HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Mustikka-sahramijogurtti

Kesäisen keveä välipala kietoo yhteen intialaisen ja suomalaisen ruokakulttuurin arvostetut ruoka-aineet: sahramin ja metsämustikat. Aistikkailla mausteilla tuunattu arkinen jogurtti kelpaa myös raikkaaksi jälkiruoaksi.

Viime viikonvaihteessa vietettiin ramadanin päätösjuhlaa, id al-fitr

Islamilaisessa kulttuurissa neljän viikon paastonajan päättymistä seuraa tyypillisesti iloinen juhla, jota juhlistetaan monin tavoin useamman päivän ajan.

Koti koristellaan kauniiksi, ja ihmiset pukeutuvat juhlavaatteisiin. Merkittävä rituaali on myös hyvä ja monipuolinen ruoka, jonka äärelle perhe ja ystävät kokoontuvat.

Ramadanin päätösjuhla muistuttaa tietyllä tavalla merkitykseltään kristinuskossa vietettävää joulua.

Uskonnollisten juhlien hengelliset ja henkiset merkitykset avautuvat parhaiten niille, joiden elämään uskonto ja siihen kytkeytyvät kulttuuriset rituaalit kuuluvat. Ulkopuolisille tapahtumat ovat parhaimmillaan ihmetyksen aihe; ne antavat mahdollisuuden kurkistaa erilaisiin tapoihin ja tottumuksiin.

Minulla oli ilo osallistua viime viikonloppuna suomalais-intialaisen ystäväperheen luona pidettävään ramadanin päätösjuhlaan, jossa tarjoiltiin aitoja intialaisia, rakkaudella tehtyjä perinneruokia: papumuhennosta, jogurtissa haudutettua kanaa ja lammasta, munakoisoa, tofua ja pinaattikastiketta, intialaista kotijuustoa lempeän tulisessa tomaattikastikkeessa, pähkinöillä ja rusinoilla tuunattua basmatiriisiä, raitaa sekä muita lisukkeita. 

Kiehtovan makumaailman lisäksi meitä vieraita kannustettiin tutustumaan myös sormiruokailun saloihin. 

Sormilla syöminen vaatii asennetta, sillä se on lähtökohtaisesti vastoin länsimaista tapakasvatusta. Meille on opetettu, että käsissä on miljoonia bakteereja, eikä julkinen sormien nuoleskelu ole mitenkään ansioksi. 

Ihastelin lapsia, jotka heittäytyivät ilman ennakkoluuloja uudenlaiseen ruokailutilanteeseen, istuutuivat lattialle asetettujen tyynyjen päälle, vetivät jalat ristiin ja tarrasivat muitta mutkitta kiinni lautasella olevaan kanankoipeen. 

Aikuisten puolella sormiruokailun aloittaminen tuntui jotenkin koomiselta. 

Syömisestä ei oikeasti tule mitään, jos yrittää nipistää ruokaa elegantisti peukalon ja etusormen väliin muiden sormien sojottaessa kohti kattoa. Tarvitaan kunnon tekniikka, jossa kaikki viisi sormea ovat käytössä. 

Epävarmuus ja kömpelyys purkautuivat tahattomaan nauruun ja kikatteluun. Ihan kuin olisimme olleet jossain pahanteossa.

Huikean aterian päätti intialaisittain valmistettu ruoansulatusta edistävä tee ja kashmirilaiset herkut. 

Intialaisessa ruokakulttuurissa on omat kiehtovat ja inspiroivat elementtinsä. 

Ehkä eniten nautin kuitenkin siitä ajatuksesta, että ruoka ei ainoastaan ole vain väline hyvään oloon. Se voi olla myös päämäärä.

Tässä kesäisen keveässä välipalassa yhdistyvät intialaiset ja suomalaiset maut ja arvostetut ruoka-aineet. Mustikka-sahramijogurtti on sekoitus tuoreita metsämustikoita sekä kanelilla, vihreällä kardemummalla ja sahramilla tuunattua paksua jogurttia.

Minä käytin välipalan valmistamiseen turkkilaisen ja maustamattoman jogurtin sekoitusta, mutta välipalan voi aivan hyvin valmistaa myös maidottomana, esimerkiksi kaurajogurtin ja kaurapohjaisen Creme Fraichen sekoituksena. 

Kuva: Crocus sativus
Lähde: Wikipedia

Sahrami (Crocus sativus) on perinteinen intialainen mauste, jota käytetään arvokkuutensa vuoksi erityisesti juhlaruoissa ja -herkuissa. 

Sahramia saadaan krookuksensukuisen kasvin rihmamaisista luoteista. Yhden kukan emissä on ainoastaan kolme punaista luottia, jotka kerätään hellävaraisesti käsin. Yhteen grammaan sahramia tarvitaan jopa 200–600 luottia.

Ainutlaatuisesta valmistustavasta johtuen sahrami on maailman kallein mauste. Sahramia myös väärennetään valtavasti. Paras keino kiertää väärennetty ja värjätty sahrami on kiertää halvat ja valmiiksi jauhetut sahramit ja suosia kokonaisia rihmoja.

Laadukkaan sahramin voi tunnistaa syvänpunaisesta väristä, jonka päät taittuvat hieman oranssiin. 

Sahramissa on hienostunut aromi, joka tulee parhaiten esiin siten, että paahdat ensin hyppysellisen sahramisäikeitä kevyesti kuivassa kattilassa ja sekoitat sen jälkeen sahramin johonkin nesteeseen, kuten esimerkiksi veteen tai maitoon. Paahdettu sahrami tekeytyy nesteessä värjäten sen keltaiseksi. 

Kun sahramineste lisätään valmistettavaan ruokaan, sahramin maku tulee tasaisesti esille.

Huomaa, että pienikin määrä tätä arvokasta maustetta riittää antamaan ruokaan makua ja väriä.

Esimerkiksi tässä reseptissä puoli teelusikkaa sahramia tarkoittaa käytännössä teelusikan päälle muutamia löyhästi aseteltuja sahramisäikeitä.

Olen poiminut välipalan idean Gummeruksen kääntämästä kirjasta Intian keittiö – aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa. Reseptin alkuperäinen nimi on Shrikhand anaari – Sahramijogurttia ja granaattiomenaa

Alkuperäisessä reseptissä sahramijogurtti valmistetaan pieteetillä valuttamalla ensin luonnonjogurttia harsokankaan läpi neljä tuntia ja maustamalla se sitten sahramilla ja vihreän kardemummapalon siemenillä.

Meidän taloudesta ei löytynyt harsokangasta eikä roikuttamiseen sopivaa ovenkahvaakaan, joten oikaisin tässä hieman. Pienillä maustemuutoksillakin tästä tuli herkkujen herkku.

Ihanien mausteiden ansiosta arkinen jogurtti sopii myös raikkaaksi jälkiruoaksi.

Tällä ohjeella valmistat mustikka-sahramijogurtin neljälle:

400 g laktoositonta turkkilaista jogurttia tai kaurafraichea
400 g laktoositonta luonnonjogurttia tai kaurajogurttia
½ dl ruokosokeria
½ tl jauhettua jauhettua kardemummaa*
½ tl jauhettua kanelia*
2 rkl riisimaitoa
½ tl sahramisäikeitä*
½ l suomalaisia mustikoita

*Mill & Mortarin luomumauste, saatu veloituksetta.

Ohje:

Mittaa jogurtit, ruokosokeri, kardemumma ja kaneli kulhoon. Sekoita tasaiseksi.

Murenna sahramisäikeet kuivaan kattilaan ja paahda niitä pieni hetki koko ajan sekoitellen. Älä polta.

Kaada riisimaito kattilaan. Kun maito alkaa kuplia, nosta kattila pois liedeltä. Kumoa sahramimaito kattilasta pieneen kulhoon ja jäähdytä. Sekoita jäähtynyt sahramimaito jogurttiin.

Nosta sahramijogurtti jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi. Tekeytymisen aikana sahramisäikeet pehmenevät lopullisesti jättäen jogurttiin hienoja keltaisia raitoja.

Lado jogurtti ja mustikat vuorotellen neljään lasikulhoon. Nauti kylmänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram