tiistai, 23 joulukuu 2014 10:13

Kaurarieska

Gluteeniton ja hiivaton kaurarieska valmistuu käden käänteessä. Taikinaa ei tarvitse kohottaa, eikä paistamiseenkaan mene kuin 12 minuuttia. 

Pohjois-Pohjanmaalla kasvaneena olen tottunut syömään ohutta rieskaa. Sellaista, joka antaa hampaille vastusta pureskeltaessa. Ei muistuta ohutta roiskeläppää eikä pulleaa limppua.

Parhaimmillaan rieska oli silloin, kun se otettiin suoraan leivinuunista, ja voi suli siihen päälle. Valui sormien välistä.

Kukaan ei tehnyt niin hyvää rieskaa kuin mummoni. Ryppyisillä käsillään. Jauhojen pöllytessä keittiössä. Vuosien kokemuksella. Rakkaudella.

Vielä nytkin rieska herättää minussa samat tunteet. Palaan lapsuuteni maisemiin.

Tämä gluteeniton kaurarieska ei ole sitä samaa rieskaa, mitä lapsuudessani söin. Mummoni ei varmaan koskaan kuullut psylliumkuorijauheesta, chia-siemenistä puhumattakaan.

Minusta pieni määrä siemeniä tuo gluteenittomaan rieskaan makua ja rakennetta. Päästään kauemmas vehnärieskan höttöisyydestä.

Pitkään luulin, että rieskan paistamiseen tarvitaan aina puulämmitteinen leivinuuni. Onnistuu näköjään ilmankin.

Gluteenittoman kaurarieskan pyöräytät ja paistat nopeasti. Maku on hyvä myös pakastamisen jälkeen.

Tuoreena tietysti ihan parasta!

Kahteen pellilliseen (16 kpl) tarvitset:

260 g gluteenittomia kaurahiutaleita
50 g tattarijauhoja
50 g gluteenittomia kaurajauhoja
20 g pellavansiemeniä
20 g chia-siemeniä
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 ½ tl Himalajan suolaa
2 munaa
400 g laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia

Rieskojen taputteluun: tattarijauhoja

Ohje:

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Yhdistä leivontakulhossa kaurahiutaleet, tattarijauho, kaurajauho, siemenet, psyllium ja suola.

Mittaa jogurtti jauhoseoksen päälle.

Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki.

Sekoita puuhaarukalla munat ja jogurtti kerralla kuivien aineiden joukkoon. Ei tarvitse vaivata.

Nostele lusikalla kahdelle pellille leivinpaperin päälle 16 pientä taikinanpalaa. Taputtele taikinat tattarijauhojen avulla litteiksi rieskoiksi.

Pistele haarukalla, jotta pinnasta ei tule kohokuorinen. Paista uunin keskitasolla 12 minuuttia.

Jos käytät kiertoilmauunia, vaihda puolessa välissä paistamista peltien paikkaa, jotta rieskat paistuvat tasaisesti.

Luettu 119203 kertaa Viimeksi muutettu perjantai, 08 tammikuu 2016 19:31
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Tattaririeska Mustaherukkaiset sämpylät »