HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

kookos-pitsikakku

Gluteeniton kookos-pitsikakku on viehkeä sekoitus rapeaa kookospohjaa, pehmeää sitruunatäytettä ja raikkaita marjoja. Tämän suussa sulavan kakun voi valmistaa maidottomana tai tavanomaisilla maitotuotteilla sen mukaan, kumpi sopii vatsallesi parhaiten. 

Tämä vuosi on yksi elämäni rajapyykeistä. Täytän tänään nelkyt ja siirryn (kauhealta kuulostavaan) kultaiseen keski-ikään, joka on monelle kriisin paikka.

Kriisi syntyy, kun joku vanha, olemassa oleva asiantila menettää merkityksensä ja joutuu väistymään uuden asian tai ideologian tieltä. Kriisi on tavallaan käännekohta, joka sisältää sekä uhkan että mahdollisuuden johonkin uuteen.

Naisen ikääntyminen ei ole mikään pikku juttu; ikä nimittäin näkyy meissä. Samaan aikaan, kun pitäisi laittaa kaikki huomio oman itsensä huoltamiseen – ettei ihan totaalisesti rupsahda – elämme ruuhkavuosia, jossa työelämä ja perheen pyörittäminen imevät kaikki voimavarat. Kroppa kertoo armotta kaiken eletystä elämästä: huonosti nukutut yöt, raskaudet, imetykset, krempat, nautintoaineet, sokeriherkut, liikkumattomuus ja liian vähäinen ravintoaineiden saanti jättävät jälkensä kehoon.

Saa niitä yrittää peitellä. Jos ei oikeasti eläisi, tuskin jäisi jälkiäkään.

Hyvin usein kuulen sanottavan, että ikä on vain numeroita.

Ja höpön löpön.

Niin sanotaan ehkä siksi, että ei haluta luokitella itseä vanhaksi. Halutaan kokea olevansa muuta kuin mitä biologinen ikä näyttää. Kuitenkin kaikki se kokemus, tieto, iän tuoma osaaminen ja varmuus ovat kertyneet niiden numeroiden myötä. Mitä hävettävää siinä on?

Oikeastaan ikä on paljon enemmän kuin numeroita. Jos vuodenkin ottaisi pois, olisi monta kokemusta köyhempi.

Miksi tietyssä iässä sitten pitää kriisiytyä?

Sitä minäkin olen nyt viime kuukaudet miettinyt.

Toisin kuin kolmenkympin kriisissä, jossa tuli laitettua risaiseksi monta asiaa, en ole vielä tähän päivään mennessä keksinyt aihetta, josta saisin neljänkympinkriisin aikaiseksi. Ajattelin kuitenkin suhtautua muutamiin asioihin kehittävällä otteella – ilman kriiseilyä.

kookos pitsikakku7

Hullun lailla painamisen sijaan ajattelin tässä kultaisessa iässä opetella kohtuullistamista – ennen kaikkea itseäni kohtaan. On minulla toisaalta varaa olla kohtuullisempi myös muita kohtaan.

Aion opetella sietämään asioiden keskeneräisyyttä. Yritän ajatella, että tärkeintä ei ole se, että asiat ovat valmiina vaan se, että opin nauttimaan matkasta. Se ei onnistu, jos koko ajan paahdan sata lasissa. Niinpä aion entistä innokkaammin ryttyyttää metsäautoteitä ja tutustua uusiin pieniin polkuihin. Enkä säikähdä, jos vauhti välillä matelee. Katselen maisemia.

Yritän lisäksi oppia nauttimaan joutenolosta. Nostan välillä jalat sohvalle ja opettelen hengittämään. Syvähengitys pysäyttää kiireen, rauhoittaa mielen ja laskee sopivasti kierroksia.

Aion myös olla astetta lempeämpi itseäni kohtaan ja yritän kuunnella kehoani paremmin. Siksipä aloitin jo tämän vuoden alussa kehoa huoltavan pilateksen, joka toivon mukaan opettaa minulle, että liikuntakin voi rauhoittaa. Tässä iässä on viimeinen mahdollisuus alkaa huolehtia siitä, että keho myös palautuu rasituksesta.

Viime aikoina olen myös pohtinut sitä, miksi itseään kohtaan pitää olla aina niin armoton. Kyllä kai muillakin kuin reporangoiksi rääkätyillä on oikeus tyytyväisyyteen. Jospa jostain saisin kaivettua vähän armollisuutta, niin tästä tulisi melko mukava ikävaihe.

Yksi asia on kuitenkin varma: yhtään numeroa en ottaisi iästäni pois. 

Juhlapäivän kunniaksi leivoin itselleni (ja erityisesti herkkuja odottavalle nuorisolle) gluteenitonta kookos-pitsikakkua. Kananmunaton kakku ei ole perinteiseen tapaan mikään äkkimakea. Herkuttelusta jää hyvä olo vatsaan.

Pitsikakkupohjissa on kohtuullisesti makeutta, ja levyjen välissä on pehmeä sitruunatäyte, banaania ja runsaasti raikkaita marjoja. Olen valmistanut tämän kakun maidottomana, mutta voit valmistaa kakun myös tavanomaisilla maitotuotteilla sen mukaan, kumpi sopii vatsallesi parhaiten.

Leppoisin mielin kohti viidenkympinvillitystä.

kookos pitsikakku5

Kakun valmistamiseen tarvitset seuraavat ainekset

Pitsikakkupohjat (3 kpl):
100 g laktoositonta voita tai gheetä tai kylmäpuristettua kookosöljyä
100 g kookoshiutaleita
½ dl intiaanisokeria
2 rkl gluteenitonta kaurajauhoa
4 rkl kaura- tai mantelimaitoa
1 rkl vaahterasiirappia

Sitruunatäyte:
1 tlk täysrasvaista kookosmaitoa (kermainen osa) tai 2 dl laktoositonta vispikermaa
3 rkl vaahterasiirappia
⅓ tl jauhettua vaniljaa
150 g kaurapohjaista tuorejuustoa (Oatly påMackan) tai laktoositonta tuorejuustoa
2 tippaa eteeristä sitruunaöljyä tai ½ luomusitruunan raastettu kuori

Lisäksi:
1 iso kypsä banaani ohuina viipaleina
200 g suomalaisia puutarhavadelmia (tuoreita tai jäisiä)
200 g suomalaisia mustikoita (tuoreita tai jäisiä)
kourallinen saksanpähkinöitä

kookos pitsikakku3

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Valmista pohjat. Paloittele voi kattilaan ja lisää sekaan kaikki muut aineet. Kuumenna kattilassa koko ajan sekoitellen, kunnes voi on sulanut.

Jaa taikina kolmelle pellille leivinpaperin päälle. Painele taikina lastalla noin ø 15 cm kokoiseksi levyksi. Pohjat leviävät hieman paistamisen aikana, joten tee levy keskelle peltiä.

Paista yksi pohja kerrallaan uunin keskitasossa noin 10–12 minuuttia tai kunnes reunat saavat hieman väriä. Jäähdytä pellillä. Irrota levyt lastalla paperista vasta sitten, kun kasaat kakun. Pitsikakkupohjat voi valmistaa etukäteen, mutta kasaa kakku vasta ennen tarjoilua.

Valmista sitruunatäyte. Laita kookosmaito jääkaappiin 3–4 tunniksi. Kaavi lusikalla kookosmaidon kermainen osa kulhoon (tölkin pohjalle jää muutama sentti kookosvettä, jota ei käytetä). Lisää vaahterasiirappi ja vanilja. Vaahdota sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Lisää tuorejuusto ja sitruunaöljy tai sitruunan kuoriraaste. Sekoita tasaiseksi. Tarkista täytteen maku.

Kakun kasaaminen. Nosta kahdella lastalla yksi kakkulevy tarjoilulautaselle (käsittele levyjä varoen, sillä reunat murenevat helposti). Levitä rennosti lusikalla noin puolet sitruunatäytteestä levylle. Asettele puolet banaaniviipaleista ja marjoista täytteen päälle. Nosta toinen levy täytteiden päälle ja toimi kuten edellä. Säästä hieman sitruunatäytettä ja marjoja päällimmäiseen kerrokseen koristeeksi. Viimeistele halutessasi saksanpähkinöillä.

Nosta kakku tarjolle ja nauti! 

kookos pitsikakku4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram