Gluteeniton ja hiivaton kaurarieska valmistuu käden käänteessä. Taikinaa ei tarvitse kohottaa, eikä paistamiseenkaan mene kuin 12 minuuttia.
Pohjois-Pohjanmaalla kasvaneena olen tottunut syömään ohutta rieskaa. Sellaista, joka antaa hampaille vastusta pureskeltaessa. Ei muistuta ohutta roiskeläppää eikä pulleaa limppua.
Parhaimmillaan rieska oli silloin, kun se otettiin suoraan leivinuunista, ja voi suli siihen päälle. Valui sormien välistä.
Kukaan ei tehnyt niin hyvää rieskaa kuin mummoni. Ryppyisillä käsillään. Jauhojen pöllytessä keittiössä. Vuosien kokemuksella. Rakkaudella.
Vielä nytkin rieska herättää minussa samat tunteet. Palaan lapsuuteni maisemiin.
Tämä gluteeniton kaurarieska ei ole sitä samaa rieskaa, mitä lapsuudessani söin. Mummoni ei varmaan koskaan kuullut psylliumkuorijauheesta, chia-siemenistä puhumattakaan.
Minusta pieni määrä siemeniä tuo gluteenittomaan rieskaan makua ja rakennetta. Päästään kauemmas vehnärieskan höttöisyydestä.
Pitkään luulin, että rieskan paistamiseen tarvitaan aina puulämmitteinen leivinuuni. Onnistuu näköjään ilmankin.
Gluteenittoman kaurarieskan pyöräytät ja paistat nopeasti. Maku on hyvä myös pakastamisen jälkeen.
Tuoreena tietysti ihan parasta!
Kahteen pellilliseen (16 kpl) tarvitset:
260 g kaurahiutaleita (G)
50 g tattarijauhoja
50 g kaurajauhoja (G)
20 g pellavansiemeniä
20 g chia-siemeniä
1 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 ½ tl Himalajan ruususuolaa
2 kananmunaa
400 g luonnonjogurttia (L) tai kasvipohjaista jogurttia
Rieskojen taputteluun: tattarijauhoja
Ohje:
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
Yhdistä leivontakulhossa kaurahiutaleet, tattarijauho, kaurajauho, siemenet, psyllium ja suola.
Mittaa jogurtti jauhoseoksen päälle. Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki.
Sekoita puuhaarukalla munat ja jogurtti kerralla kuivien aineiden joukkoon. Ei tarvitse vaivata.
Nostele lusikalla kahdelle pellille leivinpaperin päälle 16 pientä taikinanpalaa. Taputtele taikinat tattarijauhojen avulla litteiksi rieskoiksi.
Pistele haarukalla, jotta pinnasta ei tule kohokuorinen. Paista uunin keskitasolla 12 minuuttia.
Jos käytät kiertoilmauunia, vaihda puolessa välissä paistamista peltien paikkaa, jotta rieskat paistuvat tasaisesti.
Vilja @ muotoseikka
23.12.2014 @ 16:38
Aion ehdottomasti kokeilla. Kiitos tästä ja hyvää joulua!
Pauliina Tervo
25.12.2014 @ 14:22
Kiva kuulla. Minusta hyviä leipäreseptejä ei ole koskaan liikaa 🙂 Leppoisaa joulunaikaa sinullekin!
Elina
28.12.2014 @ 13:53
Uskomattoman helppotekoinen rieska ja niiiin hyviä 😀
Pauliina Tervo
28.12.2014 @ 21:37
Kiitos Elina! Minulla on kehitteillä toinenkin ihana rieska. Tulet yllättymään 🙂
Elisa
29.5.2021 @ 20:36
Hei! Millä chiansimenen voisi korvata? Kiitos vastauksesta jo etukäteen!
Pauliina Tervo
30.5.2021 @ 09:18
Chia-siemenet voi vaihtaa vaikka pellavansiemenrouheeseen. Tai sitten jätät vain ne pois ja laitat vähän enemmän jotain muuta siementä. Rieska onnistuu varmasti niinkin.
Kristiina
7.11.2021 @ 10:44
Joka resepitissä, jotka näyttävät houkuttelevilta kauraa, kauraa, kauraa. Niin pettynyt.
Voiko sen korvata jollain timivalla
terv viljaton
Pauliina Tervo
12.11.2021 @ 13:42
Onpa harmi, että kaura ei sovi sinulle. Kaurahiutaleet voi vaihtaa esimerkiksi hirssi- tai kvinoahiutaleisiin, ja kaurajauhon tilalle voi laittaa esimerkiksi teff-jauhoja tai täysjyvämaissijauhoja – mikäli ne sopivat. Kannattaa vaan testailla itselle sopivilla jauhoilla.
Elina
25.7.2022 @ 19:12
Kiitos ohjeesta. Rieskoista tuli oikein hyviä. Kiva että ne ovat gluteenittomia ja hiivattomia.
Koska minulla ei ole keittiövaakaa, laitoin aineksia muuntotaulukon ja oman pääni mukaan seuraavasti:
kaurahiutaleita 7 dl
tattarijauhoja 1 dl
kaurajauhoja 1 dl
chia-siemeniä 1/2 dl
Taisi vastata aika lailla ohjetta koska koostumus ja maku ovat niin hyvät 🙂 Seuraavaksi kokeilen tattaririeskaa.
Pauliina Tervo
1.8.2022 @ 08:27
Kiva, kun kokeilit ja sait hyviä rieskoja ♥