FODMAP-ruokavalio ei ole mikään trendidieetti vaan terveyttä tukeva ruokavalio, jolla voit helpottaa ja hallita toiminnallisia vatsavaivojasi. Tavoitteena on hyvä olo ja terve vatsa.
Sana FODMAP tulee sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols, eli suomeksi fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit.
Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, että tietyt, lyhytketjuiset hiilihydraatit imeytyvät huonosti ohutsuolesta, minkä vuoksi ne kulkeutuvat paksusuolessa elävien bakteerien ravinnoksi. Paksusuolessa tapahtuvassa fermentaatioprosessissa syntyy kaasuja ja muita toiminnallisia vatsaoireita, kuten vatsakipuja, kramppeja, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta ja/tai ripulia. Moni herkkävatsainen kärsii lisäksi närästyksestä ja refluksista, ja osalla myös ruoansulatus voi olla heikentynyt.
Tutkimuksin on todettu, että FODMAP-ruokavaliolla voidaan helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin (IBD) liittyviä toiminnallisia vatsavaivoja. Tulehduksellisiin suolistosairauksiin on lisäksi omat, lääkärin määräämät hoito-ohjeet, joita tulee noudattaa.
FODMAP-ruokavaliossa vältettävien, rajoitettavien ja suositeltujen ruoka-aineiden määrittely vaihtelee yksilöittäin, ja uutta tutkimustietoa tulee koko ajan lisää. Ruoka-ainelistaus elää ja muuttuu uusien tutkimustulosten myötä.
Olen poiminut seuraavaan taulukkoon Monashin yliopiston ylläpitämästä sovelluksesta suositeltuja, vältettäviä ja rajoitettavia ruoka-aineita. Suositellut ruoat sopivat parhaiten herkkävatsaisille, sillä niissä on vähän tai ei laisinkaan FODMAP-yhdisteitä. Vältettävät ruoat sen sijaan sisältävät runsaasti FODMAPeja, joten ole tarkkana näiden kanssa etenkin, jos vatsa on huonossa kunnossa. Sitten on joukko rajoitettavia ruoka-aineita, joihin liittyy suuntaa-antava annoskoko. Annoskoko kertoo, kuinka paljon laskennallisesti kyseistä ruoka-ainetta voi syödä saamatta oireita.
Olen jättänyt listauksen ulkopuolelle kaikki valmisruoat ja monet jalosteet. Lista ei siis ole kaiken kattava kuvaus eikä yksiselitteinen totuus FODMAP-rajoitteisesta ruokavaliosta. Listauksen tavoitteena on valaista hieman sitä polkua, jota kokeilemalla huomaat, saatko kapinoivan vatsan rauhoittumaan.
Jos sinusta tuntuu, ettet yksin pääse alkuun, ja kaipaat selkeitä ohjeita ja tukea sinulle sopivan FODMAP-ruokavalion rakentamiseen ja suoliston tervehdyttämiseen, lähde mukaan FODMAP-verkkokurssille. Kurssilla otetaan suolistoystävällinen ruokavalio haltuun askel kerrallaan ja lähdetään hoitamaan ärtyvän suolen taustalla olevia juurisyitä. Mitä parempaan kuntoon saat suoliston hoidettua, sitä paremmin se kestää FODMAP-pitoisia ruokia. Tutustu FODMAP-verkkokurssiin ja kurssilaisten kokemuksiin täältä.
FODMAP-ruokavalio |
|
SUOSITELLUT RUOAT |
VÄLTETTÄVÄT RUOAT |
HEDELMÄT JA MARJAT |
|
ananas, appelsiini, banaani, |
aprikoosi, luumu, mustaherukka, nektariini,
RAJOITETTAVAT: avokado (1/8) |
KUIVATUT HEDELMÄT JA -MARJAT |
|
ananas, banaanilastut, |
kuivatut aprikoosit, luumut,
RAJOITETTAVAT: Kuivahedelmät (max. 1–2 rkl kerrallaan) |
KASVIKSET |
|
bambunverso, chili, endiivi,
|
kevätsipulin valkoinen osa, palkokasvit: kikherneet, linssit, punaiset pavut, ruskeat pavut, punasipuli, purjon valkoinen osa, salottisipuli,
Huom! Tölkkiin pakatut, nesteeseen säilötyt linssit ja kikherneet sopivat herkkävatsaisen ruokavalioon. Kaada säilöntäneste pois siivilän läpi ja huuhtele ennen käyttöä.
RAJOITETTAVAT: aurinkokuiv. tomaatti (4 kpl) |
MAITOTUOTTEET JA MAIDONKORVIKKEET |
|
cashewmaito, kaurakerma (?), kookoskerma, kookosmaito, kookosjogurtti, kvinoamaito,
|
laktoosia sisältävät maitotuotteet, halloumi (2 viipaletta) |
MAKEUTUSAINEET (kohtuullisesti nautittuna) |
|
intiaanisokeri, palmusokeri, |
fruktoosisiirappi, glukoosisiirappi, keinotekoiset makeutusaineet: aspartaami, asesulfaami K,
RAJOITETTAVAT: agavesiirappi (1 tl) |
PÄHKINÄT JA SIEMENET |
|
auringonkukansiemen, chia-siemen, hampunsiemen, kastanja, |
cashewpähkinä, pistaasipähkinä
RAJOITETTAVAT: |
RASVAT JA ÖLJYT |
|
ghee,
|
Friteeratut ruoat ja suuret määrät rasvaa yhdellä kerralla
|
VILJAT JA JAUHOT |
|
arrowjuurijauho, durra, hirssi, kaura (glut.), |
bulgur-, durum- ja emmervehnä, kuskus, lupiinijauho,
amarantti (0,5 dl) |
YRTIT JA MAUSTEET |
|
kaikki mausteet ja yrtit |
cayennepippuri maustesekoitukset (tarkista ainesosat) |
Seuraavien linkkien takaa löydät lisää luettavaa FODMAP-ruokavaliosta:
Monashin yliopisto: The Low FODMAP Diet
FLT Ravintovalmentaja® Annika Havasteen blogi 27.1.2015: Apua suoliston kapinaan FODMAP-ruokavaliosta ja suoliston hoidosta
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen blogi 11.4.2015: Käytännön neuvoja ärtyvän suolen oireisiin
Amazon Reader Review of IBS – Free at last! (1/2014): Which Foods are High or Low in Fodmaps?
Terveyden tukipilarit (12/2014): Ärtyneen suolen oireyhtymässä poikkeava suolen bakteerilajisto ja matala-asteinen tulehdus
Stanford Hospital & Clinics, Stanford University Medical Center 1/2014: The Low FODMAP Diet
Amazon Reader Review of IBS – Free at Last! (2/2013): What about Gluten? – Gluten is not a Fodmap
Reijo Laatikaisen blogi 26.5.2011: FODMAP-hiilihydraattirajoituksen toteutus ja teho
Reijo Laatikaisen blogi 24.5.2011: IBS:n ruokavaliohoito, FODMAP-hiilihydraatit