HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Rapeaksi paahdettu gluteeniton mysli

Kivan rapsakka. Pähkinät ovat parhaita. Hedelmäinen. Gluteeniton uunissa paahdettu mysli antaa potkua päivään.

Muistelen vieläkin järkyttyneenä nuoruusvuosiani, jolloin mysli kuului jokaiseen aamuni. Voin sanoa, että myslipaketin valintaa ei ohjannut tuolloin mikään terveysaspekti. Otin aina sitä rasvaisinta, sokeripommitettua muromysliä.

Jos päivä lähti käyntiin hieman tunkkaisesti, syy ei mielestäni ollut muussa kuin huonosti nukutussa yössä. Kukaan ei kertonut, että voisin vilkaista, mitä aamulla syön ja kuinka paljon mätän piilosokereita muromyslin mukana.

Montakohan vuotta elämästäni elin totaali-aivojumissa? Sellainen nimittäin tulee liiallisen sokerin lappamisesta.

FLT Ravintovalmentaja Annika Havaste kirjoittaa osuvasti blogissaan tästä ”totaalikoomasta”, joka aiheutuu verensokerin heilahtelusta. Ensin tuntuu suhteellisen hyvältä, mutta muutaman tunnin kuluttua verensokeri romahtaa aiheuttaen väsymystä. Tyhjät kalorit ovat kaiken pahan alku ja juuri. Sokerista saadulla energialla ei kukaan oikeasti jaksa. Siksi liika sokeri on hyvä siivota arjesta ja muistaa kohtuus.

Annikan antama ohje on FODMAP-ruokavaliota noudattavalle hyvinvoinnin lähtökohta.

Tämä gluteeniton mysli on tuhti sekoitus siemeniä ja pähkinöitä. Vatsaystävällistä kauraa. 

Makua täydentävät kookossokeri ja FODMAP-ruokavalioon sopivat sokeroimattomat kuivahedelmät. Joukkoon ripaus laadukasta suolaa ja kanelia. 

Olen testannut ohjeen myös intiaanisokerilla. Sekin toimii hyvin. 

Käytitpä kumpaa makeutusta tahansa, liuota sokeri aina ensin kylmäpuristettuun kookosöljyyn ennen kuin sekoitat sen hiutaleiden sekaan. Karkeat sokerit jäävät muuten myslin sekaan rouheeksi, jotka helposti palavat paahdettaessa.

Herkulliseen lopputulokseen ei aina tarvita millintarkkoja mittoja. Tämä resepti on sellainen.

Paahdetun myslin ideaan törmäsin Kustannusosakeyhtiö Nemon julkaisemassa FODMAP-oppaassa. Tässä on siitä minun versioni. 

Pellilliseen mysliä tarvitset:

10 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl gluteenitonta kauralesettä* tai kvinoa- tai hirssihiutaleita
½ dl pellavansiemeniä
1 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 ½ dl kurpitsansiemeniä
¾ dl hienonnettuja pekaanipähkinöitä
¾ dl hienonnettuja saksanpähkinöitä
½ dl mantelilastuja
1 ¼ dl intiaani- tai kookossokeria
1 ½ dl kylmäpuristettua kookosöljyä
ripaus Himalajan ruususuolaa
ripaus kanelia

*Tavanomainen kauralese voi sopia herkälle vatsalle, mutta keliakikolle se ei sovi. Kauraleseen sijaan voi käyttää myös kvinoa- tai hirssihiutaleita.

Lisäksi:
½ dl kuivattuja karpaloita
½ dl rusinoita
½ dl mulperimarjoja                           



Ohje:

Laita uuni kuumenemaan 170 °C asteeseen.

Mittaa kookosöljy pieneen kulhoon ja lämmitä sitä vesihauteessa tai mikrossa, jotta saat siitä juoksevaa ja kädenlämpöistä. 

Laita kookossokeri liukenemaan kookosöljyn sekaan.

Sekoita kaikki muut ainekset keskenään suuressa kulhossa. Älä laita vielä tässä vaiheessa joukkoon kuivahedelmiä, sillä ne palavat uunissa.

Sekoita kookosöljy-sokeriseos kuivien aineiden sekaan. Levitä mysli uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista uunin keskitasossa 55 minuuttia, kunnes mysli on rapeaa. Kääntele mysliä lastalla paistamisen aikana 15 minuutin välein, jotta se paahtuu tasaisesti.

Lisää paistamisen jälkeen mysliin kuivatut hedelmät. Säilytä jäähdytettyä mysliä huoneenlämmössä, kannellisessa lasipurkissa korkeintaan kolme viikkoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram