maanantai, 06 heinäkuu 2015 14:20

Tortillat ja munakoisopaistos

Gluteeniton tortilla leivotaan hiivattomaan pikataikinaan ja paistetaan nopeasti kuivalla paistinpannulla. Täytä kuten haluat. FODMAP-ruokavaliossa texmex-tyylinen paputäyte vaihdetaan vaikkapa munakoisopaistokseen.

Kesällä nautitaan rennosta ulkona syömisestä, ja vaikka aurinko veisikin ruoanlaittohalut, päivän aikana on pakko nauttia jotain suolaista.

Tällä gluteenittomalla tortillaohjeella voit valmistaa maistuvaa ja terveellistä pikaruokaa kesäisiin illanistujaisiin tai vaikka piknik-evääksi.

Bongasin tortillojen idean Jessica Frejn ja Maria Blohmin gluteenittomasta leivontakirjasta. Reseptin alkuperäinen nimi on maissitortillat.

Minä muuntelin reseptistä oman tortillaohjeeni vaihtamalla veden kalsiumpitoiseen riisimaitoon, lisäämällä taikinaan hieman laadukasta oliiviöljyä ja vaihtamalla osan maissijauhoista tattarijauhoihin.

Tortillojen maku muuttui melkoisesti.

Tortillojen valmistus käy käden käänteessä hiivattoman pikataikinan ansiosta. Tortillat paistuvat muutamassa minuutissa kuivalla paistinpannulla, ja maistuvat koko perheelle.

Tortillojen väliin sopivat lähes kaikki täytteet aina raikkaista salaateista mausteisiin kasvis-, liha- ja kanatäytteisiin.

Komponenttiajattelu pelastaa taaskin allergiaperheet. Jokainen voi kasata tortillansa omilla lempitäytteillään.

FODMAP-ruokavalion myötä olen joutunut valitettavasti unohtamaan ihanat texmex-tyyliset paputahnat, mutta onneksi muitakin hyvänmakuisia tortillatäytteitä löytyy.

Näihin tortilloihin kokeilin nopeatekoista munakoisopaistosta, johon laitoin runsaasti kevätsipulin vartta, tomaattia ja tuoreita yrttejä.

Jätin jopa tällä kertaa munakoison ”itkettämättä”. Luotin erään munakoisoasiantuntijan neuvoon, jonka mukaan nykyiset munakoisolajikkeet eivät välttämättä edes itketystä tarvitse (Marja Lindfors: Taivaallinen munakoiso).

Tosin munakoisot imevät tällöin paistettaessa enemmän itseensä oliiviöljyä.

Munakoisopaistoksen voi valmistaa vegeversiona tai laktoosittomalla kotijuustolla höystettynä.

Paistoksen suurustamiseen voi käyttää kookoskuitujauhoja. Kookoskuitujauhot sitovat itseensä munakoisopaistoksen herkullista tomaattikastiketta, jolloin se pysyy hyvin tortillan sisällä.

Jos haluat pakata tortillat mukaan piknikille, kuljeta tortillat ja täytteet eri rasioissa ja kääri täytteet tortillojen väliin vasta juuri ennen tarjoilua.

Tortillojen valmistamiseen olen käyttänyt Urtekramin ja Keskisen myllyn ilmaistuotteita.

Tästä annoksesta tulee 10 tortillaa.

4 dl kylmää riisimaito-kalsiumia*
2 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
1 ½ tl Himalajan suolaa*
100 g täysjyväriisijauhoja*
50 g maissijauhoja*
50 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
30 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. fiberHusk tai Finax)
1 tl leivinjauhetta*

Kaulimiseen: Keskisen myllyn tattarijauhoja

*Urtekramin luomutuote

Ohje:

Mittaa riisimaito, oliiviöljy ja suola leivontakulhoon. Sekoita.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot, psyllium ja leivinjauhe. Lisää kuivat aineet taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes taikinasta tulee sileää. Taikinaa ei tarvitse vaivata.

Anna taikinan tekeytyä kymmenisen minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile se pitkoksi. Jaa pitko 10 palaan. Kauli palaset tattarijauhojen avulla ohuiksi tortilloiksi.

Paista tortillat kuivalla ja kuumalla paistinpannulla molemmin puolin kauniin värisiksi. Paistoaika on 1–2 minuuttia per puoli.

Sillä aikaa, kun yksi tortilla paistuu, ehdit kaulia aina seuraavan tortillan.

Kopauta välillä paistinpannulle jääneet jauhot pois pannulta, etteivät ne pala.

Pinoa valmiit tortillat lautaselle päällekkäin ja peitä pino leivinliinalla, jotta tortillat eivät kuivu.

Kääri valmiiden tortillojen väliin haluamasi täytteet tai kokeile täytteenä maistuvaa munakoisopaistosta vegeversiona tai kotijuustolla höystettynä.

MUNAKOISOPAISTOS:
½ dl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*
1 munakoiso
100 g kevätsipulin vartta
4 tomaattia
2 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 tl Himalajan suolaa*
½ tl kuivattua sitruunatimjamia (esim. Mill & Mortar)
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
kourallinen tuoretta persiljaa varsineen silputtuna
reilusti mustapippuria myllystä
1 rkl kookoskuitujauhoja*

Lisäksi:
250 g laktoositonta kotijuustoa
tuoretta persiljaa

*Urtekramin luomutuote



Ohje:

Valmistele kasvikset paistamista varten.

Huuhtele munakoiso ja pilko se noin sentin kokoisiksi kuutioiksi.

Huuhtele ja silppua kevätsipulin varsi. Huuhtele ja lohko tomaatit.

Lorauta oliiviöljy pannulle tai kasariin ja kuumenna hieman.

Laita munakoisokuutiot, kevätsipulin varsisilppu ja tomaattilohkot pannulle. Lisää sekaan tuorepuristettu sitruunan mehu ja suola. Paista käännellen 5 minuuttia.

Lisää sitruunatimjami sekä tuoreet hienonnetut yrtit. Rouhi sekaan reilusti mustapippuria myllystä.

Anna paistoksen hautua vielä viitisen minuuttia. Tarkista maku.

Lisää halutessasi munakoisopaistokseen pieneksi kuutioitu kotijuusto. Nosta pannu pois liedeltä ja anna kotijuuston pehmentyä paistoksen seassa muutama minuutti.

Suurusta munakoisopaistoksen liemi sekoittamalla valmiiseen paistokseen hieman kookoskuitujauhoja.

Kumoa valmis paistos tarjoilukulhoon. Koristele tuoreella persiljalla.

Kääräise munakoisopaistosta tortillan sisään ja nauti!

Luettu 6110 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 07 tammikuu 2016 22:02
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Suolaiset hamppukeksit Pinaattimuffinit »