Kasvissyöjät eivät leikkaa joulupöydässä kinkkua. FODMAP-ruokavalioon sopivassa kasvispateessa punainen väri maistuu porkkanalle, mantelijauholle ja inkiväärille. Vihreässä raidassa yhdistyvät terveellinen pinaatti ja ranskalainen valkohomejuusto.
Ihastuin kahden värin kasvispateeseen jo 90-luvulla.
Olimme ystäväni kanssa ravintolassa syömässä. Kasvisruokaa saadakseen, tarjoilijan piti käydä kaksi kertaa keittiössä kysymässä, onnistuuko. Tuntui vaikealta.
Lopulta – käytännössä puoli tuntia muita ruokailijoita myöhemmin – saimme eteemme kasvispateeta.
Tykkäsin!
Siitä lähtien olen valmistanut kasvispateen aina jouluksi. Näin minullakin on ollut joulupöydässä jotain leikattavaa. Muut ovat leikanneet kinkkua.
Minun kasvispateeni on väriltään puna-vihreä. Punainen raita on sisältänyt aikaisemmin porkkanaa, sipulia ja valkosipulia. Vihreä väri on puolestaan syntynyt parsakaalista ja purjosta.
FODMAP-keittiössäni ei parsakaalia, purjoa, sipulia ja valkosipulia kuitenkaan haudutella. Terveellisyydestään huolimatta raaka-aineet fermentoituvat suolistossa. Kasvisruokiin pitää hakea makua muista raaka-aineista, mausteista ja yrteistä.
Stanford Hospital & Clinics esittää julkaisussaan, että FODMAP-ruokavaliota noudattava voi nauttia parsakaalia kohtuudella. FODMAPien sietokyky kuitenkin vaihtelee yksilöittäin. Itse en pysty parsakaalia käyttämään vähäisiäkään määriä. Siksi kasvispateen raaka-aineet menivät tänä vuonna lähes kokonaan uusiksi.
Porkkanaa sisältävä punainen raita saa tästä eteenpäin makua mantelijauhoista ja tuoreesta inkivääristä.
Inkivääri on lämmittävä, antiseptinen mauste, jota käytetään usein aasialaisessa keittiössä kala-, kana- ja liharuoissa. Länsimaissa inkivääri esiintyy tyypillisesti makeissa leivonnaisissa. Minusta tuoretta inkivääriä voisi käyttää rohkeamminkin. Se on mainio mauste erityisesti kasvisruoissa.
Tuore inkivääri on aromikkaampi kuin kuivattu inkivääri. Minä pidän tuoretta inkivääriä aina käden ulottuvilla. Juurakon voi kuoria ja paloitella pakkaseen parin sentin palasina. Pienestä palasesta saa hyvin makua isoonkin ruokamäärään.
Kasvispateen vihreä väri tulee jatkossa pinaatista. Pinaatin makua täydentävät ranskalainen Camembert -juusto ja vatsaystävälliset kevätsipulin varret sekä ruohosipuli.
1 ½ litran vetoiseen vuokaan tarvitset:
PUNAINEN RAITA:
½ kg porkkanoita kuorittuna
2–3 cm tuoretta inkivääriä
60 g turkkilaista jogurttia (L) tai kaurafraichea
2 tl intiaanisokeria
1 tl Himalajan ruususuolaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl mantelijauhoja
2 kananmunaa
ripaus mustapippuria myllystä
Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: oliiviöljyä tai voita ja pofiberiä (perunakuitua)
VIHREÄ RAITA:
300 g pakastepinaattia
50 g kevätsipulin vartta
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua
1 rkl sitruunanmehua
1 tl kuivattua basilikaa
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen
60 g turkkilaista jogurttia (L) tai kaurafraichea
100 g Camembert valkohomejuustoa
1 dl pofiberiä
2 kananmunaa
ripaus mustapippuria myllystä
Paistinpannulle: loraus oliiviöljyä
PUNAISEN RAIDAN VALMISTUS:
Kuori ja paloittele porkkanat ja inkivääri ja laita ne kerroskattilan höyrytysosaan. Höyrytä kypsäksi, kumoa kasvikset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.
Sekoita paksu jogurtti tai kaurafraiche, intiaanisokeri, suola, muskottipähkinä, mantelijauho ja ripaus mustapippuria porkkanaseokseen.
Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti haarukalla rikki. Lisää munat porkkanaseokseen.
VIHREÄN RAIDAN VALMISTUS:
Lorauta oliiviöljy paistinpannulle ja kuumenna hieman.
Lisää öljyyn jäiset pakastepinaatinpalat, silputtu kevätsipulin varsi ja ruohosipulisilppu. Hauduta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes pinaatti on sulanut ja sipulit ovat pehmentyneet.
Pinaatin kosteutta ei tarvitse erikseen haihdutella pois, sillä taikinaan loppuvaiheessa lisättävä pofiber sitoo itseensä ylimääräisen nesteen.
Lisää pannulle sitruunanmehu, kuivattu basilika, suola ja sitruunamelissasilppu. Anna hautua vielä 5 minuuttia. Sammuta sen jälkeen levy ja sekoita paksu jogurtti tai kaurafraiche ja ripaus mustapippuria pinaattiseokseen.
Paloittele Camembert. Herkkävatsaisimpien kannattaa kuoria osa valkohomeviljelmästä pois juuston päältä ennen paloittelua. Lisää juustonpalat lämpimään pinaattiseokseen ja pehmennä juustoa hieman. Kun levy on sammutettu, juusto pehmenee juuri sopivasti eikä sula kokonaan.
Kumoa pinaattiseos kulhoon ja sekoita joukkoon pofiber.
Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti haarukalla rikki. Sekoita munat pinaattiseokseen.
Voitele vuoka voilla tai oliiviöljyllä ja jauhota pofiberillä.
Lusikoi porkkanaseos vuoan pohjalle ja tasoita pinta. Lusikoi pinaattiseos varovasti vuokaan porkkanaseoksen päälle.
Kaada uunivuokaan noin 2 cm vettä ja nosta patee uunivuoalle. Paista pateeta 200 °C:ssa puoli tuntia. Peitä sen jälkeen vuoka foliolla ja jatka paistamista vielä tunti.
Nosta vuoka pois vedestä paistamisen jälkeen. Anna pateen tasoittua 15 minuuttia vuoassaan ennen kuin kumoat sen tarjoilualustalle. Irrota patee vuoan reunoista ohuella lastalla ennen kumoamista.
Kasvispateen voi tarjoilla joko kuumana tai kylmänä.
Maija-Leena Linna
10.12.2021 @ 10:51
Tätä teen jouluksi! ❤️
Hyvää joulunodotusta ja pian jo joulua✨🎄
Pauliina Tervo
14.12.2021 @ 14:03
Mä teen myös! Ihanaa ja rauhallista joulunaikaa sinullekin ♥
Päivi Uotila
18.12.2021 @ 12:09
Hei, voiko homejuuston korvata jollain, itse en ole oikein homejuustoa ystävä? Tetv. Päivi
Pauliina Tervo
20.12.2021 @ 09:27
Homejuuston voi ihan hyvin vaihtaa johonkin toiseen juustoon. Itse olen tehnyt tätä fetalla ja myös tofulla. Tofu on aika mautonta, joten sen kanssa kannattaa tarkistaa pinaattiseoksen maku ja lisätä tarvittaessa ripaus suolaa ja mustapippuria. Muitakin juustoja voi halutessaan kokeilla.