torstai, 07 toukokuu 2015 11:18

Mustikka-tuorejuustokakku

Sunnuntaina juhlitaan äitiä. Kahvipöydän kruunaa gluteeniton mustikka-tuorejuustokakku, jonka maku ja väri tulevat kylmäpuristetusta mustikkatäysmehusta ja mustikkajauheesta. Tässä herkussa on runsaasti antioksidantteja sekä flavonoideja.

Toukokuun toisena sunnuntaina juhlitaan äitienpäivää.

Päivään mahtuu monia kauniita perinteitä mutta myös toiveita, jotka eivät läheskään aina toteudu.

Äitienpäivään kytkeytyy kulttuurisia odotuksia ja pettymyksiä. Hyvää tarkoittavia eleitä ja loukkaantumisen tunteita.

Mikä voi pilata päivän, jolloin liputetaan äitien yhteiskunnallisen aseman puolesta ja juhlitaan äitien roolia muun muassa lasten kasvattajina?

Aika monikin asia.

Monissa perheissä äiti saa aamiaisen vuoteeseen. Tämä tapahtuu usein siinä vaiheessa, kun äänettömäksi tarkoitettu kolina on jatkunut keittiössä hyvän tovin.

Jotenkin herttaista, mutta ei sovi joka perheeseen.

Meidän perheen äiti on esimerkiksi tottunut heräämään sunnuntai-aamuisinkin kuudelta. Olen aamuvirkku, ja muut perheenjäsenet aamu-unisia. Pidän hiljaisista aamuista.

Yleensä olen nauttinut aamukahvit ja syönyt puuron sekä tehnyt aamulenkin jo ennen muiden perheenjäsenten heräämistä. Mielialani ei ole enää puoli yhdeksän aikaan kovin korkealla, jos joudun kärvistelemään sängyssä siihen saakka ja näyttelemään nälkäisenä nukkuvaa.

Kahvihammastakin kolottaa. Ihan sama, kuka ne aamukahvit keittää, kunhan se on vahvaa ja sitä on riittävästi.

Aamurutiinien orjuudessa elävä ei mitenkään pysty juomaan kahvia pienestä kupposesta, jonka viereen on taiteltu vaaleanpunainen servetti. Tarvitaan vakiotuoppi, johon osaa horteessakin kaataa sopivan määrän mantelimaitoa ilman, että kahvi menee liian kylmäksi.

Minulle on myös turha kattaa aamupalapöytään mitään makeaa. En pysty sitä hyvällä tahdollakaan syömään.

Kauhea pettymys heille, jotka kieli pitkällä odottavat, että äiti maistaa kakkua ensimmäisenä.

Niinpä on ollut vapauttavaa luopua sellaisesta perinteestä, jonka hyvinvointia lisäävä vaikutus on kerta toisensa jälkeen osoitettu käytännössä toimimattomaksi.

Olen kertonut jo vuosia sitten perheelleni, että siinä vaiheessa, kun haluan aamukahvin sänkyyn, siirrän patjani keittiön lattialle. Jos oikein laiskottaa, asetan kahvinkeittimen pöydän reunalle niin, että yllän painamaan nappia varpaallani.

Toistaiseksi olen jaksanut ladata kahvinkeittimen jaloillani seisten. Myös äitienpäivisin.

Toinen murheenaihe voi syntyä kukista, joita moni äiti odottaa puolisonsa äitienpäivänä ostavan.

On ihan järkyttävää, jos pöydässä ei olekaan kukkia.

Eräs ystäväni loukkaantui kerran sydänjuuriaan myöten siitä, että hänen miehensä lähti vasta aamulla kukkakauppaan. Kukkakimppu ei enää lämmittänyt, vaan siitä tuli välinpitämättömyyden ja ajattelemattomuuden symboli.

Sekään ei auta, jos saa kukkia pyynnöstä. Ne pitää tajuta ostaa hyvissä ajoin.

Pahinta on loukkaantua kukista jotka ovat vääränlaisia tai aivan vääränvärisiä. Ruusujen seassa ei esimerkiksi saa olla tilliä, jos nainen on moneen kertaan korostanut, että a) hän ei erityisemmin pidä ruusuista ja b) hän pitää yksinkertaisista asetelmista, jotka eivät rönsyile joka suuntaan.

Miten voi olla mahdollista, että kaikista vihjeistä ja yhteisistä vuosista huolimatta saat edelleen ruusuja harsokukilla? Miten se voi olla niin vaikeaa?

Olen sitä mieltä, että jos vuoden ainoasta päivästä yrittää rakentaa performatiivisen osoittaakseen arvostusta ja kunnioitusta äidille, on sama jättää koko näytös esittämättä. Kulisseja ei kannata yhden päivän takia pystyttää.

Äidin yhteiskunnallinen merkitys ei loppujen lopuksi edes rakennu äitienpäivän rituaaleista – aamukahvista, kukista ja lahjoista – vaan arkisesta kohtaamisesta perheenjäsenten välillä.

Olennaista ei ole se, mitä puoliso ja lapset tekevät hyväksesi äitienpäivänä vaan se, miten he sen tekevät silloin, kun vähiten koet sen ansainneesi.

Aito rakkaus ja välittäminen ei kalenteria katsele.

Lähetin kerran lapseni kouluun melkoisen mälkätyksen saattelemana. Aamutoimet eivät olleet menneet ihan putkeen, ja koulun kello oli soinut jo viisi minuuttia ennen kuin lapsi kiskoi kyyneleet silmissään polkupyöräänsä telineestä.

Harmitti koko päivän.

Iltapäivällä lapsi palasi koulusta kotiin upea, pinkinvärinen kukka kädessään. Silmät säihkyivät: kukka äidille – koska olet niin ihana!

Tiedän sen keltaisen talon koulureitin varrella, jonka pihassa kyseisiä kukkia kasvaa.

Kukkaa poimiakseen ei kuulemma tarvinnut mennä naapurin pihalle. Kukan sai katkaistua jalkakäytävällä seisten, koska siinä oli niin pitkä varsi, että se ulottui selvästi valtion puolelle.

Se oli rakkaudella poimittu.

Itketti.

Jos äitienpäivä on tunne, sitä voi viettää joka päivä.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

Juhlapäivänä herkutellaan mustikka-tuorejuustokakulla. Olen käyttänyt reseptin kehittämiseen ja kakun valmistamiseen Urtekramin luomuelintarvikkeita sekä Marjatila Raitaniemeltä saatuja ilmaistuotteita.

Äitiys on lahja. Nauti siitä 

Kakun valmistamiseen tarvitset Ø 18–20 cm:n reuna- tai irtopohjavuoan.

POHJA:
100 g (2 dl) luomu parapähkinöitä*
100 g (2 dl) luomu hasselpähkinöitä*
⅔ dl kuivattuja karpaloita*
⅔ dl rusinoita*
½ dl gluteenittomia Iso kaurahiutaleita*
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa (esim. Mill & Mortar)
ripaus Himalajan suolaa*

Reunavuoan voiteluun: 1 tl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä*

Kakkupohjaan tulevat luomupähkinät kannattaa liottaa ja huuhdella ennen käyttöä. Gluteenittomat Iso kaurahiutaleet ovat osa Urtekramin uutta tuotesarjaa.

Myös muut pähkinät ja gluteenittomat hiutaleet sopivat tähän kakkupohjaan.

MUSTIKKA-TUOREJUUSTOTÄYTE:
2 dl laktoositonta kuohukermaa
250 g laktoositonta rahkaa
200 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
1 dl Marjatila Raitaniemen mustikkatäysmehua
1 dl raakaruokosokeria
¾ dl Marjatila Raitaniemen mustikkajauhetta
½ dl kookoskuitujauhoja*
2 tl vaniljasokeria*
1 sitruunan mehu
4 liivatelehteä

MUSTIKKAKIILLE:
2 ½ dl Marjatila Raitaniemen mustikkatäysmehua
½ dl vettä
1 ½ dl hyytelösokeria

*Urtekramin tuote




Ohje:

Liota pähkinöitä runsaassa vedessä 3–4 tuntia tai yön yli. Kaada pähkinöiden liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät.

Valmista pohja. Mittaa kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen ja jauha karkeaksi massaksi.

Aseta öljyllä voideltu reunavuoka suoraan tarjoilulautasen päälle ja kumoa pohjan ainekset vuoan keskelle. Painele pohja tiiviiksi kerrokseksi lautasta vasten. Nosta pohja jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Jos valmistat kakun irtopohjavuokaan, kiristä iso pala leivinpaperia pohjan ja reunan väliin. Voitele leivinpaperi ja reunat öljyllä, jotta vuoka ja leivinpaperi irtoavat kakusta helpommin.

Valmista täyte. Vaahdota kerma. Sekoita kerman joukkoon rahka ja tuorejuusto.

Sekoita mustikkamehu, raakaruokosokeri ja mustikkajauhe toisessa kulhossa. Sekoittele lusikalla, jotta sokeri liukenee mehuun.

Vatkaa mustikkamehuseos, kookoskuitujauho ja vaniljasokeri kerma-tuorejuustoseokseen.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5 minuutiksi.

Purista sitruunan mehu ja kaada se kattilaan. Kuumenna sitruunamehu kiehuvan kuumaksi. Nosta pehmentyneet liivatelehdet yksitellen vedestä ja purista ne kuivaksi. Lisää liivatelehdet kuuman sitruunamehun sekaan ja sekoita seos tasaiseksi.

Kaada liivateseos ohuena nauhana sähkövatkaimen käydessä mustikkatäytteen sekaan. Sekoita koko ajan, jotta liivate leviää täytteeseen tasaisesti.

Kumoa täyte pohjan päälle ja tasoita kakun pinta.

Nosta kakku jääkaappiin vähintään 2–3 tunniksi.

Kun kakun pinta tuntuu napakalta, valmista mustikkakiille.

Mittaa mustikkamehu ja vesi kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri mehuun koko ajan vispilällä sekoittaen. Kiehauta ja nosta sen jälkeen kattila liedeltä.

Laita kattila kylmään veteen ja jäähdytä mustikkakiille kattilassa koko ajan lusikalla sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu lusikoitavaksi.

Lusikoi mustikkakiille tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. Nosta kakku jääkaappiin, jotta kiille jähmettyy kokonaan. Voit säilyttää kakun vuoassaan tarjoiluun asti.

Ennen reunavuoan poistamista pyöräytä ohuella lastalla kakku irti vuoan reunoista, jolloin reunavuoka löystyy hieman. Nosta reunavuoka pois kakun ympäriltä.

Jos valmistat kakun irtopohjavuoassa, aseta kakku tarjoilulautaselle, avaa lukitus ja poista reunaosa kakun ympäriltä. Ota sen jälkeen napakka ote leivinpaperin reunasta ja liu’uta kakku ohuen lastan avulla tarjoilulautaselle. Vedä samalla leivinpaperia vastakkaiseen suuntaan, jotta saat senkin pois kakun alta.

PS. Parhaimman lopputuloksen saat, kun valmistat hyytelökakun päivää ennen tarjoilua. Tällöin myös kakun pohja ehtii kostua riittävästi.

Luettu 3536 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 06 tammikuu 2016 22:14
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Raparperi-mansikkatorttu Raakasuklaamoussekakku »