Ei kukaan yksin ole kyllin viisas. Kaikki me tarvitsemme kulkijoita rinnallemme.
Tarvitsetko henkilökohtaista hoito-ohjelmaa tai ruokavaliota suolisto-ongelmien kuriin laittamiseksi? Ota yhteyttä FLT Ravintovalmentaja Annika Havasteeseen. Voin lämpimästi suositella ja omasta kokemuksestani sanoa, että Annikan opit todella toimivat. Tutustu myös Annikan upeisiin tietokirjoihin: Virtaa ravinnosta – Miten löydät kehon ja mielen tasapainon sinulle sopivalla ruokavaliolla (Basam Books 2015) ja Suolistoa hoitamalla superaivot – Viisi askelta parempaan työtehoon ja palautumiseen (Viisas Elämä 2019).
Tue suoliston hyvinvointia lempeällä liikunnalla
Ärtyvän suolen ongelmat näkyvät usein pömppövatsana. Suoliston ärsytys aiheuttaa turvotusta koko alavatsan alueelle. Suolistoa ja sisäelimiä kannattelee vatsaontelossa sidekudokset, jotka kiristyvät suolistoärsytyksen aiheuttaman kivun ja lihasjännityksen myötä. Dynaamiset liikesarjat hoitavat turvonnutta vatsaa. Ne rentouttavat vatsan alueen lihaksia, laukaisevat kireitä sidekudoksia ja parantavat suolen peristaltiikkaa eli supisteluliikettä. Lempeä liikkuvuusharjoittelu vähentää koko kehon kiristyksiä ja laskee stressitasoa. Ja mitä vähemmän stressiä, sitä paremmin herkkä vatsakin voi! Fysioterapeutti Anne Puranen ja fysioterapeutti Viivi Kettukangas ovat kehittäneet FODMAP-verkkokurssilleni pömppövatsavalmennuksen, jonka lempeät ja kehon kiristyksiä vähentävät jumppaohjeet nojaavat FasciaMethodiin.
Herkän vatsan hoitamisessa on hyvä kiinnittää huomiota ravinnon laatuun. Saan uusien reseptien kehittämiseen tuotetukea seuraavilta yhteistyökumppaneilta:
Keskisen mylly on valmistanut kotimaisia, luontaisesti gluteenittomia ja pehmeän makuisia tattarituotteita jo vuodesta 1995. Valikoimasta löytyvät tattarijauhot tuovat ryhtiä ja makua niin makeisiin kuin suolaisiin leivonnaisiin. Astetta karkeampi tattarirouhe sopii leipätaikinoihin, puuroihin ja esimerkiksi vuokien jauhottamiseen. Tattarihiutaleista voi valmistaa maistuvan puuron, joka soveltuu myös pehmoisten leipien pohjaksi. Kokonainen tattarisuurimo on suosikkini idätettynä. Myös tattarimakaroni on maistuva raaka-aine gluteenittomaan keittiöön.
Marjatila Raitaniemi on keski-suomalainen perheyritys, joka tuottaa luomulaatuisia marjoja ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Tavaramerkin alta löydät hellävaraisesti pastöroidut makeuttamattomat täysmehut ja ihanat marjajauheet, jotka maustavat niin leipätaikinat, salaatinkastikkeet kuin marinaditkin.
Ekokaupan laajasta valikoimasta löydät hyvän elämän eväät. Nappaa myymälästä ostoskoriisi Herkän vatsan kokkikoulu -ruokakirjat tai tilaa ne verkosta yhdessä suosikkituotteidesi kanssa.