Gluteeniton leivonta poikkeaa paljon perinteisestä vehnäleipomisesta. Tältä sivulta löydät pieniä vinkkejä, jotka auttavat sinua onnistumaan leivonnassa. Mikään ei ilahduta leipojan mieltä yhtä paljon kuin kuohkea, pehmeä ja hyvin kohonnut leivonnainen, jonka maku kelpaa kaikille.
Mitä tarkemmin mittaat gluteenittomien leivontareseptien ainesosat, sitä varmemmin onnistut. Niinpä tärkeimmät työvälineesi gluteenittomassa leivonnassa ovat leivontaan tarkoitettu mittalusikkasarja ja digitaalinen keittiövaaka.
MITTALUSIKKASARJASSA:
1 tl |
5 ml |
1 rkl |
15 ml |
½ dl |
50 ml |
1 dl |
100 ml |
Mittalusikkasarja on hyödyllinen erityisesti pienempiä määriä mitattaessa, sillä tarkatkin digivaa’at voivat heittää hieman. Kun mittaat kuiva-aineita mittalusikalla, tasoita mitattavan aineen pinta kevyesti sormella pyyhkäisemällä. Älä painele jauhoja mittalusikkaan.
DIGITAALISEN KEITTIÖVAA’AN KÄYTTÖ:
Sitkottomat gluteenittomat jauhot käyttäytyvät leivonnassa aivan eri tavoin kuin pitkälle jalostetut vehnäjauhot, minkä vuoksi gluteenittomien jauhojen mittaaminen ei suju ihan näppituntumalla. Gluteeniton taikina ei kestä mittaamisessa syntyviä virheitä samalla tavalla kuin taipuisa vehnätaikina.
Mistä mittausvirheitä sitten voi syntyä?
Jauhojen koostumus muuttuu säilyttämisen ja varastoinnin aikana muun muassa ilmankosteuden ja lämpötilan vaihtelun vuoksi, minkä vuoksi jauhoista löytyy usein painoeroja jopa saman valmistajan tuotteiden sisällä. Myös eri valmistajien jauhojen painot voivat poiketa huomattavasti toisistaan. Lisäksi jauhot voivat pakkaantua kuljetuksen aikana tiiviimmin, mikä myös vaikuttaa mittaustuloksiin.
Jos punnitset taikinaan tulevat jauhot, pystyt kiertämään mittailuun liittyvät ongelmat. Näin myös onnistut leivonnassa varmimmin.
Digitaalisen keittiövaa’an käyttö sujuu näppärästi siten, että asetat leivontakulhon suoraan vaa’alle ja kaadat jauhot, rouheet, suurimot ja siemenet suoraan pakkauksistaan leivontakulhoon. Nollaa vaaka aina jokaisen ainesosan jälkeen. Näin mittaaminen käy joutuisasti eikä synny ylimääräistä tiskiä.
Välttääkseni turhaa tiskiä, mittaan usein leivontaohjeissa olevat nesteet (vesi, kasvismaidot, kahvi ja tee) digivaa’alla. Jos sinulla ei ole digitaalista keittiövaakaa, etkä missään nimessä halua sellaista käyttää, voit muuntaa edellä mainittujen nesteiden painomitat tilavuusmitoiksi: 100 g = 1 dl.
Voit halutessasi myös muuntaa reseptien kuiva-aineiden painoyksiköt tilavuusmitoiksi alla olevan muuntotaulukon avulla. Muuntotaulukko on hyödyllinen myös silloin, jos haluat vaihtaa reseptissä mainittuja jauhoja toisiin jauhoihin. Valitse tällöin mahdollisimman samanpainoinen jauho.
Jauhoja vaihdettaessa kannattaa muistaa, että jauhojen kuitupitoisuudet vaihtelevat. Mitä suurempi kuitupitoisuus raaka-aineella on, sitä enemmän se imee itseensä taikinan kosteutta. Tämä voi joskus yllättää jauhojen vaihtajan.
Huomioi lisäksi se, että tilavuusmitoilla leivottaessa syntyy aina mittausvirhettä, mistä johtuen et saa välttämättä samanlaista leivontatulosta aikaiseksi joka kerta.
Taulukossa esiintyvät arvot ovat omia mittaustuloksiani, joten niissäkin voi olla virhettä mukana.
GLUTEENITTOMIEN LEIVONTA-AINEIDEN MUUNTOTAULUKKO:
RAAKA-AINE:
|
TILAVUUSMITTA: |
PAINO: |
CHIA-SIEMEN |
1 rkl chia-siemeniä |
10 g |
HIRSSI |
1 dl hirssihiutaleita |
55 g |
KAURA gluteeniton |
1 dl kaurahiutaleita 1 dl kaurajauhoja |
50 g 50 g |
KOOKOS |
1 dl kookoshiutaleita 1 rkl kookoskuitujauhoja |
45 g 7 g |
KUITULEIVONTAMIX gluteeniton jauhoseos, joka sis. kaurajauhoja, täysjyväriisijauhoja, hirssihiutaleita, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumia |
1 dl kuituleivontamixiä |
70 g |
KVINOA |
1 dl kvinoahiutaleita 1 dl kvinoajauhoja |
50 g 65 g |
MAISSI |
1 dl maissitärkkelystä 1 dl polentaa 1 dl täysjyvämaissijauhoja |
55 g 80 g 50 g |
PELLAVA |
1 rkl pellavansiemeniä 1 rkl pellavansiemenrouhetta |
10 g 7 g |
PERUNA |
1 dl perunajauhoja 1 rkl pofiberiä |
70 g 3 g |
PSYLLIUM |
1 rkl hienoa psylliumkuorijauhetta 1 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta 1 rkl kokonaisia psylliumsiemeniä |
10 g 5 g 10 g |
RIISI |
1 dl täysjyväriisijauhoja 1 dl riisijauhoja |
65 g 65 g |
SEESAMI |
1 rkl seesaminsiemeniä 1 dl tahinia |
10 g 110 g |
SOKERI |
1 dl fariinisokeria 1 dl intiaanisokeria 1 dl kookossokeria 1 dl ruokosokeria 1 rkl siirappia 1 dl valkoista sokeria |
75 g 65 g 60 g 90 g 20 g 100 g |
TATTARI |
1 dl tattarihiutaleita 1 dl tattarijauhoja 1 dl tattarirouhetta |
50 g 75 g 65 g |
TUMMA LEIVONTAMIX gluteeniton jauhoseos, joka sis. kaurajauhoja, täysjyväriisijauhoja, hirssihiutaleita, teff-jauhoja, maissisuurimoita, psylliumia, pellavansiemeniä, carob-jauhetta ja auringonkukansiemeniä |
1 dl tummaa leivontamixiä |
60 g |
YLEISLEIVONTAMIX gluteeniton jauhoseos, joka sis. täysjyväriisijauhoja, riisijauhoja, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumia |
1 dl yleisleivontamixiä |
70 g |