keskiviikko, 07 tammikuu 2015 12:52

Pesto-tattaripasta

Gluteeniton pesto-tattaripasta on premium-luokan pikaruokaa: suomalaista tattarimakaronia itsetehdyllä pestokastikkeella. FODMAP-ruokavalioon sopiva pestokastike valmistuu nopeasti ja maistuu vahvasti myös ilman valkosipulia.

Mitä yhteistä on FODMAP-ruokavaliolla ja Välimeren keittiöllä?

Äkkiseltään voisi ajatella, että eipä juuri mitään. Välimerellinen keittiö nimittäin perustuu pitkälti vehnän käyttöön ruoanlaitossa. 

Olen aina rakastanut italialaisia ruokia; pitkään haudutettuja, sipulia ja valkosipulia sisältäviä tomaattikastikkeita ja pastaa. Ja sitä maailman kermaisinta jäätelöä. Nami!

Kun aloin laittaa vatsavaivojani kuriin FODMAP-ruokavaliolla, minua pänni ajatus siitä, mistä kaikesta joutuisin luopumaan. Tajusin nopeasti, miten suuresta kulttuurisesta muutoksesta onkaan kysymys. Lähes kaikissa tuntemissani ruoissa ja herkuissa on vehnää tai muita FODMAP-hiilihydraatteja.

Joskus aikaisemmin olen voinut "pyörähtää" ruokakaupassa. Nykyään ruokaostokset ovat sessioita, joka kestävät ja kestävät. Turvallisin, vehnästä vapaa -vyöhyke, löytyy kaupasta pesuaineiden ja terveyssiteiden paikkeilta. Muilla hyllyillä saa vehnää väistellä. 

Välimeren keittiö on edelleen lähellä sydäntäni. Olen karsinut siitä kaikki FODMAP-ruokavalioon sopimattomat raaka-aineet. Olennaisin on jäänyt, eli ajatus yksinkertaisista ja laadukkaista raaka-aineista tehdystä kotiruoasta. 

Olen kokeillut ja löytänyt uusia juttuja. Ajatellut ruokaa uudella tavalla. Poistanut ja lisännyt. Pettynyt ja yllättynyt.

Pastasta ei ole tarvinnut kokonaan luopua, vaikka kaikki gluteenittomat versiot eivät tyydytäkään. Pastan valinta ei ole FODMAP-ruokavaliota noudattavalle helppoa Perinteinen pasta on durumvehnää. Spelttipastakaan ei sovi. Eikä soijajauhoja voi olla.

Ja olisi tietysti ihan kiva, että pastan valmistusaineista saisi jotain tolkkua.

Kerran uskaltauduin kokeilemaan tattarimakaronia. Suomalaista. Ja kaiken lisäksi luomua. Valmistusaineina: tattari, vesi ja suola.

Joissakin ruoissa tattarin maku tuntuu liian paksulta. Tässä tattarin maku hautautuu voimakkaan pestokastikkeen alle.

Tämä gluteeniton pesto-tattaripasta on osoitus siitä, että ruokakulttuurit eivät keskenään riitele. Toista voi täydentää toisella.

Bon appetit!

2-4 hengen annokseen tarvitset:

PESTOKASTIKE:
1 ruukku tuoretta basilikaa
pieni pala parmesaania raastettuna
3 rkl pinjansiemeniä
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl kylmäpuristettua hamppuöljyä
1 rkl sitruunanmehua
1 tl kuivattua nokkosta
¼–½ tl Himalajan suolaa
ripaus kookossokeria
ripaus mustapippuria myllystä

PASTAN KEITTÄMISEEN:
250 g Keskisen myllyn tattarimakaronia
4 tl merisuolaa keitinveteen

Lisäksi:
1 dlpastan keitinvettä
2 rkl oliiviöljyä
200 g kirsikkatomaatteja
125 g mozzarellaa
tuoreita basilikanlehtiä
pala parmesaania raastettuna

Ohje: 

Valmista ensin pestokastike. Leikkaa basilikanoksat irti ruukusta ja huuhtele ne lämpimällä vedellä. 

Raasta parmesaani ja paahda pinjansiemenet kevyesti paistinpannulla ilman rasvaa.

Lado kaikki pestokastikeainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.

Huuhtele sen jälkeen kirsikkatomaatit ja puolita ne. Paloittele mozzarella.

Laita isoon kattilaan kiehumaan reilusti vettä. Lisää suola keitinveteen. 

Lisää tattarimakaroni kiehuvaan veteen ja keitä noin 4-5 minuuttia koko ajan sekoitellen, kunnes pasta on pehmeää, mutta ei lötköä. (Huom. Pakkauksessa annettu keittoaika on 2 minuuttia, mutta minusta se jättää pastan hieman kovaksi.)

Ota keitinvettä talteen 1 dl. Kaada loppu keitinvesi pois kattilasta siivilän läpi. Älä huuhtele pastaa! 

Kun pasta on siivilässä, kääntele sekaan oliiviöljy, jotta pastat eivät tartu toisiinsa kiinni.

Kumoa pasta takaisin kattilaan. Lisää sekaan keitinvesi, pestokastike ja paloitellut mozzarellat sekä kirsikkatomaatit. Pyöräytä kevyesti sekaisin ja kuumenna hieman.

Siirrä pasta tarjoilukulhoon. Tarjoile tuoreen basilikan ja parmesaaniraasteen kera.

Luettu 9416 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 14 tammikuu 2016 09:46
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Lehtikaali-pestopasta Juurespata »