tiistai, 03 maaliskuu 2015 11:56

Cosmopolitan-perunasalaatti

Turkkilaiseen jogurttiin tehty perunasalaatti maistuu raikkaalta Cosmopolitan-salaatinlehden päällä. Perunasalaatista saa proteiinipitoisemman, kun paloittelee sekaan leipäjuustoa.

Minäkin elän ihan käsittämättömässä kuplassa.

Ainakin, jos psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija Maaret Kalliota on uskominen. Kallio kirjoittaa uusimmassa blogipostauksessaan siitä, miten tavallinen arkitodellisuus yhdelle voi olla aivan käsittämätön avaruus toiselle.

Kallio on taas kerran lujasti lempeä. Kirjoittaja sanoo suoraan sen, mitä ei ainakaan läheiseltä ihmiseltä haluaisi koskaan kuulla: sinunkin elämäsi on vain yksi pieni kupla.

Niin se on onneksi muillakin.

Jos omaa kuplaa ei tiedosta, kuvittelee liikoja. Kuplan sisältä ei kovin kauas näe. Maailma avartuu – kupla venyy – kun käsittää sen, että maailmassa on muutakin kuin sinun ymmärryksesi ja totuutesi mukaista elämää.

Kallion teksti pisti pohtimaan.

Kun ihminen sairastuu tai tajuaa sairastuneensa suolisto-ongelmiin ja löytää lopulta avun ongelmiinsa ruokavaliosta, syntyy terveyskupla. Todellisuuskäsitykset muuttuvat. Näkökulmat yksipuolistuvat.

Ajattelet, että vesi on paras janojuoma, etkä enää muista aikaa, jolloin kannoit hapollisia makuvesiä pöytään. Katsot pöllönpoikasen tavoin naapurinmiestä, joka kantaa MM-kisakatsomoon mäyräkoiraa.

Vertailet huolellisesti eri lihalaatujen alkuperämaita ja jäät tuijottamaan henkilöä, joka heittää huolettomasti ostoskoriinsa einespitsaa ja valmiita pyöryköitä. Kaikki eivät suunnittele seuraavan päivän aterioita, ja einekset ovat joillekin ihan kelpo ruokaa, joiden avulla saa kylläisyyden tunteen muutamassa minuutissa. Ja taas jaksaa.

Joskus harmittaa, kun vatsa turpoaa oikeasta ruokavaliosta huolimatta. Varmaan epätarkkuuksia sallittujen ja kiellettyjen raaka-aineiden määrän tai laadun suhteen. Ei käy mielessä, että on olemassa myös kroonisia suolistotulehduksia, joiden seurauksena joku toinen sitkittelee päivästä toiseen ilman suolenpätkää.

Olen valittanut jopa siitä, että minun pitää ottaa käsilaukkuun eväitä lähtiessäni kaupungille. Tosi noloa! Jollakin suolistosairaalla on taskussaan vessapassi. Sitä näyttämällä pitäisi päästä vessaan missä tahansa ennen kuin tapahtuu jotain tosi noloa.

On myös itsesäälin hetkiä. Vertailet muiden syömisiä siihen, mistä olet itse joutunut vatsavaivojen takia luopumaan. Pitäisi hävetä. Joku toinen on käynyt läpi rankat syöpähoidot, jonka aiheuttamat suolistovauriot voivat kestää lopun elämää.

Kuplat ovat rajoittavia ja rasittavia.

Kun astuu vähän etäämmälle itsestään, näkee muitakin. Tämä ei tarkoita sitä, että omia vaivojaan tai rajoituksiaan pitäisi vähätellä. Perspektiivin laajentamisen myötä on vain helpompaa etsiä ilonaiheita pienistä asioista ja olla tyytyväinen siihen, mitä on.

Testasin viikonloppuna makeaa ja rapeaa Cosmopolitan-salaattia turkkilaiseen jogurttiin tehdyn perunasalaatin kanssa. Cosmopolitanissa on isot ja vahvat, veneenmalliset lehdet, minkä vuoksi salaatti soveltuu alustaksi monenlaisille täytteille.

Ajatella, minä voin syödä hyvällä mielellä perunaa, juntilta kuulostavaa pottua, ruokakuplassa elävien ja trendirajoitusten teilaamaa lihottavaa hiilaripommia. Eikä tunnu missään.

Olen aika onnellinen.

Hyvää ruokahalua!

4–6 hengen salaatti syntyy seuraavasti: 

PERUNASALAATTI:
5 kiinteää perunaa
100 g laktoositonta leipäjuustoa
15 cm kesäkurpitsaa
50 g laktoositonta cheddarjuustoa tai parmesaania raastettuna
kourallinen tuoretta ruohosipulisilppua

JOGURTTIKASTIKE:
300 g laktoositonta turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
½ tl Himalajan suolaa
ripaus kookossokeria
tuoretta ruohosipulia
tuoretta oreganoa
tuoreita sitruunamelissan lehtiä
ripaus mustapippuria myllystä

Pinnalle:
ripaus mustapippuria myllystä
ripaus Himalajan suolaa

Ohje:

Keitä perunat kuorineen kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Kuori perunat ja jäähdytä ne.

Paloittele perunat, leipäjuusto ja kesäkurpitsa noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Raasta cheddar tai parmesaani hienoksi raasteeksi. Sekoita perunasalaatin ainekset keskenään.

Valmista jogurttikastike. Mittaa kulhoon jogurtti, sitruunamehu, suola ja kookosokeri. Silppua joukkoon haluamasi määrä tuoretta ruohosipulia ja muut tuoreet yrtit. Rouhi mustapippuria myllystä. Sekoita kastike ja tarkista maku.

Pyöräytä jogurttikastike perunasalaatin sekaan.

Irrota salaatinlehdet toisistaan, huuhtele ja kuivaa ne. Valikoi 10–12 suurinta salaatinlehteä ja täytä ne perunasalaatilla. Asettele salaatit täytettynä tarjoilulautaselle.

Rouhi annosten päälle hieman mustapippuria ja suolaa. Tarjoile.

Järvenpään Aarikka-yrittäjä lahjoitti kauniit lautasliinat tähän kattaukseen.

Luettu 2752 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 05 tammikuu 2016 22:18