HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Kuha-graavilohirullat

Kuha-graavilohirullat on helppotekoinen ja maukas arkiruoka, joka sopii herkkävatsaisille. Kalarullat haudutetaan uunivuoassa sitruunanmehun ja kaurakerman kera. Samalla syntyy herkullinen kastike perunoille.

Suomalaista asiakaspalvelua parjataan jatkuvasti. Useimmiten ihan aiheesta. Monesti tuntuu, että parasta palvelua on itsepalvelu. Hulluinta on se, että siitäkin joutuu kohta maksamaan.

Huonot palvelukokemukset yleensä jaetaan. Hyviä harvoin muistetaan. Minä jaan nyt yhden hyvän.

Olen huomannut, että monen kaupan kalatiskillä työskentelee idearikasta porukkaa. Ja leppoisaa.

Mitäs tänään syödään?, on aika tyypillinen avaus.

Minä olen pitkään ollut kalatiskillä kuin urpo junassa. Koko ajan kyselemässä, joko nyt ollaan perillä.

Oikeastaan urpous on johtunut siitä, että lopetin nuorena kalansyönnin. Siihen saakka tykkäsin kyllä kalasta, mutta en koskaan oppinut sitä itse laittamaan. Kalaruokien parissa olen puuhaillut vasta muutaman vuoden.

Jos kaupan kalatiskillä sattuu olemaan miesmyyjä, on erityisen hyödyllistä myöntää, että ei erota kalasta kuin pään ja hännän. Ja se väli kai sitten syödään. Ilman selkäevää.

Naismyyjälle sellaista ei kannata sanoa. Kerran tunnustin kalatiskillä osaamattomuuteni eräälle naiselle. Sain säälivän katseen.

Sen jälkeen olenkin jännittänyt sen arpalipukkeen kanssa, jolla kalatiskille jonotetaan. Jos huonosti käy, ostan kalaa, jos olen onnekas, teen jotain ihanaa.

Takaisin kalamiehiin. He osaavat. Ja pätevät. Ovat selvästi palveluasiantuntijoita.

Mitä avuttomammalta kotikokilta vaikutat, sitä mahtavampia kalaruokavinkkejä saat. Huvittavilta tilanteiltakaan ei aina välty.

Onko teillä pönttöä?, kysyi kerran eräs innokas kalamyyjä.

On meillä kaksikin.

Tarkoitin savustuspönttöä.

No, toinen niistä on sellainen.

Siinä tapauksessa suosittelen runttaamaan tämän sammen savustuspönttöön. Minusta kala näytti aivan isokokoiselta monnilta. Mutta tulipa sekin testattua.

Muitakin ehdotuksia on tullut. Ruoanlaittoon.

Ensimmäinen vuosi kuluikin sitten siinä, että mieheni savusti kalaa, ja minä tein salaatit.

Päätin ruinata lisää ohjeita. Sellaisia, joiden avulla minäkin opin kalanlaitosta jotakin. Ohjeita on tullut kiitettävästi.

Suomalaisista kaloista olen erityisen ihastunut kuhaan, joka on maukas, vaalealihainen kala. Kalatiskin parhaimmistoa. Kuhassa ei ole paljon ruotoja mutta makua senkin edestä.

Nämä kuha-graavilohirullat ovat lempiruokani ja ne sopivat hyvin FODMAP-ruokavalioon.

Tässä ruokareseptissä vaalea kuha saa kylkeensä valmiiksi graavatun lohen. Väliin sipaistaan laktoositonta tuorejuustoa. Kalat kietaistaan rulliksi ja haudutellaan uunissa sitruunanmehun ja kaurakerman kanssa.

Yleensä käytän ihan tavallista graavilohta, mutta näin uuden vuoden kunniaksi päädyin tällä kertaa konjakki-rosepippurilla höystettyyn graaviloheen. Yhden kalamyyjän suosituksesta.

Pitää varmaan käydä kiittämässä.

Jos täydennät kala-ateriaa perunalla, saat ilman erillistä vaivannäköä sitruunaisen kermakastikkeen perunoillesi.

Neljän henkilön ateriaan tarvitset:

600 g kuhafileetä
150 g graavisuolattua lohifileetä
50 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vettä
½ sitruunan mehu
1 dl kaurakermaa
ripaus Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä

Ohje:

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä kuhafileet leikkuulaudalle ja poista mahdolliset ruodot.

Ripottele kuhafileiden päälle hieman suolaa ja mustapippuria myllystä. Suolaa ei tarvitse laittaa paljon, koska graavilohessa sitä on mukavasti.

Ota rasiasta pieni määrä tuorejuustoa lautaselle ja levitä se veitsellä kuhafileiden päälle.

Asettele graavatut kirjolohifileet kuhafileiden päälle. Leikkaa jokainen kuhafilee kolmeen osaan siten, että saat käärittyä ne rullalle. Aseta kalarullat tiivisti uunivuokaan saumapuoli alaspäin.

Kaada vesi uunivuoan pohjalle. Purista puolikkaan sitruunan mehu ja valuta se kalarullien päälle. Kaada lopuksi kaurakerma kalarullien päälle ja nosta vuoka kuumaan uuniin.

Paista 45 minuuttia. Nautiskele!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram