita nopeasti vispilällä tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia.

Kumoa taikina pellille leivinpaperin päälle. Levitä lastalla tasaiseksi levyksi ja ruuduta halutun kokoisiksi neliöiksi.

Ripottele pintaan hampunsiemeniä ja paina niitä taikinaan hieman.

Paista uunin keskitasossa puoli tuntia. Käännä sitten uuni 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset puoli tuntia. 

Irrota keksit veitsellä toisistaan heti uunista ottamisen jälkeen. Jäähdytä pellillä. Nauti kahvin tai teen kanssa.

Luettu 5077 kertaa Viimeksi muutettu lauantai, 09 tammikuu 2016 20:27
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Pitsa ja tomaattikastike Tortillat ja munakoisopaistos »