HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Lakritsi-jogurttijäätelökakku

Intiaanisokeriin valmistettu lakritsi-jogurttijäätelökakku on viikonlopun unelmajälkiruoka. Helppotekoinen jätski valmistuu ilman jäätelökonetta ja maistuu ihan oikealta kermajäätelöltä ilman ylenpalttista sokeriakin.

Aina joskus tulee eteen hetkiä, jolloin tekee mieli laittaa elämä risaiseksi.

Suomisanakirjan mukaan sana risainen kytkeytyy merkitykseltään hummaamiseen, juhlimiseen tai siihen, että asiat menevät syystä tai toisesta huonolle tolalle.

Toimittaja-kirjailija Antti Heikkinen kuvaa Juice Leskisen elämäkertaa teoksessaan Risainen elämä. Kirja kuvaa sitä, miten Leskinen saavutti menestyksen eläen samalla elämää, jota kukaan ei pitänyt hyvänä ja tasapainoisena. 

Panin elämän risaiseksi, sain risaisen elämän, olin ehyt ja rento ja tiesin mitä hain, runoili Juice ja joi itsensä hautaan.

Tähän ei tietenkään ole pyrkiminen.

Elämän risaisuus ei ole aina myönteinen ilmiö, ja risainen elämä voi aiheuttaa kanssaihmisissä jonkinasteista paheksuntaakin.

Sen sijaan elämän laittaminen hetkellisesti risaiseksi voi tehdä hyvää sielulle ja mielelle.

Halu laittaa elämä risaiseksi merkitsee eri ihmisille eri asioita. Taustalla on kuitenkin yhteisesti jaettu ajatus: ihan sama – kerranhan täällä eletään! 

Tällä ajatuksella voi surutta vinguttaa visaa ja shoppailla tilin tyhjäksi. Jokainen tietää, että jossain vaiheessa on taas palattava ruotuun. 

Silloin, kun meidän perheessä laitetaan elämä risaiseksi, poikkeamme arkisista rutiineista ja teemme sellaista, jota ei ihan joka päivä tehdä. Useimmiten kyse on ruoasta.

Mieheni haluaa tuolloin kunnon pitsaa. Lapset karkkipussit ja leffaillan. Minä haluan jäätelöä. 

Tässä touhussa paras ilo syntyy jaetusta ilosta: kaikki mässyttävät tietäen, että elämä ei voi näin kauaa jatkua. 

Tai voi, jos nuorisolta kysytään. 

Helpommalla pääsee, kun ei kysytä.

Viimeisen vuoden aikana minä olen osallistunut tähän kollektiiviseen ilonpitoon varsin vastahankaisesti. 

Sitä kutsutaan ilon pilaamiseksi. 

Olen huomannut, että mantelimaitoon keitetyllä vanukkaalla, marjajäädykkeellä tai yrttiteellä ei saa elämää risaiseksi. Ei, vaikka miten yrittää. Niillä tuetaan pikemminkin hallittua herkuttelua ja tunnetta makeasta elämästä, jota muiden mielestä ei edes ole.

Tumma suklaakaan ei auta, sillä pari palaa suklaata kuuluu arkeen ja järjestykseen, eikä sen avulla voi mitenkään laittaa asioita huonolle tolalle.

Nyt asia kuitenkin korjataan: olen nimittäin opetellut valmistamaan itselleni sopivaa jäätelöä. Sellaista, jossa on oikeaa kermaa – ihan niin kuin jäätelössä pitääkin. 

Tämä jätski ei ole kuitenkaan sokerilla pilattua.

Alkuperäisestä jäätelöohjeesta saan kiittää pohjoisessa asuvaa serkkuani. Jätski juontaa juurensa ruotsalaiseen postikorttiin kirjoitettuun reseptiin. Ruotsissa osataan tämäkin homma.

Minä muuntelin reseptiä hieman omanlaisekseni. 

Vaihdoin muun muassa sokerin intiaanisokeriin ja vähensin ohjeesta kerman määrää. Lisäksi sotkin sekaan paksua turkkilaista jogurttia, joka tekee jäätelöstä astetta raikkaamman.

Lopullinen maku syntyy luomulaatuisesta lakritsista. Tähän jäätelöön sopivat niin raakalakritsijauhe kuin lakritsisiirappi. 

Kotijäätelön voi valmistaa rennosti kannelliseen muovirasiaan, josta jäätelö sitten kauhotaan jäätelökauhalla tai lusikalla kulhoon.

Lakritsi-jogurttijäätelön voi myös pakastaa silikoniseen kakkuvuokaan, jolloin se sopii myös juhlavaksi jälkiruoaksi. Jäätelö maistuu aivan parhaalta raikkaiden marjojen kanssa.

Viikonloppu saa tulla!

Lakritsi-jogurttijäätelökakun valmistamiseen tarvitset vetoisuudeltaan 1,2 litran silikonivuoan sekä seuraavat ainekset:

3 luomukananmunaa
1 dl intiaanisokeria
veitsenkärjellinen Himalajan suolaa
2 dl kuohukermaa (L)
2 dl turkkilaista jogurttia (L)
3 tl vaniljasokeria
2 rkl lakritsisiirappia tai raakalakritsijauhetta maun mukaan

Tarjoiluun: tuoreita marjoja

Ohje:

Vaahdota munat, intiaanisokeri ja suola kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa toisessa kulhossa kerma napakaksi vaahdoksi. Sekoita vaniljasokeri jogurtin sekaan ja pyöräytä jogurtti kevyesti lusikalla kermavaahtoon.

Yhdistä munavaahto kerma-jogurttivaahtoon varovasti lastalla nostellen.

Valuta lakritsisiirappi seokseen ja nosta lastalla muutaman kerran, jotta siirappi leviää hieman. Älä hämmennä seosta, sillä muuten jäätelöön ei synny lakritsiraitoja.

Kumoa jäätelömassa tarjottimen päälle asetettuun silikonivuokaan (Huom. silikonivuokaa ei tarvitse voidella) ja tasoita jäätelön pinta. Voit vaihtoehtoisesti kumota jäätelömassan kannelliseen muovirasiaan.

Peitä vuoka kelmulla. Nosta vuoka pakastimeen ja jäädytä noin 6 tuntia.

Kumoa valmis jäätelö tarjoilulautaselle ja koristele tuoreilla marjoilla. Elämä risaiseksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram