perjantai, 12 kesäkuu 2015 10:05

Savusiika-kasvispiirakka

Suolainen piirakka tuo vaihtelua kesäkauden grilliherkuihin. Tässä reseptissä gluteenittoman rahkapohjataikinan päälle tulee maistuva kasvistäyte, tuorejuustoa sekä savusiikaa. Ruokaisaa ja hyvää!

Häpeä on tuttu tunne monelle suolistovaivaiselle.

Tommy Hellstenin mukaan häpeä liittyy lähtökohtaisesti siihen, että ihminen kokee olevansa huono, vaikka todellisuudessa hän voi huonosti siksi, että häntä kohdellaan huonosti.

Häpeä on siis sosiaalinen ilmiö, joka rakentuu suhteessa muiden asenteisiin.

Harvapa meistä yksinään ollessaan häpeää. Häpeän tunne syntyy, kun omat vaivat ja rajoitukset tulevat näkyviksi erilaisissa tilanteissa. Vaikeiluun voi liittyä myös myötähäpeää.

Eräs läheinen ystäväni kertoi minulle kärvistelevänsä vatsakipujen kanssa harva se päivä. Kotona ollessaan kaikki on kuulemma hyvin, mutta monien eri ruoka-aineiden välttely on mahdotonta kodin ulkopuolella.

Ongelmalliset tilanteet syntyvät varsinkin kylässä ja anoppilassa, jossa ystäväni ei kehtaa olla syömättä itselleen epäsopivia ruokia, jotka on valmistettu vieraita varten. Hän syö tavallaan säälistä isäntäväkeä kohtaan.

Minäkin elin samanlaisissa fiiliksissä aivan liian pitkään.

Vatsaoireita aiheuttavien ruoka-aineiden lista on lisäksi niin pitkä, että ystäväni ei mitenkään kehtaa niitä etukäteen kylään mennessä luetella.

Ei kukaan meistä kehtaa. Siitä tulee turhaa vaivaa.

Olen huomannut, että meille suomalaisille on hyvin tyypillistä ajatella tällä tavalla.

Kysymykseen, juotteko teetä tai kahvia, moni vieras vastaa kysymällä: ottaako joku muu kahvia – mua varten ei tarvitse erikseen keittää.

Pelkkä ajatuskin vaivannäöstä hävettää.

Häpeällä on syvät juuret, toteaa asiantuntija ja kriisiterapeutti Sirkka Santapukki Voi Hyvin -lehden artikkelissa. Häpeä on toiminut ammoisista ajoista lähtien tehokkaana kasvattamisen välineenä niin kotona, kouluissa, armeijassa kuin uskonnollisissa yhteisöissäkin.

Häpeän piilottamiseksi ihmiset kehittävät erilaisia mekanismeja.

Yksi keino selviytyä on ottaa itselleen jonkinlainen rooli tilanteessa, jossa häpeä pitäisi uskaltaa kohdata.

Miellyttäminen voi olla yksi tapa selvitä kiusallisista tilanteista.

Miellyttämällä muita tuottaa kuitenkin huonon olon itselleen.

Hellstenin mukaan häpeän vastakohta on armollisuus ja rakkaus itseään kohtaan. Kun minäkuva on myönteinen, se auttaa hyväksymään oman epätäydellisyyden ja ymmärtämään, että hyvän olon säilyttämiseen tarvitaan muita ihmisiä.

Pitää siis jättää turha hienostelu jaopetella puhumaan ruokarajoituksista avoimesti. Koska olet hyvän olon arvoinen.

Tätä suolaista savusiika-kasvispiirakkaa valmistaakseen ei tarvitse omistaa savustuspönttöä. Jos kesäkeittiöstä sellainen löytyy, piirakan voi valmistaa vaikka tähteeksi jääneestä savukalasta.

Hyvänmakuista savusiikaa saa myös valmiina kaupasta. Minä olen löytänyt parhaan makuisen savusiian Lidlin kylmäaltaasta. Voin suositella!

Käytin tähän piirakkapohjaan gluteenittomia täysjyväluomukaurajauhoja, voita ja laktoositonta rahkaa. Voit tarvittaessa jauhaa kaurajauhot itsekin sinulle sopivista kaurahiutaleista tai käyttää aivan muita jauhoja.

Pohjan voi valmistaa myös maidottomana käyttämällä voin sijaan maidotonta rasvaa ja vaihtamalla rahkan esimerkiksi mantelimaitoon.

Jos vaihdat rahkan mantelimaitoon, huomaa, että vähäisempi määrä maitoa riittää, koska maito on rahkaa juoksevampaa.

Myös kasvistäytteen voi valmistaa maidottomana. Maidotonta ruokavaliota noudattava voi vaihtaa ohjeessa olevan tuorejuuston samaan määrään esimerkiksi manteli- tai kaurakermaa. Niilläkin saa kasviksiin ihanan maun.

Pinnalle ripoteltava juustokin on makuasia. Minä itse en voi vastustaa vahvoja emmental-juustoja: Mustaleima on tässä ihan parasta!

POHJA:
150 g gluteenittomia kaurajauhoja (esim. Urtekram)
veitsenkärjellinen Himalajan suolaa
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
50 g huoneenlämpöistä laktoositonta voita
250 g laktoositonta rahkaa

Piirakkavuoan voiteluun: laktoositonta voita tai oliiviöljyä

Piirakkapohjan taputteluun: gluteenittomia kaurajauhoja

KASVISTÄYTE:
4 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
2 porkkanaa
pala lanttua
pieni pala juuriselleriä
50 g kevätsipulin vartta
5 pientä palaa pakastepinaattia
1 rkl sitruunan mehua
3 tl kuivattua ruohosipulia
½ tl Himalajan suolaa
2 tomaattia
100 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
ripaus mustapippuria myllystä
2 munaa

LISÄKSI:
150 g savustettua siikaa tai muuta savukalaa
70 g laktoositonta Mustaleimaa tai Punaleimaa raastettuna

Ohje:

Valmista ensin kasvistäyte. Kuori ja raasta porkkanat sekä lantun ja juurisellerin palaset karkeaksi raasteeksi. Huuhtele ja silppua kevätsipulin varret.

Lorauta oliiviöljy paistinpannulle ja kuumenna hieman. Laita juuresraaste, kevätsipulin varsisilppu ja jäiset pakastepinaatinpalat pannulle. Kuullota miedolla lämmöllä 5 minuuttia, kunnes sipuli ja juuresraaste ovat pehmentyneet ja pinaatti on sulanut.

Lisää pannulle tuorepuristettu sitruunan mehu, ruohosipuli, suola ja lohkotut tomaatit. Jatka hauduttamista toiset 5 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmentyneet.

Sekoita täytteeseen tuorejuusto ja kourallinen tuoretta sitruunamelissaa. Rouhi sekaan myllystä reilusti mustapippuria.

Nosta pannu pois liedeltä ja anna kasvistäytteen jäähtyä hieman.

Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Sekoita munat jäähtyneen kasvistäytteen joukkoon.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valmista pohja. Mittaa kaurajauhot, psyllium ja suola kulhoon. Sekoita. Nypi pehmeä voi jauhoseokseen.

Lisää joukkoon rahka ja vaivaa käsin tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä 5 minuuttia. Kun taikinassa oleva psyllium turpoaa, taikinasta tulee taputeltava.

Painele taikina kaurajauhojen avulla voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kumoa kasvistäyte pohjan päälle.

Paloittele savusiika ja poista kalasta mahdolliset ruodot. Lado kalapalat täytteen päälle.

Raasta Musta- tai Punaleima ja ripottele juustoraaste piirakan päälle.

Paista uunin keskitasossa 20 minuuttia. Käännä sen jälkeen uuni 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä toiset 20 minuuttia.

Tarjoile suolainen piirakka hieman jäähtyneenä raikkaan salaatin kera.

Luettu 2777 kertaa Viimeksi muutettu lauantai, 09 tammikuu 2016 17:45
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Välimerellinen kasvispiirakka