HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Pestoperunat

Varhaisperunat ovat ihania ja pienellä tuunauksella vielä parempia. Pyöräytä kesäperunat pestokastikkeeseen, jossa on runsaasti tuoretta vihreää: basilikaa, rucolaa, ruohosipulia, sitruunamelissaa ja persiljaa.

Tätä lisuketta olen odottanut: pestokastikkeella tuunattuja varhaisperunoita.

Kylmänkalsean alkukevään takia varhaisperunoiden saatavuus on ollut huono ja torihinnat pilvissä. Nyt varhaisperunoita kuitenkin taas saa, ja meillä niitä popsitaan läpi kesäkauden. Minä kun en ole ikinä oppinut ymmärtämään trendiä, jonka mukaan oikeaa perunaa ei muka voisi syödä.

Kyllä voi. Ja ihan surutta, jos minulta kysytään. 

Yksinkertaisimmillaan varhaisperuna maistuu pelkän voin ja myllysuolan kera.

Tillin makuun en sen sijaan ole koskaan oikein tottunut. Niinpä olen kehitellyt varhaisperunoille ihananmakuisen pestokastikkeen, jonka voi valmistaa joko vegeversiona tai parmesaanilla höystettynä. 

Tähän pestokastikkeeseen ei tule ollenkaan siemeniä eikä pähkinöitä. Tuoreet yrtit, oliiviöljy, sitruuna, suola ja mustapippuri kantavat.

Luin jostain erään perunanviljelijän ohjeen uusien perunoiden keittämiseen. Varhaisperunat on hyvä osata keittää niin, että ne pysyvät napakoina ja kestävät pestokastikkeessa pyörittelyn halkeamatta. Varhaisperunoillahan on lähtökohtaisesti paha taipumus vetistyä keitettäessä vanhaa perunaa helpommin.

Keitto-ohje on seuraava. 

Varhaisperunat kannattaa laittaa kattilaan vasta, kun vesi kiehuu – ei siis kylmään veteen niin kuin kuoriperunat yleensä laitetaan. 

Perunoiden keittäminen on sen sijaan hyvä lopettaa siinä vaiheessa, kun tuntuu, että perunoita voisi vielä hetken keittää. Perunoiden keitinvesi kaadetaan kattilasta pois ja perunoiden annetaan tekeytyä loppuun kannen alla.

Jos haluat, että perunoihin muodostuu hyvien suolistomikrobien rakastamaa resistenttiä tärkkelystä, jäähdytä keitetyt perunat jääkaappikylmäksi ennen pestokastikkeeseen laittamista. 

Maistuviin pestoperunoihin tarvitset:

1 kg pestyjä varhaisperunoita
1 tl Himalajan ruususuolaa keitinveteen

PESTOKASTIKE:

1 ruukku basilikanlehtiä
½ ruukku tuoretta ruohosipulia
kourallinen tuoretta persiljaa varsineen
kourallinen rucolaa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen
½ dl oliiviöljyä
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
½ tl Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä
50 g parmesaania raastettuna

TARJOILUUN:
Cosmopolitan-salaatinlehtiä
tuoretta ruohosipulia

Ohje:

Laita perunoiden keitinvesi kiehumaan. Lisää keitinveteen suola.

Lisää kiehuvaan veteen puhtaaksi harjatut varhaisperunat. Keitä perunat lähestulkoon kypsiksi.

Kaada perunoiden keitinvesi pois ja jätä perunat 5 minuutiksi kattilaan kannen alle tekeytymään. Älä kuitenkaan laita kattilaa enää kuumalle liedelle.

Sillä aikaa, kun perunat kiehuvat valmista pestokastike.

Lado kaikki pestokastikkeen ainekset parmesaania lukuun ottamatta kulhoon. Hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Raasta parmesaani ja pyöräytä se lusikalla pestokastikkeen joukkoon.

Kumoa valmis pestokastike varhaisperunoiden päälle ja pyörittele varovasti kastike perunoiden sekaan. Nostele pestoperunat tarjoilukulhoon asetettujen, huuhdeltujen Cosmopolitan-salaatinlehtien päälle. Koristele tuoreella ruohosipulilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram