HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Vihreä tehojuoma

Flunssakauden vastaisku: vihersmoothie ilman turhia FODMAP-hiilihydraatteja.

Viime vuonna monet ystäväni julkaisivat Facebook-sivuillaan kuvia vihersmoothie-juomista. Minä ajattelin silloin, että pysyn näistä terveysjuomista kaukana. Trendeistä viis!

Monessa vihersmoothiessa näytti olevan varsiselleriä. Terveysvaikutuksista huolimatta olen varsisellerin kanssa varsin huonoissa väleissä. Välirikko tuli jo 90-luvulla, kun join loppuelämän kiintiöni täyteen paastomehuja.

En muista pahempaa yhdistelmää kuin lukioaikaiset myöhäisiltapäivän pitkät fysiikan tunnit ja sellerillä ryyditetty paastomehu. En tiedä, mikä teki minut niin huonovointiseksi; paaston aiheuttama aivosumu, sir Isaac Newton vai itseriittoisen opettajan ylläpitämä ”tämä luokka, jota minä opetan, on koulun kermaa” -tunnelma.

Ei siltä tuntunut.

Tiedetään, että kerma nousee pinnalle. Samoin pökäleet.

Paaston tavoitteena oli puhdistaa suolisto erilaisista kuona-aineista. Varsiselleriä pidetään tähän hommaan mitä erinomaisimpana raaka-aineena. Paastoa enemmän olisin saanut apua siitä, jos joku olisi tunnistanut tai tunnustanut ruokavalion merkityksen vatsaoireiden hoitamisessa ja kertonut siitä minulle.

Kukaan ei kertonut.

Puhtaiden nestepaastojen puolesta ei tällä hetkellä moni puhu. Sen sijaan keskustelua käydään paljon kehoa puhdistavista Detox-kuureista. Detox-juomat kohentavat elimistön vastustuskykyä ja saavat ihon ja mielen kirkastumaan.

Näin voi tapahtua.

Detox-kuurit ovat ainakin hieman armollisempia kuin pelkät nestepaastot. En ole itse kokeillut Detox-juomia, mutta olen uteliaisuuttani pannut merkille, että valmiissa Detox-juomissa on paljon FODMAP-ruokavalioon sopimattomia ainesosia.

Omenamehupohjainen juoma ei välttämättä IBS-potilaan ilmettä kirkasta. Ainesosien suhteen pitää ainakin olla varovainen.

Nyt, kun puolet perheestämme on flunssan kourissa, teki mieli valmistaa jotain terveysjuomaa. Ilman selleriä ja turhia FODMAPeja.

Mikä tekee tästä vihersmoothiesta tehokkaan?

Vihreä tee. Tohtori Tolosen mukaan vihreässä teessä on hyviä antioksidantteja, jotka muun muassa suojaavat soluja haitallisilta vaurioilta ja vanhenemiselta. Muitakin terveysvaikutuksia löytyy.

Tuore korianteri. Raikkaan ja kirpeän tuoksuinen korianteri edistää ruoansulatusta. Sitä on käytetty pitkään kansanlääkityksessä lievittämään monia vatsaongelmia ja ilmavaivoja.

Tuore persilja. Persiljalla on nesteenpoistoa edistävä vaikutus. Lisäksi siinä on A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia sekä kaliumia.

Kiivi. Kiivi on yksi parhaimpia hedelmiä FODMAP-ruokavaliossa. Siinä on hyvin C-vitamiinia, kaliumia ja vähän kuitujakin.

Tuore inkivääri ja sitruunanmehu. Molemmat tunnetaan hyvinä flunssan torjujina.

Kylmäpuristettu hamppuöljy. Hieman pähkinäisen makuisesta kylmäpuristetusta hamppuöljystä saa hyvät rasvahapot oikeassa suhteessa.

Lapset ilmoittivat heti vihreän juoman nähdessään paranevansa pikaisesti ihan ilman tehojuomiakin.

Se kelpaa. Kunhan paranevat.

Minä puolestani aion juoda tätä ainakin koko flunssakauden.

Terveellistä tammikuuta!

3–4 lasilliseen tarvitset:

100 g jääsalaattia
2 dl kylmää piparmintunmakuista vihreää teetä
1 dl ananastuoremehua
10 cm kurkkua
2 cm tuoretta inkivääriä raastettuna
1 kiivi
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl intiaanisokeria
1 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
kourallinen tuoreita korianterin lehtiä
kourallinen tuoretta persiljaa
jääpaloja tai -murskaa

Ohje:

Valmista vihreä tee ja jäähdytä se jääkaappikylmäksi.

Huuhtele jääsalaatti, kurkku, ja tuoreet yrtit. Kuori ja raasta inkivääri.

Lado kaikki ainekset tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi. Jos haluat tehojuomasi erittäin kirpeänä, jätä intiaanisokeri pois. Nauti kylmänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram