sunnuntai, 21 joulukuu 2014 16:24

Kahden värin kasvispatee

Kahden värin kasvispatee Timo Turunen

Kasvissyöjät eivät leikkaa joulupöydässä kinkkua. FODMAP-ruokavalioon sopivassa kasvispateessa punainen väri maistuu porkkanalle, mantelijauholle ja inkiväärille. Vihreässä raidassa yhdistyvät terveellinen pinaatti ja ranskalainen valkohomejuusto.  

Ihastuin kahden värin kasvispateeseen jo 90-luvulla. 

Olimme ystäväni kanssa ravintolassa syömässä. Kasvisruokaa saadakseen, tarjoilijan piti käydä kaksi kertaa keittiössä kysymässä, onnistuuko. Tuntui vaikealta.

Lopulta – käytännössä puoli tuntia muita ruokailijoita myöhemmin – saimme eteemme kasvispateeta. 

Tykkäsin!

Siitä lähtien olen valmistanut kasvispateen aina jouluksi. Näin minullakin on ollut joulupöydässä jotain leikattavaa. Muut ovat leikanneet kinkkua.

Minun kasvispateeni on väriltään puna-vihreä. Punainen raita on sisältänyt aikaisemmin porkkanaa, sipulia ja valkosipulia. Vihreä väri on puolestaan syntynyt parsakaalista ja purjosta.

FODMAP-keittiössäni ei parsakaalia, purjoa, sipulia ja valkosipulia kuitenkaan haudutella. Terveellisyydestään huolimatta raaka-aineet fermentoituvat suolistossa. Kasvisruokiin pitää hakea makua muista raaka-aineista, mausteista ja yrteistä. 

Stanford Hospital & Clinics esittää julkaisussaan, että FODMAP-ruokavaliota noudattava voi nauttia parsakaalia kohtuudella. FODMAPien sietokyky kuitenkin vaihtelee yksilöittäin. Itse en pysty parsakaalia käyttämään vähäisiäkään määriä. Siksi kasvispateen raaka-aineet menivät tänä vuonna lähes kokonaan uusiksi.

Porkkanaa sisältävä punainen raita saa tästä eteenpäin makua mantelijauhoista ja tuoreesta inkivääristä. 

Inkivääri on lämmittävä, antiseptinen mauste, jota käytetään usein aasialaisessa keittiössä kala-, kana- ja liharuoissa. Länsimaissa inkivääri esiintyy tyypillisesti makeissa leivonnaisissa. Minusta tuoretta inkivääriä voisi käyttää rohkeamminkin. Se on mainio mauste erityisesti kasvisruoissa.

Tuore inkivääri on aromikkaampi kuin kuivattu inkivääri. Minä pidän tuoretta inkivääriä aina käden ulottuvilla. Juurakon voi kuoria ja paloitella pakkaseen parin sentin palasina. Pienestä palasesta saa hyvin makua isoonkin ruokamäärään.   

Kasvispateen vihreä väri tulee jatkossa pinaatista. Pinaatin makua täydentävät ranskalainen Camembert -juusto ja vatsaystävälliset kevätsipulin varret sekä ruohosipuli. 

1 ½ litran vetoiseen vuokaan tarvitset:

PUNAINEN RAITA:
½ kg porkkanoita kuorittuna
2–3 cm tuoretta inkivääriä
60 g laktoositonta turkkilaista jogurttia tai kaurafraichea 
2 tl kookossokeria
1 tl Himalajan suolaa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl mantelijauhoja
2 munaa
ripaus mustapippuria myllystä

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: oliiviöljyä tai voita ja pofiberiä

VIHREÄ RAITA:
300 g pakastepinaattia
50 g kevätsipulin vartta silputtuna
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua
1 rkl sitruunan mehua
1 tl kuivattua basilikaa
1 ½ tl Himalajan suolaa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen hienonnettuna
60 g laktoositonta turkkilaista jogurttia tai kaurafraichea
100 g Camembert -valkohomejuustoa
1 dl pofiberiä
2 munaa
ripaus mustapippuria myllystä

Paistinpannulle: loraus oliiviöljyä

PUNAISEN RAIDAN VALMISTUS:

Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna inkivääri. Höyrytä porkkanat ja inkivääri kypsäksi kerroskattilassa. Soseuta kypsät kasvikset sauvasekoittimella.

Sekoita paksu jogurtti tai kaurafraiche, kookossokeri, suola, muskottipähkinä, mantelijauho ja ripaus mustapippuria porkkanaseokseen. 

Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti haarukalla rikki. Lisää munat porkkanaseokseen.

VIHREÄN RAIDAN VALMISTUS:

Lorauta oliiviöljy paistinpannulle ja kuumenna hieman.

Lisää öljyyn jäiset pakastepinaatinpalat, silputtu kevätsipulin varsi ja ruohosipuli. Hauduta miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes pinaatti on sulanut ja sipulit ovat pehmentyneet.

Pinaatin kosteutta ei tarvitse erikseen haihdutella pois, sillä taikinaan loppuvaiheessa lisättävä pofiber sitoo itseensä ylimääräisen nesteen.

Lisää pannulle sitruunan mehu, kuivattu basilika, suola ja sitruunamelissa. Anna hautua vielä 5 minuuttia. Sammuta sen jälkeen levy ja sekoita paksu jogurtti tai kaurafraiche ja ripaus mustapippuria pinaattiseokseen.

Paloittele Camembert -juusto. Herkkävatsaisimpien kannattaa kuoria osa valkohomeviljelmästä pois juuston päältä ennen paloittelua. Lisää juustonpalat lämpimään pinaattiseokseen ja pehmennä juustoa hieman. Kun levy on sammutettu, juusto pehmenee juuri sopivasti eikä sula kokonaan.

Kumoa pinaattiseos kulhoon ja sekoita joukkoon pofiber.

Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti haarukalla rikki. Sekoita munat pinaattiseokseen.

Voitele vuoka voilla tai oliiviöljyllä ja jauhota pofiberillä. Olen aikaisempina vuosina käyttänyt vuoan jauhottamiseen korppujauhoja, mutta ne eivät toimi tässä niin hyvin kuin pofiber. Pofiber on hienojakoisempaa, minkä vuoksi pateeseen ei jää paksun kuoren tuntua.

Lusikoi porkkanaseos vuoan pohjalle ja tasoita pinta.

Lusikoi pinaattiseos varovasti vuokaan porkkanaseoksen päälle.

Kaada uunivuokaan noin 2 cm vettä ja nosta patee uunivuoalle.

Paista pateeta 200 °C:ssa puoli tuntia. Peitä sen jälkeen vuoka foliolla ja jatka paistamista vielä tunti.

Nosta vuoka pois vedestä paistamisen jälkeen. Anna pateen tasoittua 15 minuuttia vuoassaan ennen kuin kumoat sen tarjoilualustalle. Irrota patee vuoan reunoista ohuella lastalla ennen kumoamista.

Kasvispateen voi tarjoilla joko kuumana tai kylmänä.

Luettu 3663 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 12 joulukuu 2018 12:35
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Kasvis-tofurisotto Kesäkurpitsa-tomaattipaistos »