HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

punakaalimehu

Hyvää naistenpäivää! Tänään on sopiva päivä huolehtia itsestään, terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Lataa itseesi energiaa ja elinvoimaa C-vitamiinia pursuavalla punakaalimehulla. Raaka punakaali sopii FODMAP-ruokavalioon ja se maistuu mahtavalta myös mehustettuna.  

 

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Somepäivitykset täyttyvät toinen toistaan ruusuisimmista toivotuksista, sydämistä ja hehkutuksista. Tänään ylistetään naisia ja juhlistetaan heidän yhteiskunnallisia saavutuksiaan – ja miksei henkilökohtaisiakin.

Nainen, tyttöystävä, vaimo, äiti, isoäiti – siinä syy juhlaan.

Harmittaa sanoa näin, mutta minä en ole koskaan tavoittanut tätä leveliä. En ymmärrä, miksi naista pitää onnitella tai tuoda hänelle kukkia tai muita pieniä lahjoja juuri tänään. Mitä olemme tehneet ansaitaksemme sen?

Minä en ainakaan koe tehneeni mitään erityistä. Sen sijaan olen kasvanut tiettyihin itsestäänselvyyksiin. Minun ei ole tarvinnut koskaan taistella erilaisten feministiryhmien tavoin ihmisoikeuksieni puolesta siksi, että olen nainen.

En tiedä miltä tuntuisi, jos minulla ei olisi ollut yliopistossa yhtäläisiä opiskeluoikeuksia miesten kanssa tai jos mielipiteelläni ei olisi ollut merkitystä valtiollisissa vaaleissa. Yhteiskunta olisi miesten näköinen.

En tiedä miltä tuntuisi, jos saisin avata suuni vain kodin seinien sisäpuolella – jos silloinkaan. Minun pitäisi aina totella miestäni, olipa siinä järkeä tai ei. Eläisin käytännössä mieheni holhouksessa ja puheoikeuteni olisi rajallinen.

Luulen, että puhuisin silti. Ja ottaisin joka ilta selkääni.

En ole elänyt sata vuotta sitten tietääkseni, miltä tuntuu, kun aviomies saa luvan kanssa kurittaa vaimoaan tai raiskata avioliitossa ilman, että sitä kutsuttaisiin rikokseksi. Jonkun ansiosta henkilökohtaisesta on tullut poliittista.

Jotain kehitystä olen ollut aistivinani.

Olin 10-vuotias, kun Suomessa säädettiin laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta työelämässä. Luulin pitkään, että sellainen oli aina ollut olemassa. Päättelin sen siitä, että isäni ja äitini olivat aina samalla viivalla. Silloinkin, kun äiti oli kotona hoitamassa lapsia, hänellä oli aina yhtä paljon rahaa kuin isällä. Eikä minulle jäänyt epäselväksi se, kumman työ olisi ollut tärkeämpää. Tietysti sen, joka teki työtä kotona. Koska se on korvaamatonta, isäni sanoi aina.

Minua masensi 17-vuotiaana, kun Elisabeth Rehnistä ei tullutkaan Suomen ensimmäistä naispresidenttiä. Naisten takia, minulle sanottiin. Minun ääntäni olisi silloin siis tarvittu.

Vuotta myöhemmin olin pakahtua ylpeydestä, kun ystäväni pääsi 18-vuotiaana ensimmäisten vapaaehtoisten naisten joukossa Sodankylän sissikomppaniaan. Sinne miesten maailmaan!, kuulin monien vanhempien taivastelevan.

Länsimaalaisille naisille on tapahtunut vuosien saatossa paljon hyviä asioita, mutta mikrotasolla maailma on säilynyt yllättävän samanlaisena.

Naiseus ei takaa sitä, että ihminen voisi hyvin ja olisi onnellinen.

Tasa-arvoinen nainenkin voi olla umpimielinen ja sulkeutunut vailla iloa, valoa ja rakkautta. Oman elämänsä orja.

Isojen linjojen ylistäminen ei ohjaa kysymään, onko naisella hyvä olla itsensä kanssa eikä se ratkaise kysymystä siitä, kuka nainen oikeasti on tai haluaa olla.

Oikeasti naisena oleminen on tosi vaikeaa. Siinä positiossa täytyy ajatella kuin mies, toimia kuin hieno nainen, näyttää kaiken aikaa nuorelta tytöltä ja tehdä työtä kuin hevonen.

Niin haastava rooli sopii vain naisille.

punakaalimehu5

Tänään on juuri oikea päivä nauttia lasillinen jotain hyvää omaa kehoa kuunnellen. Minun valintani on viininpunainen kaalimehu, joka syntyy näppärästi mehulingolla yksinkertaisista raaka-aineista.

Punakaalimehu on ihan superhyvänmakuinen terveysjuoma, joka sopii herkkävatsaisille ja on luonnonmukainen keino myös närästyksen ehkäisyyn (tosin ilman appelsiinia).

Kaalin parantavat vaikutukset tunnetaan laajasti jo vuosisatojen ajalta. Michael van Stratenin ja Barbara Griggsin mukaan kaali sisältää parantavia limaisia aineita, jotka muistuttavat suoliston ja mahalaukun kalvojen tuottamaa suojaavaa limaa. Raa’asta kaalista puristettu mehu tehoaa hyvin haavoihin ja sillä on desinfioiva vaikutus kehoomme. Kaali suojaa kehoa stressiltä, tulehduksilta ja DNA-vaurioilta. Lisäksi se auttaa väsymykseen ja hermostuneisuuteen.

punakaalimehu2

Lasilliseen C-vitamiinipitoista punakaalimehua tarvitset:

4 isoa punakaalin lehteä
2 porkkanaa
1 appelsiini
pieni pala inkivääriä

Ohje:

Huuhtele kaikki kasvikset (valitse ainekset luomuna, jos mahdollista). Harjaa porkkanat ja inkivääri puhtaiksi. Kuori appelsiini. Laita ainekset mehulinkoon ja hurauta herkulliseksi juomaksi. Sekoita ja nauti heti.

punakaalimehu6

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram