HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Välimerellinen kasvispiirakka

Kaikki alkaa pohjasta. Suolainen piirakka on ruokaisa tarjottava kevään juhliin ja illanistujaisiin. Tässä gluteenittomassa kasvispiirakassa suomalaiset juurekset saavat makua Välimeren herkuista: oliiviöljystä, aurinkokuivatuista tomaateista, oliiveista, kirsikkatomaateista, mozzarellasta ja parmesaanista.  

Kevään juhlapöytään katetaan yleensä myös jotain suolaista. 

Minun suosikkeihini kuuluvat suolainen piirakka ja raikas salaatti. Se on lyömätön yhdistelmä myös arkisemmissa illanistujaisissa.

Parasta tässä lajissa on se, että suolaisen piirakan voi valmistaa hyvissä ajoin ja pakastaa tulevan tilaisuuden varalle. Näin välttää viime hetken paniikin. 

Kun pakastetun piirakan lämmittää tarjoilua varten uunissa folion alla, lopputulos on sama kuin tuoreena söisi.

Vuosien varrella olen leiponut monenlaisia suolaisia piirakoita sekä omiin että ystävieni järjestämiin juhliin. 

Minua on huvittanut se, että niin moni esittää piirakkaa maistaessaan saman kysymyksen: mitä tässä pohjassa on – ei maistu ihan tavalliselle?

Minusta piirakkapohjan ei kuulukaan maistua tavalliselle, vaan sen pitää jo itsessään maistua hyvälle.

Pohja on suolaisen piirakan tärkein elementti, ja sen perään usein kysellään.

Minulla on hyvän piirakkapohjan valmistamiseen muutamia vinkkejä.

Ensinnäkään pohja ei saa olla liian rasvainen, sillä muuten piirakasta tulee tunkkainen. Et oikein pääse täytteistä perille, jos rasva dominoi kokonaisuutta ja suuhun jää rasvainen jälkimaku.

Pohjan pitää olla myös toimiva, eli sellainen, joka taipuu moneen eri tilanteeseen. Näin ei tule ylimääräistä päänvaivaa.

Piirakkapohjan voi lähtökohtaisesti valmistaa gluteenittomana, jolloin se sopii niin keliaakikoille, FODMAP-ruokavaliota noudattaville kuin gluteeniyliherkillekin. 

Gluteeniton kaurajauho ja tattari sopivat piirakkapohjaan mainiosti. Jos vatsa kestää tavanomaista kauraa, jauhot voi jauhaa vaikka kaurahiutaleista tehosekoittimella.

Pohjaan tulee ihana maku, jos sen valmistamiseen käyttää hieman laktoositonta maustamatonta jogurttia ja voita.

Maitoallergiset voivat vaihtaa ohjeessa olevan voin maidottomaan rasvaan ja korvata jogurtin hieman pienemmällä määrällä manteli- tai riisimaitoa. Maitoa riittää pienempi määrä siksi, että sen koostumus on jogurttia juoksevampaa.

Pääasia on, että saat pohjasta pehmeästi taputeltavan.

Pohjaa ei tarvitse esipaistaa, vaan sen päälle voi laittaa suoraan erilaiset täytteet.

Tässä gluteenittomassa kasvispiirakassa maistuvat Välimeren herkut: aurinkokuivattu tomaatti, yrttimarinoidut vihreät oliivit, kirsikkatomaatit ja mozzarella sekä parmesaaniraaste.

Oliiviöljyssä kuullotetun kasvistäytteen päälle voi laittaa muitakin täytteitä tai vaihtaa ohjeessa olevia ainesosia itselle paremmin sopiviin raaka-aineisiin.

Kun pohja on hyvä, et voi epäonnistua.

Välimerellisen kasvispiirakan valmistamiseen tarvitset Ø 30 cm piirakkavuoan.

POHJA:
100 g gluteenittomia kaurajauhoja (esim. Urtekram)
55 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
ripaus Himalajan ruususuolaa
50 g huoneenlämpöistä laktoositonta voita
150 g laktoositonta luonnonjogurttia tai kasvipohjaista jogurttia

Piirakkavuoan voiteluun: voita tai oliiviöljyä

Taikinan taputteluun: tattarijauhoja

KASVISTÄYTE:
3 rkl kylmäpuristettua ekstraneitsytoliiviöljyä
3 porkkanaa
pala lanttua
50 g kevätsipulin vartta
10 kpl aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl sitruunan mehua
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl Himalajan ruususuolaa
kourallinen tuoretta sitruunamelissaa varsineen silputtuna
ripaus mustapippuria myllystä

Lisäksi:
250 g kirsikkatomaatteja
10 kpl yrttimarinoitua vihreää jumbo oliivia tai 20 kpl pienempää oliivia
125 g (1 pallo) mozzarellaa
50 g parmesaania raastettuna

MUNAMAITO:
150 ml manteli- tai kaurakermaa
150 ml makeuttamatonta mantelimaitoa
2 kananmunaa
1 tl jauhettua paprikaa
½ tl Himalajan ruususuolaa
ripaus mustapippuria myllystä

 Ohje:

Valmista ensin kasvistäyte. Kuori ja raasta porkkanat ja lanttu karkeaksi raasteeksi. Silppua kevätsipulin varsi ja paloittele aurinkokuivatut tomaatit. 

Lorauta öljy paistinpannulle ja kuumenna hieman. Kuullota juureksia, kevätsipulin varsisilppua ja aurinkokuivattuja tomaatteja pannulla 5 minuuttia.

Lisää pannulle sitruunan mehu, basilika, suola, sitruunamelissa ja mustapippuri. Jatka hauduttamista miedolla lämmöllä vielä toiset viisi minuuttia. Nosta pannu liedeltä ja anna jäähtyä hieman. 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista pohja. Mittaa leivontakulhoon kaurajauho, tattarijauho, psyllium ja suola. Sekoita.

Nypi jauhoseokseen huoneenlämpöinen voi.

Mittaa sekaan jogurtti ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Taikina on aluksi hieman löysää, mutta se tekeytyy viidessä minuutissa napakammaksi, kun psyllium imee itseensä taikinan kosteutta.

Painele taikina tattarijauhojen avulla voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kumoa kasvistäyte piirakkapohjan päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi.

Paloittele oliivit ja asettele ne kasvistäytteen päälle. Huuhtele kirsikkatomaatit ja puolita ne. Asettele kirsikkatomaatit piirakkavuokaan.

Paloittele mozzarella ja lado palaset tasaisesti kasvisten päälle. Raasta parmesaani ja levitä se täytteiden päälle.

Sekoita kaikki munamaidon ainekset keskenään kulhossa ja kaada seos kasvispiirakan päälle.

Paista uunin keskitasossa 20 minuuttia. Käännä sen jälkeen uunin lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20–25 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.

Anna piirakan jäähtyä hieman ennen kuin leikkaat sitä. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram