HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Suoliston epätasapaino heijastuu ihon hyvinvointiin

Ihon kauneus ja hyvinvointi rakentuvat sisältä päin. Suolistosta on yhteys ihoon immuunisysteemin kautta. Puhutaan siis suolisto-ihoyhteydestä. Huonokuntoinen suolisto ja mikrobiston epätasapaino näkyvät usein erilaisina iho-ongelmina.

Kuvituskuva: Towfiqu Barbhuiya, Unsplash

– – – Artikkeli on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä GutGuide Oy:n kanssa – – –

Minulla on ollut lapsesta saakka oikukas suolisto, joka nimettiin aikuisiällä ärtyvän suolen oireyhtymäksi (IBS).

Ihonikin on ollut aina herkkä, kuivuuteen taipuvainen, herkästi kutiseva ja punoittava. Iho on saattanut lehahtaa punaiseksi jostain kosmetiikasta tai syödystä appelsiinista tai mansikoista.

Iho-oireille ei ole kuitenkaan koskaan löytynyt labrakokeissa mitään tarkkaa syytä, eli en ole allerginen millekään.

Siitä huolimatta olen kärsinyt usein atooppisesta ihottumasta, jota on ilmestynyt aika ajoin silmäluomiin, taipeisiin tai nilkkaan. Hyvin usein taustalla on ollut krooninen pitkään jatkunut stressitila ja viimeisimpänä viisaudenhampaiden poistoleikkauksen yhteydessä syöty antibioottikuuri.

Kuvituskuva: Christen Hume, Unsplash. Terveyskirjaston mukaan kuiva iho tarkoittaa sellaista ihoa, jonka uloimmassa kerroksessa on liian vähän veden haihtumista estäviä rasvoja. Siksi ihon pintakerros kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, jota kutittaa. 

Suolisto on elimistön suurin immunologinen elin

Viimeaikaisten tutkimusten valossa tiedetään, että elimistön vastustuskyky rakentuu suoliston kautta. Suolistosta on yhteys ihoon immuunisysteemin kautta. Puhutaan siis suolisto-ihoyhteydestä.

Iholla elää lukuisia pieneliöitä eli mikrobeja – bakteereja, sieniä ja viruksia – jotka kuuluvat ihon normaaliflooraan. Suolistossa on puolestaan ihan omanlaisensa mikrobisto ja erilaiset bakteerilajit kuin iholla.

Terve iho toimii osaltaan elimistön suojamuurina, ja tasapainoinen suolistomikrobisto tukee ihon hyvinvointia sisältäpäin.

Jokaisella on oma yksilöllinen mikrobistonsa niin iholla, suolistossa kuin limakalvoillakin. Terve mikrobisto on monimuotoinen ja sen sisältämät hyödylliset bakteerit kykenevät pitämään taudinaiheuttajat aisoissa.

Jos mikrobisto köyhtyy, syntyy ongelmia.

Jos esimerkiksi iholla elävien hyödyllisten ja ei-toivottujen bakteerien välinen suhde pääsee vinoutumaan, huonot pöpöt – stafylokokit ja streptokokit – voivat villiintyä ja aiheuttaa muun muassa ihottumaoireita ja ihon tulehduksia.

Suoliston huono kunto ja mikrobiston epätasapainotila ovat selkeitä tekijöitä erilaisten iho-ongelmien synnyssä. GutGuiden tutkimusten mukaan sekä suoliston että ihon mikrobistot ovat epätasapainossa atooppisessa ihottumassa ja psoriasiksessa. Myös suojaavien bakteeriryhmien osuus on romahtanut.

Suoliston ongelmat näkyvät erilaisina iho-ongelmina

Yllä olevasta kuvasta nähdään, miten ympäristöllä, ruokavaliolla ja perimällä on vaikutuksensa ihon hyvinvointiin. Yksi tärkeä tekijä on elimistössä piilevä systeeminen tulehdus, jonka syynä on suolistomikrobiston dysbioosi.

Dysbioosi on ei-toivottu tila, jossa suoliston hyvien pöpöjen määrä on vähentynyt ja huonojen pöpöjen määrä lisääntynyt. Dysbioosia aiheuttavia tekijöitä ovat muun muassa krooninen stressi, antibiootit ja runsas alkoholin käyttö.

Alkoholi muuttaa suolistomikrobiston suppeaksi ja epätasapainoiseksi, koska hyödylliset pöpöt kärsivät alkoholista eniten.

Erilaiset tekijät – kuten tulehduskipulääkkeet, alkoholi, tupakka, ehkäisypillerit ja yksilölliset yliherkkyysruoat – voivat puolestaan lisätä suolen limakalvon läpäisevyyttä. Puhutaan hyperpermeabiliteetti-ilmiöstä.

Suoliston seinämän rakenteen murtuminen johtaa ”vuotavaan suoleen”, jolloin ei-toivottujen bakteerien partikkeleita, toksiineja ja sulamattomia ruoan osia alkaa vuotaa koko elimistöön.

Kun nämä partikkelit saavuttavat ihon, tapahtuu immuunireaktioita iholla, ja ihon mikrobisto ajautuu epätasapainoon.

Tutkimuksissa on todettu, että suoliston kunto ja mikrobiston epätasapaino ovat yksi selkeä tekijä iho-ongelmien synnyssä niin atooppisessa ihottumassa kuin psoriasiksessakin.

Myös aknen, rosacean (ruusufinni) ja kuivan ihon taustalla on usein suolisto-ongelmia.

GutGuide® ProSkin on probiootti, johon on valittu erityisiä bifidobakteerien ja laktobasillien kantoja. Tämä ainutlaatuinen yhdistelmä hillitsee tulehdusta, tiivistää suolen limakalvon rakenteita vähentäen suolen läpäisevyyttä ja ehkäisee hapetusstressiä. Hoitamalla suoliston tasapainoa, pidät ihosi kauniina ja hyvinvoivana. Hyödynnä alekoodi FODMAP (-15 %).

Vahvista ja suojaa ihon hyvinvointia bifidobakteereilla

Bifidobakteerien rooli on erittäin tärkeä ihon hyvinvoinnin kannalta, sillä ne:

  • Hillitsevät atooppisen ihon oireita immuunisysteemin kautta
  • Vähentävät tulehdusreaktioita
  • Tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka tiivistävät suolen seinämän rakenteita
  • Stimuloivat muiden hyödyllisten bakteerilajien toimintaa
  • Ehkäisevät ei-toivottujen bakteerien lisääntymismahdollisuuksia ja toimintakykyä

GutGuiden suolistotutkimukset osoittavat, että erityisesti atooppista ihottumaa tai psoriasista sairastavien suolistomikrobiston monimuotoisuus on kärsinyt ja hyödyllisten bakteerilajien – erityisesti bifidobakteerien – osuus on romahtanut.

Myös suolistobakteerien tuottamien lyhytketjuisten rasvahappojen määrä on vähentynyt. Lyhytketjuisten rasvahappojen puute heikentää suolen limakalvon rakentumista ja hyvinvointia.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että jokainen voi vaikuttaa mikrobistoonsa ja sen epätasapainoa voidaan korjata.

Tämä kuva kertoo kliinisestä tutkimuksesta, joka tehtiin atooppista ihottumaa sairastaville henkilöille. 12 viikon GutGuide® ProSkin -bakteeriyhdistelmä vähensi merkittävästi atooppisen ihottuman voimakkuutta (SCORAD-indeksi) ja ihottuman laajuutta (Navarro-Lopez V. ym 2017. JAMA Dermatol. doi:10.1001).

Eläviä probiootteja suoraan iholle?

Ehdottomasti!

Olen huomannut, että kuivan ja atooppisen ihon hoidossa kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön.

Ihon rasvaaminen on luonnollisestikin tärkeää, mutta voit myös tervehdyttää, kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa eläviä maitohappobakteereja sisältävällä SkinGuide -probioottiöljyllä.

Olen käyttänyt tätä öljyä nyt reilun viikon verran silmäluomen ihottumaan ja saanut sen rauhoittumaan niin, että sitä ei enää kutise eikä iho hilseile. Pientä punoitusta siinä vielä on, mutta sekin on jo vähentynyt merkittävästi lähtötilanteesta.

Maitohappobakteerit ovat osa ihon tasapainoista mikrobistoa, jota tarvitaan suojaamaan ihoa, estämään ihon kuivumista, ehkäisemään tulehduksia ja tehostamaan immuunijärjestelmää.

SkinGuide -probioottiöljyssä elävät maitohappobakteerit on yhdistetty tyrni- ja mustaherukansiemenöljyyn.

Tyrniöljy sisältää omega-7-rasvahappoja, E-vitamiinia ja karotenoideja, jotka suojaavat, ravitsevat ja pehmentävät ihoa.

Mustaherukkaöljy puolestaan sisältää ihoa kosteuttavia omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.

Paras tulos saadaan, kun probioottiöljyä levitetään kerran päivässä suoraan kuivalle, atooppisen ihon alueelle.

Voit myös kokeilla sekoittaa SkinGuide -öljyä käyttämääsi vartalo- tai kasvovoiteeseen. Tällöin bakteerien määrä kuitenkin laimenee ja niiden elävyys ei ole niin hyvä kuin puhtaassa SkinGuide -öljyssä.

GutGuiden tutkimusdata. SkinGuide -probioottiöljy sisältää eläviä Lactobasillus rhamnosus -bakteerikantoja. Vasemmassa yläkuvassa on hoitamaton atooppinen ihoalue kädessä. Vasemmassa alakuvassa on sama ihoalue tervehtyneenä 28 päivän probioottiöljyn käytön jälkeen.

Ihon merkittävä tervehtyminen havaittu kliinisissä tutkimuksissa

Tutkimuksissa on havaittu, että SkinGuide -probioottiöljy tervehdyttää merkittävästi ihoa ja tukee ihon hyvinvointia ulkoapäin.

Kosmetiikkakliiniseen tutkimukseen osallistui aikuisia henkilöitä, joilla oli kehossaan atooppista ihottumaa tai yksi tulehduksellinen vaurioitunut ihoalue kasvoilla, kehossa tai käsissä.

28 päivän käytön jälkeen ihon punakkuus, rokahtumat, paksuuntumat ja hankautumat vähenivät merkittävästi 67 %:lla käyttäjistä. Ihon kuivuus ja kutina helpottivat merkittävästi 86 %:lla käyttäjistä.

GutGuiden TARJOUSPAKETTI ihon hyvinvointiin sisältää kahden kuukauden ProSkin -probiootit ja ulkoisesti ihoa hoitavan SkinGuide -probioottiöljyn.

Hyödynnä alekoodi FODMAP GutGuiden verkkokaupassa. Saat sillä -15 % alennuksen kaikista probioottituotteista, kuiduista ja suolistoanalyysitesteistä. Koodi on voimassa toistaiseksi.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram