Kesäkurpitsasta saa vähällä vaivalla maistuvan ruoan tai lämpimän kasvislisukkeen. Hauduta kesäkurpitsa uunissa kirsikkatomaattien ja yrteillä maustetun tomaattikastikkeen kanssa vastustamattoman makuiseksi kasvisruoaksi.
Ihailen tarmokkaita ihmisiä, jotka viljelevät rakkaudella puutarhapalstojaan, parvekepuutarhojaan ja kasvihuoneitaan. Mikään ei varmasti maistu niin hyvälle kesäaikaan kuin itseviljellyt puhtaat kasvikset.
Vielä enemmän arvostan heitä, jotka lahjoittavat ilolla näitä kasvimaiden aarteita ystävilleen ja puolitutuilleen.
Minä sain viime viikolla yllättäen mieheni asiakkaalta ison läjän tuoreita kasviksia.
Ele tuntui ihmeelliseltä siksi, että en ole koskaan kyseistä ihmistä nähnytkään. Hän oli kuullut ruokablogistani, kerännyt kassillisen oman puutarhan antimia ja antanut ne miehelleni sanoen: vaimosi osaa varmaan arvostaa näitä.
Kauniisti ja ystävällisesti ajateltu ja tehty. Olin aivan mykistynyt.
Kassissa oli jättikokoisia kesäkurpitsoja, avomaankurkkuja, lehtikaalia, persiljaa, lehtipersiljaa, timjamia ja iso kyssäkaali.
Aivan ihania!
Kiitollisin ja iloisin mielin kaivoin uunivuoan esille. Päätin valmistaa oitis kesäkurpitsa-tomaattipaistosta, joka on yksi lempiruoistani.
Kesäkurpitsa on huippuvihannes siksi, että se kypsyy nopeasti ja sopii moneen eri ruokaan. Lisäksi se on terveellistä, täyttävää ja hyvänmakuistakin.
Vaihtoehtolääkinnän johtaviin asiantuntijoihin kuuluva Michael van Straten ja kasvilääkintää tutkinut Barbara Griggs esittävät superruokia käsittelevässä kirjassaan, että Amerikan intiaanit opettivat eurooppalaiset uudisasukkaat syömään aikoinaan kesäkurpitsaa.
Kesäkurpitsa sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia. Kirjoittajien mukaan kesäkurpitsa voi auttaa ehkäisemään syöpää, sydänvaivoja ja hengitystiesairauksia. A-vitamiini tekee hyvää myös iholle.
van Straten ja Griggs painottavat, että ihminen on sitä, mitä hän syö. Iho on yleinen terveydentilan peili, josta näkyvät muun muassa ravintoaineiden puutokset. Kasvikset ovatkin oivallisia kauneudenhoitotuotteita, minkä vuoksi niitä kannattaa syödä ihan surutta.
Tällä reseptillä loihdit maittavan kasvisaterian tai lämpimän kasvislisukkeen. Yrteillä maustettu tomaattikastike saa miedon kesäkurpitsan todella maistumaan.
Tähän paistokseen en yleensä suurusta tomaattikastiketta, mutta jos haluat siitä astetta kiinteämmän, lisää tomaattikastikkeen sekaan 1–2 ruokalusikallista kookoskuitujauhoja.
Voit valmistaa kesäkurpitsa-tomaattipaistoksen juustokuorrutteella tai ilman sen mukaan, kumpi sopii vatsallesi parhaiten.
Yhteen isoon uunivuokaan tarvitset:
2 kesäkurpitsaa
ripaus mustapippuria ja myllysuolaa
250 g kirsikkatomaatteja
TOMAATTIKASTIKE:
1 tlk tomaattimurskaa (esim. Mutti)
½ dl oliiviöljyä
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua nokkosta
1 tl intiaanisokeria
½ tl Himalajan ruususuolaa
1 dl täysrasvaista kookosmaitoa (esim. Pirkka)
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
ripaus mustapippuria myllystä
(1–2 rkl kookoskuitujauhoja suurustamiseen)
JUUSTOKUORRUTE:
125 g mozzarellaa
pieni pala parmesaania raastettuna
ripaus myllysuolaa ja mustapippuria
Uunivuoan voiteluun: loraus oliiviöljyä
Ohje:
Valmista ensin tomaattikastike. Mittaa tomaattimurska, oliiviöljy, sitruunanmehu, basilika, nokkosjauhe, intiaanisokeri ja suola kattilaan. Sekoita ja kuumenna seos. Hauduta kannen alla 10 minuuttia välillä sekoitellen.
Lisää kookosmaito, hienonnetut yrtit ja mustapippuri. Hauduta vielä 5 minuuttia. Tarkista maku.
Huuhtele ja pilko kesäkurpitsat noin 2–2,5 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Lado kesäkurpitsaviipaleet vieri viereen oliiviöljyllä voideltuun uunivuokaan. Rouhi viipaleiden päälle myllystä hieman mustapippuria ja merisuolaa.
Huuhtele kirsikkatomaatit ja puolita ne. Asettele kirsikkatomaatit vuokaan kesäkurpitsaviipaleiden päälle ja väleihin. Kauho tomaattikastike vuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
Jos haluat paistokseen juustokuorrutuksen, paloittele mozzarella ja raasta parmesaani. Asettele mozzarellanpalat vuokaan ja ripottele lopuksi päälle parmesaaniraaste. Pieni ripaus myllysuolaa ja mustapippuria viimeistelevät juustokuorrutteen maun.
Paista 200 °C:ssa uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Paistetun kesäkurpitsan kuuluu jäädä hieman napakaksi.
Niina Koo
19.8.2015 @ 20:02
Suuret kiitokset blogistasi! Meillä on viimeinen vuosi jouduttu tekemään rajua ruokaremonttia ja pahimmassa vaiheessa tuntui ettemme voi syödä yhtään mitään. Blogisi on herkkua sekä silmille että vatsalle. Toki näitäkään ohjeita en pysty kokonaan hyödyntämään mutta olen saanut hurjasti inspiraatiota ja olen uudelleen löytänyt kokkaamisen ilon. Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos! <3
Pauliina Tervo
20.8.2015 @ 22:42
Tervetuloa blogiini, Niina <3
Kiitos ihanasta palautteesta. Ruoalla on ihmeellinen voima, ja on kiva kuulla, että tämä todella toimii muillakin. Resepteissä käytettyjen raaka-aineiden vaihtaminen toisiin raaka-aineisiin on hyvin tyypillistä meille vatsavaivaisille. Yhdessä reseptissä on nimittäin mahdotonta huomioida kaikkia erityistarpeita. Tärkeintä on idea, jota voi muokata omalle vatsalle sopivilla variaatioilla. Nauti matkasta 🙂