Terveellisessä ruokavaliossa pitää olla myös sellaisia herkkuja, jotka tukevat vatsan ja suoliston hyvinvointia. Tämä maidoton ja gluteeniton chia-raakasuklaapuuro kelpaa astetta herkummaksi välipalaksi tai hyvää tekeväksi jälkkäriksi. Pienillä valinnoilla on väliä.
Törmäsin syyskuun Viisas Elämä -messuilla CocoVin osastoon, jossa oli maistiaisena jotain ihanaa suklaamössöä. Herkun valmistamiseen oli käytetty chia-siemeniä, raakakaakaojauhetta ja mantelimaitoa.
Reseptiä en saanut mukaani, mutta ajattelin, että aineksista voisi syntyä joku kiva suklaavälipala tai astetta terveellisempi jälkkäri. Molemmille on aina tarvetta.
Olen opettanut tämän syksyn ruokakursseilla herkälle vatsalle sopivien välipalojen valmistusta. Aluksi mietin, onko välipalat opetusteemana liian helppo tai kapea aihe, mutta jo ensimmäisellä kurssilla tajusin, että tälle tiedolle on oikeasti tarvetta.
Vatsaystävälliset välipalat tukevat hyvää ateriarytmiä ja pitävät verensokerin tasaisena. Monella kurssilla olemme todenneet, että välipalavalikoimissa saa olla myös terveyttä tukevia makeita herkkuja, jotka eivät pilaa vatsan tai ruokavalion tasapainoa. Makeutuksen laatu ratkaisee, ja toki myös määrällä on merkitystä.
Paljon puhutaan 80–20 -ajattelusta, eli siitä, että jos 80 % ruokavaliosta on kunnossa, on aivan sama, mitä loput 20 % pitää sisällään. Sallivaa ruoka-ajattelua pidetään jotenkin fiksuna, mitä se ei tässä merkityksessä ärtyvälle suolelle ole.
Pari vuotta sitten yritin itsekin tasapainoilla tavanomaisen ruoka-ajattelun ja ”erikoisruokavalion” välimaastossa tuon tyyppisellä laudalla. Söin viitenä päivänä viikossa tarkasti, ja kun perjantai tuli, hain kaupasta perinteiseen tapaani jonkun mättöpussin tai jäätelöpaketin.
Koko viikonloppu meni ihan kuralle, ja sain omistaa seuraavan viikon vatsan lepyttämiselle.
Totesin, että herkuttelussa täytyy olla joku roti. Ei ole järkeä noudattaa suolistoystävällistä ruokavaliota vain tiettyinä viikonpäivinä ja sitten tuhota aikaansaannokset syömällä jotain tosi epäterveellistä tai herkälle vatsalle sopimatonta.
Ruokavaliomuutokseen liittyy aina myös mielen muutos ja omien ajatuksien johtaminen. Millä tavalla herkkävatsainen voi olla salliva ja elää normaalia, itsensä näköistä elämää?
Minä päätin opetella valmistamaan sellaisia herkkuja, joiden syömisen jälkeen jää hyvä olo. Omalla tavallaan herkut voivat siis tukea muita terveellisiä ruokavalintoja. Arkisten välipalojen sekaan mahtuu myös astetta herkullisempia hetkiä, jolloin tavanomaisen kaurapuuron voi hyvillä mielin vaihtaa vaikkapa raakasuklaapuuroon.
Tämän gluteenittoman ja maidottoman suklaapuuron pohjana on kalsiumpitoinen riisimaito. Raakapuuro tekeytyy jääkaapissa, kun chia-siemenet ja kauralese turpoavat maidon seassa.
Minun suklaapuuroni on hieman mausteinen, sillä lisään seokseen vihreää kardemummaa, kurkumaa ja vaniljaa. Kermaisuus syntyy soijalesitiinijauheesta. Kohmeiset puolukat ja vaahterasiirappi viimeistelevät suklaapuuron maun.
Syksyn suloisiin suklaahetkiin.
Ohje on kahdelle:
2 dl kalsiumpitoista riisimaitoa tai muuta kasvimaitoa
3 rkl chia-siemeniä
2–3 rkl intiaanisokeria
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 rkl (gluteenitonta) kauralesettä
1 tl soijalesitiinijauhetta (esim. Puhdistamo)
½ tl jauhettua vihreää kardemummaa
½ tl jauhettua kurkumaa
veitsenkärjellinen jauhettua vaniljaa
ripaus myllysuolaa
Pinnalle: kohmeisia puolukoita ja vaahterasiirappia
Ohje:
Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita. Kaada päälle riisimaito ja jauha sauvasekoittimella kuohkeaksi. Peitä kulho kelmulla tai kannella ja nosta jääkaappiin tekeytymään 2–3 tunniksi. Voit valmistaa tämän herkkupuuron myös vaikka jo päivää ennen tarjoilua.
Jaa suklaapuuro kahteen kulhoon ja ripottele päälle kohmeisia puolukoita. Jos kaipaat makeutta happamille puolukoille, lisää pinnalle hieman vaahterasiirappia. Nauti!