HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Vinkkejä gluteenittomaan leivontaan

Gluteeniton leivonta poikkeaa paljon perinteisestä vehnäleipomisesta. Tältä sivulta löydät pieniä vinkkejä, jotka auttavat sinua onnistumaan leivonnassa. Mikään ei ilahduta leipojan mieltä yhtä paljon kuin kuohkea, pehmeä ja hyvin kohonnut leivonnainen, jonka maku kelpaa kaikille. 

 

Mitä tarkemmin mittaat gluteenittomien leivontareseptien ainesosat, sitä varmemmin onnistut. Niinpä tärkeimmät työvälineesi gluteenittomassa leivonnassa ovat leivontaan tarkoitettu mittalusikkasarja ja digitaalinen keittiövaaka.

MITTALUSIKKASARJASSA:

1 tl

5 ml

1 rkl

15 ml

½ dl

50 ml

1 dl

100 ml

Mittalusikkasarja on hyödyllinen erityisesti pienempiä määriä mitattaessa, sillä tarkatkin digivaa’at voivat heittää hieman. Kun mittaat kuiva-aineita mittalusikalla, tasoita mitattavan aineen pinta kevyesti sormella pyyhkäisemällä. Älä painele jauhoja mittalusikkaan.

DIGITAALISEN KEITTIÖVAA’AN KÄYTTÖ:

Sitkottomat gluteenittomat jauhot käyttäytyvät leivonnassa aivan eri tavoin kuin pitkälle jalostetut vehnäjauhot, minkä vuoksi gluteenittomien jauhojen mittaaminen ei suju ihan näppituntumalla. Gluteeniton taikina ei kestä mittaamisessa syntyviä virheitä samalla tavalla kuin taipuisa vehnätaikina. 

Mistä mittausvirheitä sitten voi syntyä?

Jauhojen koostumus muuttuu säilyttämisen ja varastoinnin aikana muun muassa ilmankosteuden ja lämpötilan vaihtelun vuoksi, minkä vuoksi jauhoista löytyy usein painoeroja jopa saman valmistajan tuotteiden sisällä. Myös eri valmistajien jauhojen painot voivat poiketa huomattavasti toisistaan. Lisäksi jauhot voivat pakkaantua kuljetuksen aikana tiiviimmin, mikä myös vaikuttaa mittaustuloksiin.

Jos punnitset taikinaan tulevat jauhot, pystyt kiertämään mittailuun liittyvät ongelmat. Näin myös onnistut leivonnassa varmimmin.

Digitaalisen keittiövaa’an käyttö sujuu näppärästi siten, että asetat leivontakulhon suoraan vaa’alle ja kaadat jauhot, rouheet, suurimot ja siemenet suoraan pakkauksistaan leivontakulhoon. Nollaa vaaka aina jokaisen ainesosan jälkeen. Näin mittaaminen käy joutuisasti eikä synny ylimääräistä tiskiä.

Välttääkseni turhaa tiskiä, mittaan usein leivontaohjeissa olevat nesteet (vesi, kasvismaidot, kahvi ja tee) digivaa’alla. Jos sinulla ei ole digitaalista keittiövaakaa, etkä missään nimessä halua sellaista käyttää, voit muuntaa edellä mainittujen nesteiden painomitat tilavuusmitoiksi: 100 g = 1 dl.

Voit halutessasi myös muuntaa reseptien kuiva-aineiden painoyksiköt tilavuusmitoiksi alla olevan muuntotaulukon avulla. Muuntotaulukko on hyödyllinen myös silloin, jos haluat vaihtaa reseptissä mainittuja jauhoja toisiin jauhoihin. Valitse tällöin mahdollisimman samanpainoinen jauho.

Jauhoja vaihdettaessa kannattaa muistaa, että jauhojen kuitupitoisuudet vaihtelevat. Mitä suurempi kuitupitoisuus raaka-aineella on, sitä enemmän se imee itseensä taikinan kosteutta. Tämä voi joskus yllättää jauhojen vaihtajan.

Huomioi lisäksi se, että tilavuusmitoilla leivottaessa syntyy aina mittausvirhettä, mistä johtuen et saa välttämättä samanlaista leivontatulosta aikaiseksi joka kerta.

Taulukossa esiintyvät arvot ovat omia mittaustuloksiani, joten niissäkin voi olla virhettä mukana.

GLUTEENITTOMIEN LEIVONTA-AINEIDEN MUUNTOTAULUKKO:

RAAKA-AINE:

 

TILAVUUSMITTA:

PAINO:

CHIA-SIEMEN

1 rkl chia-siemeniä

10 g

HIRSSI

1 dl hirssihiutaleita

55 g

KAURA 

gluteeniton

1 dl kaurahiutaleita

1 dl kaurajauhoja

50 g

50 g

KOOKOS

1 dl kookoshiutaleita

1 rkl kookoskuitujauhoja

45 g

7 g

KUITULEIVONTAMIX

gluteeniton jauhoseos, joka sis. kaurajauhoja, täysjyväriisijauhoja, hirssihiutaleita, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumia

1 dl kuituleivontamixiä

70 g

KVINOA

1 dl kvinoahiutaleita

1 dl kvinoajauhoja

50 g

65 g

MAISSI

1 dl maissitärkkelystä

1 dl polentaa

1 dl täysjyvämaissijauhoja

55 g

80 g

50 g

PELLAVA

1 rkl pellavansiemeniä

1 rkl pellavansiemenrouhetta

10 g

7 g

PERUNA

1 dl perunajauhoja

1 rkl pofiberiä

70 g

3 g

PSYLLIUM

1 rkl hienoa psylliumkuorijauhetta

1 rkl karkeaa psylliumkuorijauhetta

1 rkl kokonaisia psylliumsiemeniä

10 g

5 g

10 g

RIISI

1 dl täysjyväriisijauhoja

1 dl riisijauhoja

65 g

65 g

SEESAMI

1 rkl seesaminsiemeniä

1 dl tahinia

10 g

110 g

SOKERI

1 dl fariinisokeria

1 dl intiaanisokeria

1 dl kookossokeria

1 dl ruokosokeria

1 rkl siirappia

1 dl valkoista sokeria

75 g

65 g

60 g

90 g

20 g

100 g

TATTARI

1 dl tattarihiutaleita

1 dl tattarijauhoja

1 dl tattarirouhetta

50 g

75 g

65 g

TUMMA LEIVONTAMIX

gluteeniton jauhoseos, joka sis. kaurajauhoja, täysjyväriisijauhoja, hirssihiutaleita, teff-jauhoja, maissisuurimoita, psylliumia, pellavansiemeniä, carob-jauhetta ja auringonkukansiemeniä

1 dl tummaa leivontamixiä

60 g

YLEISLEIVONTAMIX

gluteeniton jauhoseos, joka sis. täysjyväriisijauhoja, riisijauhoja, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumia

1 dl yleisleivontamixiä

70 g

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram