HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Mustikka-lehtikaalismoothie

Mustikkametsä kutsuu! Retkievääksi ihanaa mustikka-lehtikaalismoothieta. Tämä hyvänmakuinen voimajuoma vie nälän mennessään ja tekee hyvää herkälle vatsalle.

Etelä-Suomen metsät alkavat olla täynnä mustikoita.

Joitakin mustikkasato innostaa, toisia se ei voisi vähempää kiinnostaa. Kolmas tykkää mustikoista, mutta pusikoissa kyykkimisen sijaan, ostaa mieluummin marjat valmiina.

Meitä on moneen junaan.

Minä kuulun lähtökohtaisesti poimijoihin, mutta marjojen loppuessa kotipakasteesta kevättalvella, turvaudun myös kaupan pakastealtaaseen ja kuivattuihin marjajauheisiin.

Olen lapsesta saakka rakastanut metsää. Kaivan ilolla joka kesä esiin rönttävaatteet, joihin kuuluvat muun muassa mieheni ylisuuri raksapaita, jossa lukee isolla blåkläder.

Paita on ruma mutta käytännöllinen. Marjanpoiminnassa ihonmyötäisistä vaatteista ei ole iloa muille kuin sääskille. Lököttävän paidan läpi eivät mokomat pistele.

Minulla on myös mustikanpoimintaa varten jemmatut housut, joiden takapuolessa on valkoista maalia. Pyllistin niillä kerran väärään suuntaan maalatessani meidän ja naapurin välistä aitaa.

Joka kesä löydän itsestäni pienen mehtäläisen.

Kasvoin lapsuudenkodissani siihen ajatukseen, että metsämarjoja poimitaan kesäisin oikein urakalla. Ja niitä poimittiinkin.

Samaa ajatusta olen yrittänyt opettaa myös omille lapsilleni. Vaihtelevin tuloksin.

Mikä siinä oikein on?

Sinkkonen kyllä kannustaa meitä vanhempia siihen, että antaisimme lastemme juosta metsissä räkä poskella ja kiipeillä puissa. Tyyppi ei kuitenkaan kerro, miten se tehdään – uhkaamalla, kiristämällä vai lahjomalla.

Kaikkia olen kokeillut ja keskustellutkin. Keskustelusta ei ole kuitenkaan mitään hyötyä, jos vastapuolen asenne on pielessä. Minusta katsottuna.

Joidenkin mielestä taas on turha keskustella sellaisen kanssa, joka kannattaa lapsityövoimaa.

Minua ei metsässä kuuluva pieni ininä haittaa. Sen sijaan saan henkisiä paukamia isommasta mankumisesta.

Kaikista ihaninta onkin lähteä metsänhelmaan yksin ja kuunnella kahvitauolla autuasta hiljaisuutta.

Retkieväiden suhteen olen huomannut, että marjanpoiminta vaatii kunnon eväät. Eväsleipien lisäksi retkipulloon voi ottaa mukaan esimerkiksi ruokaisan smoothien, josta saa vähän kaikkea: rasvaa, protskua, kuitua ja muuta jaksamista edistävää.

Tämä mustikka-lehtikaalismoothie on ravintopitoinen ja raikas välipala, joka vie myös nälän mennessään.

Smoothien pohjaksi olen liottanut vahvanmakuisessa chai-mausteteessä pellavansiemeniä, jotka tukevat kuitujen saantia ja edistävät vatsantoimintaa.

Esimerkiksi Shotimaan Classic Chai auyrvedinen maustetee on kiehtova sekoitus luomulaatuista kanelia, inkivääriä, mausteneilikkaa, mustapippuria, kardemummaa, fenkolia, ruusua, kurkumaa ja vadelmanlehtiä.

Toki voit liottaa pellavansiemenet myös muuhun hyvänmakuiseen yrttiteehen.

Pellavansiemenien geeliytyminen vaatii oman aikansa, joten jos haluat valmistaa kuitupitoisia juomia päivittäin, kannattaa hieman ennakoida ja ottaa siemenien liottaminen osaksi arkiruokarutiineja.

Minä laitan joka päivä joko pellavan- tai chia-siemeniä jääkaappiin tekeytymään. Niinpä pystyn aina tilaisuuden tullen nopeasti hurauttamaan perheelleni smoothiet. Näin laitettuna kuitulisät maistuvat myös perheen pienimmille.

Lehtikaali on keittiöni uusin tulokas. Se maistuu mahtavalta mustikoiden, pellavansiemenien ja mantelikerman seassa.

Lehtikaali (Brassica oleracea v. sabellica) on vahvanmakuinen voimavihannes, joka sopii myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Lehtikaali sisältää runsaasti karoteenia, rautaa, C- ja K-vitamiineja, kalsiumia ja proteiinia. Oikeaa superruokaa siis!

Jos kaipaat juomaan vielä lisää boostia, voit lisätä smoothien sekaan pari ruokalusikallista maustamatonta riisiproteiinia (esim. Puhdistamo) ja hieman Maca-jauhetta.

Tällä ohjeella valmistat noin 8 desilitraa lusikoitavaa, syvänsinistä juomaa:

200 ml vahvaa chai-mausteteetä (esim. Shotimaa Classic Chai)
4 rkl pellavansiemeniä
2 rkl pekaanipähkinöitä (kevyesti liotettuna)
200 ml mantelikermaa
4 lehtikaalin lehteä (ruodit poistettuna)
½ l suomalaisia mustikoita
2 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
2 rkl ruokosokeria
1 tl jauhettua kanelia
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa

Ohje: 

Laita pellavansiemenet geeliytymään vahvanmakuiseen teehen. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Liota pekaanipähkinöitä tunnin verran, kaada liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät.

Huuhtele lehtikaalin lehdet ja poista niiden kova lehtiruoti. Lado kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha samettiseksi juomaksi.

Nauti kylmänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram