keskiviikko, 22 huhtikuu 2015 12:28

Mustaherukkaiset sämpylät

Tummat, gluteenittomat sämpylät valmistuvat nopeasti ilman hiivaa. Sämpylätaikina valmistetaan hyvänmakuiseen yrttiteehen ja Urtekramin gluteenittomaan uutuustuotteeseen: Tummaan leivontamixiin.

Saimme pohjoisessa asuvan ystäväperheen kylään pääsiäisen aikaan. Ystäväni kertoi minulle noudattavansa täysin hiivatonta, sokeritonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Niinpä tuli taas tarve miettiä kahvipöydän tarjottavia uusiksi.

Lämpimät sämpylät ovat sellainen vakioleipomus, joka kelpaa mielestäni mihin tahansa tilanteeseen. Kahvipöydän ei aina tarvitse notkua makeaa.

Muutenkin on hyvä lähteä siitä ajatuksesta, että kunnioittaa toisten erikoisruokavalioita ja ottaa ”vaikeimmat tapaukset” tarjoilun lähtökohdaksi.

Helpointa on aina niillä, jotka voivat syödä kaikkea, sillä he eivät tule kipeäksi syödessään vehnätöntä tai hiivatonta leipomusta. Toisin päin onkin vaikeampaa.

Minä hurautin ”makeaksi” tarjottavaksi lusikoitavat tattari-vihersmoothiet ja korvasin sokeriset pullat hiivattomilla sämpylöillä. Oli siinä raakakakkuakin sekä suklaamunia. Ja kaikki meni!

No, totuuden nimissä on sanottava, että pöydän äärellä oli toki niitä, jotka eivät halunneet edes katsoa viherjuomiin päin.

Kaikkia ei terveysruoka innosta.

Tämä sämpyläresepti on itse asiassa muokattu versio aiemmin julkaisemastani mustaherukkaisen vuokaleivän ohjeesta. Hiivaa sisältävän vuokaleipätaikinan voi myös pyöritellä sämpylöiksi. Olen kokeillut.

Hiivaa sisältävä sämpylä on ehkä hieman pehmeämpi kuin leivinjauheeseen leivottu, mutta eroa ei muuten huomaa maussa.

Olen käyttänyt reseptin kehittämiseen sponsorituotteita: Keskisen myllyn tattaria ja Urtekramin luomulaatuisia elintarvikkeita.

Sämpylöiden ohje on varsin yksinkertainen, ja lopputulos on rankattu kokkikurssillakin kympin arvoiseksi.

”Ei uskoisi, että sämpylät ovat gluteenittomia – mitä näissä on?”, kyseli Uudenmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, napatessaan vieraidensa kanssa kurssille etukäteen leipomani maistiaisleivät. (Leivistä otettu kuva on Mariannen ottama)

Nämä mustaherukkajauheella ryyditetyt sämpylät valmistetaan vahvanmakuiseen ja makeahkoon yrttiteehen. Yrttiteen valinta on tärkeä osa leivän makua, joten valitse hyvänmakuinen teelaji.

Jauhojen osalta koko homma kuitataan Urtekramin Tummalla leivontamixillä, jossa jokainen ainesosa on aito, luontaisesti gluteeniton jauho tai hiutale.

Tumman leivontamixin valmistuksessa ei ole käytetty perinteisten jauhoseosten tapaan huonosti sulavia ja verensokeria nostavia tärkkelyksiä.

Leivontamixin tumma väri tulee carob-jauheesta.

Mikäli et halua lisätä leipätaikinaan yhtään sokeria, voi ohjeessa olevan kookossokerin jättää pois. Minusta pieni määrä aromikasta kookossokeria antaa kuitenkin kivasti kontrastia suolaiseen leipään.

Tällä ohjeella valmistat 9 sämpylää:

600 g vahvaa viileää yrtti- tai mausteteetä (esim. Shotimaa Emotional Detox)
2 ½ tl Himalajan suolaa
30 g kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
10 g kookossokeria
450 g Tummaa leivontamixiä
20 g mustaherukkajauhetta (Esim. Marjatila Raitaniemi)
20 g kokonaisia mustia psylliumsiemeniä 
2 tl leivinjauhetta

Sämpylöiden pinnalle: Keskisen myllyn tattarijauhoja

Ohje:

Valmista vahvanmakuinen yrttitee ja jäähdytä se viileäksi. (Käytä nestemäärään ainakin 2 teepussia ja anna teepussien hautua vedessä niin kauan, että tee jäähtyy viileäksi). 

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Gluteeniton leipä vaatii hieman normaalia kuumemman paistolämpötilan.

Sekoita kylmän teen joukkoon suola, oliiviöljy ja kookossokeri.

Sekoita toisessa kulhossa Tumma leivontamix, mustaviinimarjajauhe, psylliumsiemenet ja leivinjauhe.

Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä vatkaten. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa, sillä muuten sämpylöistä tulee sitkeitä.

Anna taikinan tekeytyä kulhossa 10 minuuttia.

Nosta lusikalla taikinaa kädellesi ja pyöritä taikinanpala vedellä kostutetuin käsin pyöreäksi sämpyläksi. Aseta sämpylät pellille leivinpaperin päälle.

Ripottele sämpylöiden kosteaan pintaan hieman tattarijauhoja, niin saat leipiin kauniin rustiikkisen pinnan.

Paista uunin keskitasossa 20–25 minuuttia.

Halkaise sämpylät vasta hieman jäähtyneinä.

PS. Järvenpään K-Supermarket Pajalan kauppias on tilannut pyynnöstäni Urtekramin Tummaa leivontamixiä, Kuituleivontamixiä, gluteenittomia kaurajauhoja sekä täysjyväriisifusillia hyllyyn. Ihanaa, kun lempituotteita saa lähikaupasta!

Luettu 4725 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 10 toukokuu 2018 13:56
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Kaurarieska Tattarifocaccia kana-fetatäytteellä »