HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Lämmittävä tomaattisosekeitto

Keitto lämmittää kipakassa pakkassäässä. Tässä tomaattisosekeittossa on aurinkokuivattua tomaattia ja tomaattimurskaa. Keiton maku syntyy intialaisista mausteista: garam masalasta ja jauhetusta juustokuminasta. Lisää chiliä, jos pystyt. Keitto sopii niin FODMAP-ruokavalioon kuin vegaanillekin.

Kuulun niihin ihmisiin, joiden keittiössä on aina tomaattisäilykepurkkeja. Olen nimittäin huomannut, että ne sopivat melkein joka ruokaan.

Toisaalta en ole vielä keksinyt ruokaa, johon tarvitaan ketsuppia.

Nakit ja ranskalaiset!, huutavat perheen nuorimmaiset yhtenä kurkkuna.

Minä puhuinkin ruoasta. Jos johonkin ruokaan tarvitaan jotain ketsupintyyppistä, sen voi aina haudutella säilyketomaattista.

Kustannusosakeyhtiö Nemon julkaiseman FODMAP-oppaan mukaan aurinkokuivattu tomaatti, tomaattimurska ja kokonaiset säilyketomaatit sopivat FODMAP-ruokavaliota noudattavalle.

Hyvä niin.

Paseeratun tomaatin kanssa on kuitenkin syytä olla varovainen.

Sain eräältä ystävältäni vuosi sitten lahjaksi Michael van Stratenin ja Barbara Griggsin kirjoittaman kirjan: Superruokia – syömällä terveemmäksi. Tuntui ihmeelliseltä saada tuollainen kirja lahjaksi juuri sillä hetkellä, kun olin päättänyt tehdä vatsavaivoilleni oikeasti jotakin.

Kirjassa ei puhuta sanaakaan sellaisista superfoodeista, joiden myynti on lisääntynyt räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana. Sen sijaan van Straten ja Griggs esittelevät arkisia superruokia ja terveysongelmia aiheuttavia riskiruokia. Kirjoittajien mukaan ihmisten tulisi nauttia sellaisia ruokia, jotka edistävät sairauksista paranemista ja välttää niitä ruokia, jotka pahentavat olotilaa. Jokainen voi siis itse vaikuttaa terveyden edistämiseen ja vastustuskyvyn parantamiseen syömällä päivittäin superruokia.

Tosi yksinkertaista.

Lukiessani tuskaannuin, kun tajusin, että kaikki kirjassa esitetyt superruoat eivät sovi niille, jotka kärsivät ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Iloitsin kuitenkin siitä, että paljon käyttämäni tomaatti luokitellaan kirjassa oikeaksi superruoaksi. Tomaatti sisältää runsaasti antioksidantteja, beetakaroteenia ja lykopeenia sekä mukavasti C- ja E-vitamiinia. Lykopeeni saattaa auttaa muun muassa ehkäisemään tietyntyyppisiä syöpiä. Ja mikä parasta, tomaatti ei menetä juuri mitään ravintoarvostaan säilönnässä.

Muitakin terveyshyötyjä löytyy. Tomaatti sisältää vain vähän natriumia, mutta sen sijaan paljon kaliumia. Tästä voi olla apua niille, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta tai nesteen kertymisestä.

van Straten ja Griggs huomauttavat, että tomaattia kannattaa kypsentää yhdessä öljyn kanssa. Tällöin lykopeenin imeytyminen paranee.

Tämä lämmittävä tomaattisosekeitto sopii hyvin hyiseen vuodenaikaan. Keittoon tulee sekä aurinkokuivattua tomaattia että tomaattimurskaa, kotimaisia juureksia unohtamatta. Tomaatin makua pehmennän mantelijauholla.

Keiton eksoottinen maku syntyy kahdella intialaisella mausteella: garam masalalla ja jauhetulla juustokuminalla (jeeralla). Saat parhaat aromit esiin juustokuminasta, kun paahdat siemenet ensin kevyesti kuivalla pannulla ja jauhat ne sitten itse morttelilla. Jos keittiössäsi ei ole morttelia, niin juustokuminaa saa kaupasta valmiiksi jauhettuna.

Ja sinulle, ystäväni, joka juuri matkaat Goalle sukulaisiasi tapaamaan: lupaan opetella leipomaan gluteenitonta naanleipää. Se sopisi tämän(kin) keiton kaveriksi. Näet sitten, kun palaat.

Tähän keittomäärään tarvitset neljän litran kattilan:

4 rkl aurinkokuivattujen tomaattien marinoitua öljyä
50 g kevätsipulin vartta silputtuna
kourallinen tuoretta ruohosipulia silputtuna
3 pientä palaa pakastepinaattia
250 g aurinkokuivattua tomaattia
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa (jeeraa) morttelissa jauhettuna
400 g tomaattimurskaa
1 ½ l vettä
2 tl Himalajan ruususuolaa
1 tl intiaanisokeria
2 tl kuivattua basilikaa
10 keskikokoista porkkanaa
4 jauhoista perunaa
1 lanttu
pieni pala juuriselleriä

Lisäksi:
250 ml kaurakermaa
1 dl mantelijauhoja
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen 
ripaus mustapippuria myllystä

Tarjoiluun: mozzarellaa ja tuoreita basilikan lehtiä

Ohje:

Lorauta öljy kattilaan ja kuumenna hieman. Lisää kevätsipulinvarsisilppu, ruohosipuli, pakastepinaatinpalat ja aurinkokuivatut tomaatit. Kuullota miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmentyneet ja pinaatti on sulanut.

Lisää garam masala ja jauhettu juustokumina. Anna mausteiden hautua hetki ja lisää sitten tomaattimurska, vesi, suola, kookossokeri ja basilika. Kuumenna seos kiehuvaksi kannen alla.

Lisää paloitellut porkkanat, perunat, lanttu ja juuriselleri kattilaan yhtä aikaa. Keitä kannen alla, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon kaurakerma, mantelijauho ja sitruunamelissa. Soseuta ainekset sauvasekoittimella samettiseksi keitoksi. Rouhi sekaan mustapippuria myllystä. Tarkista maku.

Tarjoile mozzarellan ja tuoreen basilikan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FACEBOOKISSA

Tilaa ilmainen uutiskirje ja pysy ajan tasalla!

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram