FODMAP-keittiössäni ladotaan värejä lautaselle kesät talvet. Täytetyt paprikat kätkevät sisäänsä pähkinää, riisiä ja kotimaisia juureksia.
Sain ensimmäisen oman keittokirjani 17-vuotiaana. Olin tehnyt ystäväni kanssa päätöksen: meistä tulisi kasvissyöjiä.
Alkoi hillitön kirjallisuuteen perehtyminen. Piti saada argumentteja. Ei niitä voinut omasta päästä heitellä. Opimme perustelut ja olimme ylpeitä erilaisuudestamme.
Kritisoimme sitä, että pikkukylän lukion ruokalistalla ei vielä 90-luvulla ollut kasvisruokia. Tai saattoi siellä joku teemapäivä olla. Kerran vuodessa.
Marssimme päättäväisesti koulun keittiöön keskustelemaan siitä, voisimmeko saada jotain vaihtoehtoista ruokaa. Keittäjät lupasivat.
Annoimme keittäjille listan niistä raaka-aineista, joilla lihan ja kalan voisi ruoassa korvata. Tyypit suostuivat.
Ruoka-ainelista oli saatu eräältä luontaistuotekauppiaalta. Se kauppias sai vuosien ajan kaikki kuukausirahamme. Mutta se ei haitannut.
Kotona lopetin lämpimän ruoan syömisen. Meillä tarjottiin päivittäin lihaa tai kalaa. Jurmutin paahtopaistin ääressä ja ladoin lautaselleni porkkanaraastetta, raejuustoa ja hapankaalia. Sokeroitu puolukka sopi siihen myös hyvin.
Eräänä päivänä isäni toi minulle töistä tullessaan Marikka Burtonin ja Maria Oraviston kirjoittaman kirjan: Voi hyvin – Kasvisherkut: Keittokirja sinulle, joka haluat nauttia terveellisestä ruuasta.
”Nyt alat laittamaan itsellesi kunnon sapuskaa. Tästä voit aloittaa.”
Minä aloitin. Ja sille tielle jäin. Täytetyt paprikat olivat ensimmäinen oikea kasvisruokani. Pienillä muutoksilla ne sopivat myös FODMAP-ruokavalioon.
Näistä aineista valmistat 14 täytettyä paprikaa:
7 paprikaa
100 g saksanpähkinöitä
125 g porkkanaa kuorittuna
125 g lanttua kuorittuna
20 g kevätsipulin vartta
4 dl vettä
1,5 dl Risella risottoriisiä
ripaus Himalajan ruususuolaa riisin keitinveteen
1 rkl oliiviöljyä
140 g maustamatonta tofua tai laktoositonta fetaa
1 tomaatti lohkottuna
2 tl kuivattua ruohosipulia
kourallinen tuoretta persiljaa hienonnettuna
½ tl kuivattua basilikaa
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
1 tl sitruunanmehua
ripaus mustapippuria myllystä
Vuokaan: loraus oliiviöljyä
Paprikoiden pinnalle:
150 g juustoraastetta (esim. parmesaani)
ripaus myllysuolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Laita saksanpähkinät pehmenemään kuumaan veteen vähintään pariksi tunniksi.
Kuori ja paloittele lanttu ja porkkana. Silppua kevätsipulin varsi. Hauduta juurekset ja sipuli pehmeiksi höyrykattilassa.
Laita vesi kiehumaan riisiä varten. Lisää keitinveteen ripaus suolaa ja oliiviöljyä. Keitä riisi kypsäksi, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisinjyviin. Älä huuhtele riisiä.
Kaada vesi pois saksanpähkinöistä. Lado pähkinät, kypsennetyt juurekset, tofu tai feta, tomaatti ja yrtit tehosekoittimeen. Jauha kaikki tasaiseksi massaksi.
Sekoita kasvissose riisin sekaan. Mausta seos sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Huuhtele paprikat ja puolita ne. Poista kannat ja puhdista paprikan sisukset siemenistä. Täytä paprikat kasvistäytteellä ja asettele ne öljyllä voideltuun vuokaan.
Ripottele pinnalle juustoraastetta. Rouhi lopuksi täytettyjen paprikoiden päälle mustapippuria ja myllysuolaa. Paista puoli tuntia uunin keskitasossa, kunnes juusto on saanut kauniin värin.