HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

pink latte

Lämmittävä, kauniin värinen kuuma juoma maistuu talvipäivän reippailujen jälkeen. Pink latte sisältää itse puristettua vihermehua, jonka punainen väri tulee pienestä luomupunajuuresta. Sekaan kauramaitoa, kuumennus ja nauttimaan!

 

Saan silloin tällöin kyselyjä FODMAP-ruokavalioon liittyvistä raaka-aineista. Tyypillisin ihmettely liittyy siihen, miksi kehittämässäni reseptissä on mukana joku raaka-aine, jota ei listauksien mukaan saa syödä.

Kysymys on aiheellinen ja monelle vatsavaivaiselle tärkeä. Herkän vatsan kanssa kun saa aina olla määrätyllä tavalla varovainen.

Silloin, kun minä aloitin vatsavaivojen hoitamisen ruokavaliolla, olin ihan äärimmäisen tarkka kaikesta mitä söin. Kaikkialla. Suolistoni oli ajautunut 30 vuoden aikana sellaiseen solmuun, että se kapinoi jo, kun vain katsoinkin omenaan päin. Ei puhettakaan, että olisin sitä suuhuni laittanut.

Vatsakivun pelossa karsin ruokavaliostani yhtä ja toista, sillä en halunnut maata enää yhtään iltaa sohvalle käpertyneenä. Kun on käynyt riittävän pohjalla, halu elää ja hengittää normaalisti ilman kipua nousee omaan arvoonsa. Niinpä tuntui turvalliselta pysytellä erossa sellaisista ruoka-aineista, joiden tiesin ajavan minut vaakatasoon.

Ennen kuin tutustuin funktionaalisen lääketieteen terveysfilosofiaan, hoidin vatsaoireitani puoli vuotta perinteisellä kaavalla: karsimalla. Vältin kaikkea FODMAP-pitoista, mikä oli tietysti hyvä asia, sillä yliherkkyysruokien välttäminen sai oireilun selvästi vähenemään. Lopullista helpotusta se ei kuitenkaan tuonut.

Tein myös typeriä poikkeuksia. Söin esimerkiksi maanantaista perjantaihin järkevästi, minkä jälkeen söin sallivuuden hengessä perjantaipullan. Seuraava viikko menikin sitten sanalla sanoen plörinäksi. Vatsa ehti taas rauhoittua ennen seuraavaa viikonloppua, jolloin puolestaan sallin itselleni laktoosittoman kermajäätelön. Suu tykkäsi, mutta suolisto heitti taas häränpyllyä.

Oireet sahasivat. Karsimalla vaivat pysyivät melko hyvin kurissa, mutta sallimalla niin sanotusti ”normaaleja ruokia”, pienestä pierusta tuli hetkessä tsunami.

pink latte5

Funktionaalisen näkökulman sisäistäminen muutti ajatukseni sallivuudesta. Kokonaisvaltaisessa opetuksessa lähdetään siitä, että oireet eivät poistu, ellei niiden taustalla olevaa juurisyytä – huonokuntoista suolistoa, mikrobiepätasapainoa ja matala-asteista tulehdusta – lähdetä kunnolla hoitamaan.

Hoitoprosessissa huomio kiinnitetään kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen hyvinvointiin sekä ruoan laatuun. Herkuttelukin on sallittua, mutta se tehdään vatsaa kuunnellen.

Luonnonmukaisessa suoliston hoitamisessa pääpaino ei ole karsimisessa vaan lisäämisessä: aletaan lisätä ruokavalioon sellaisia aineksia, jotka tukevat kehon itsekorjaantumista ja suoliston tervehtymistä. Mitä enemmän hyviä aineksia ruokavalioon lisää, sitä vähemmän epäterveellisille aineksille jää tilaa.

Tärkeä pointti on myös alkaa nähdä muutos pysyvänä elämäntapana: työtä on tehtävä joka päivä – ei vain maanantaista perjantaihin. Kun suolisto tervehtyy, ja mikrobiepätasapaino korjaantuu, vatsa alkaa sietää sellaisiakin ruoka-aineita, joita se ei huonokuntoisena sietänyt tippaakaan.

Muutos ei tietenkään tapahdu nappia painamalla, mutta harvalla se on sillä tavalla syntynytkään. Paranemisvauhti on yksilöllinen ja riippuu siitä, millaisia oireet ovat olleet ja kuinka pitkään ne ovat jatkuneet. Myös yksilölliset taustatekijät, kuten perimä, syödyt antibioottikuurit, sairaudet ja niihin liittyvät lääkitykset, homealtistukset, stressi, uniongelmat, liikkumattomuus ja muut psyykkiset tekijät vaikuttavat aina taustalla.

pink latte8

Suoliston hoitaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii pitkäjänteisyyttä ja ennen kaikkea halua laittaa itsensä kuntoon. Tätä asiaa opetellaan FODMAP-verkkokurssilla. Vertaistuki ja positiivinen tsemppi kannustavat pysymään valitulla tiellä. Ryhmävalmennukseen sisältyy myös henkilökohtaista ohjausta, eli saat vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Kun terveyttä tukevia ruokavalintoja tekee riittävän pitkään, tuloksia alkaa syntyä. Silloin FODMAP-listauskin muuttuu ihan erinäköiseksi kuin mitä se yleisellä tasolla on: sallittujen ruoka-aineiden määrä lisääntyy ja vältettävien lista kutistuu olemattomiin. Listasta tulee yksilöllisesti sinun kehollesi sopiva.

Kun olet ruokavaliosi kanssa tässä pisteessä, et enää ihmettele sitä, miksi joku ruoka tai leivonnainen sisältää hieman FODMAP-pitoisia ainesosia eikä sinun tarvitse pähkäillä, mitä tapahtuu, jos syöt sellaista. Panikointi loppuu ja stressi helpottaa, kun tunnet oman kehosi sietokyvyn. Se on voimaannuttava kokemus ja nostaa itsetuntoa melkoisesti.

Kaikki FODMAP-listat ovat siis lähtökohtaisesti vain suuntaa-antavia. Ohjeelliset rajoitukset toimivat FODMAP-ruokavalion eliminaatiovaiheessa, jolloin huonosti sulavia FODMAP-hiilihydraatteja ei syödä laisinkaan, jotta vatsa rauhoittuu. Jos olet tässä vaiheessa menossa, reseptien ainesosia kannattaa muuttaa eliminaatiovaiheeseen sopivaksi.

Rajoitettuun listaukseen jämähtäminen ei ole kuitenkaan mikään ratkaisu vatsavaivoihin. Moni verkkokurssilainen on huomannut jo kurssin ennakkotehtäviä tehdessään, miten järkyttävän suppeaksi oma ruokavalio on karsimisen myötä mennyt. Tarvetta ruokavalion laajentamiselle ja monipuolistamiselle siis on.

Jos ruokavalio on liian pitkään liian yksipuolinen, keho alkaa kärsiä ravintoaineiden puutoksista ja suolisto menee vain huonompaan kuntoon. Ravintoaineilla on nimittäin tärkeä rooli suoliston limakalvon uusiutumisessa ja korjaantumisessa.

FODMAP-ruokavalion haastevaiheessa ruokavaliota pyritään laajentamaan terveelliseen suuntaan. Tervehdyttävässä ruokafilosofiassani ei testata, sietääkö vatsa vehnäleipää tai laktoositonta kermajäätelöä, sillä suoliston hoitamisen kannalta ne ovat turhia ja sairastuttavia. Sen sijaan kaikki terveyttä tukeva palautetaan sitä mukaa, kun suolisto lakkaa änkyröimästä.

Olen ihan suunnattoman onnellinen lukiessani kurssilaisten tekemiä havaintoja omasta ruokavaliostaan ja tervehtymisestään.

Yksi iloitsee siitä, että voi sittenkin syödä luomuomenan – ilman oireita. Toinen on ikionnellinen huomatessaan, että rakkaudella itse poimitut suppilovahverot ja kanttarellit eivät olekaan hänelle mikään ongelma. Ja kolmas on kuolla onnesta päästessään pitkälle kävelylenkille ilman pelkoa siitä, löytyykö tarvittava hätävessa ajoissa.

Niin että kuulkaa toivoa on!

Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, mutta et ole vielä käynnistänyt suolistosi kokonaisvaltaista hoitamista, tule mukaan maaliskuun verkkovalmennusryhmään. Saat aivan eri tuloksia aikaiseksi, kun otat askeleen näyttämääni suuntaan. Kurssille voi ilmoittautua 19.3.2018 saakka. Lisätiedot ja ilmoittautumislinkin löydät kurssisivulta.

pink latte9

Tämä suloisen värinen kuuma juoma lämmittää talvipäivän reippailujen jälkeen. Itse puristettuun vihermehuun saadaan energinen väri luomupunajuurella. Punajuuri on FODMAP-pitoinen juures, mutta pieninä määrinä se sopii myös monelle herkkävatsaiselle. Jos sinulla ei ole mehulinkoa, voit käyttää latteen myös valmista vihannes- tai punajuurimehua. Esimerkiksi Biottalta löytyy laaja valikoima luomulaatuisia täysmehuja.

Punajuuri sisältää roimasti antioksidantteja ja A-, B- ja C-vitamiineja. Sillä on mieletön vaikutus maksan terveyteen, kehon puhdistumiseen ja myrkkyjen poistumiseen. Herkullisen makuinen ja upean värinen pink latte tuo piristystä päivääsi!

Yhteen pink latteen tarvitaan vain puoli desiä punajuurimehua. Ohjeesta syntyy noin 2,5 dl mehua. Voit juoda loput tai pakastaa mehun minipusseissa myöhempää käyttöä varten.

pink latte1

— Mukit ja kuvausrekvisiitta on saatu lainaan Pentikiltä. —

Punajuurimehu:

1 pieni punajuuri
2 porkkanaa
1 palsternakka
pieni pala inkivääriä
1 appelsiini

Lisäksi: iso kupillinen (2,5 dl) kauramaitoa

Ohje:

Valmista punajuurimehu luomulaatuisista raaka-aineista, jos mahdollista. Huuhtele ja kuori/harjaa kasvikset. Kuori appelsiini ohuesti terävällä veitsellä. Laita ainekset mehulinkoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Sekoita mehu tasaiseksi.

Ota ½ dl punajuurimehua ja lisää se kauramaidon kanssa kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä vatkaten. Näin saat suloisen maitovaahdon juomaasi. Kaada latte mukiin ja nauti heti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram