maanantai, 23 helmikuu 2015 13:12

Tattarifocaccia kana-fetatäytteellä

Kaipaatko hiivatonta, hyvänmakuista leipää? Tämä gluteeniton tattarifocaccia leipastaan mantelimaitoon keitettyyn tattaripuuroon. Hiivaton pikaleipä ei kohotusta kaipaa. Kokeile lisukeleipänä tai tuhdimmin kana-fetatäytteen kera.

Lähipiirissäni ja blogini lukijoissa on monia, joille leivontahiiva aiheuttaa ongelmia. Kaikkien elimistö ei hiivaa siedä. 

Mitä hiiva tekee meissä, ja miksi välillä tuntuu siltä, että hiiva käy herkässä vatsassa kohtuuttoman pitkään aiheuttaen erilaisia terveysongelmia?

Risto Julkunen toteaa Duodecim-lehteen kirjoittamassa katsauksessaan, että perinteinen koululääketiede ei tunnusta hiivasyndroomaa tautina eikä oireena.

Julkusen mukaan hiivasyndroomassa kyse on funktionaalisen lääketieteen määrittämästä näkemyksestä, jossa suolistossa villiintyvä hiiva syrjäyttää paksusuolen hyödylliset bakteerit. Syntyy dysbioottinen tila, joka aiheuttaa monia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, kuten toiminnallisia vatsavaivoja, hengitystieongelmia, iho-oireita ja ongelmia hermojärjestelmässä sekä psyykessä.

Funktionaalisen lääketieteen keulakuva, tekniikan tohtori Paula Heinonen on kirjoittanut aiheesta kirjan: Hiivaongelmat – Suoliston merkitys terveydelle.

Heinonen on vakuuttunut siitä, että elimistön hiivaongelmien taustalla ovat länsimainen ravinto, jossa syödään runsaasti lihaa, hiilihydraatteja, kuten vehnää ja sokeria, sekä säilöntäaineita sisältäviä prosessoituja ruokia. Myös antibiooteilla on osuutensa suoliston hiivan liikakasvussa.

Funktionaalisen lääketieteen ydinajatus on hoitaa ja poistaa ongelman aiheuttajia, jolloin keho pääsee tervehtymään ja tasapainottumaan.  

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainenkin pohtii blogissaan, onko suolistossa esiintyvä hiiva normaali ilmiö vai hyvää mikrobikasvustoa tuhoava ryöväri. Laatikainen luokittelee ärtyvän suolen oireyhtymän hiivasyndroomalle altistaviin tekijöihin.

Laatikaisen mukaan FODMAP-hiilihydraatien välttäminen voi hillitä myös hiivan villiintymistä. Muita hiivasyndrooman ruokavaliohoitoon liittyviä apukeinoja ovat prebioottisesti toimivien kuitujen lisääminen sekä elintarvikehiivan käytön vähentäminen.

Laatikainen muistuttaa, että vaikka ärtyvän suolen oireyhtymän ja hiivasyndrooman oireet ovat hyvin samanlaiset, IBS-potilailla ei tutkimusten mukaan ole kuitenkaan sen enempää hiivaa suolistossa kuin terveillä verrokeillakaan. Hiivaa löytyy myös aivan terveiltä ihmisiltä. Ei myöskään ole viitteitä siitä, että hiiva aiheuttaisi IBS:ää.

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että hiivattomia leipäreseptejä tarvitaan.

Tämä gluteeniton ja hiivaton tattarifocaccia sopii erityisen hyvin niille, joiden elimistö voi huonosti hiivaa sisältävien ruokien jälkeen. Yhdelle riittää jo se, että vähentää hiivan määrää leivonnaisissa. Toiselle vähäinenkin määrä voi olla liikaa.

Kun hiivan vaihtaa muihin kohotusaineisiin, leivonnaisten rakenne muuttuu. Leivinjauheella ja soodalla kohotetut leivonnaiset kuivuvat hiivaleivonnaisia nopeammin, joten ylimääräiset tuotteet kannattaa pakastaa heti tuoreeltaan. Leivonnaisen kuivumista voi hidastaa lisäämällä taikinaan hyvälaatuista rasvaa.

Hiivattomien leivonnaisten hyvä puoli on siinä, että erillistä kohotusaikaa ei tarvita. Varsinaisia pikaleivonnaisia siis.

Olen kehittänyt tämän tattarifocacciareseptin käyttämällä leivontaan Keskisen Myllyltä saatuja sponsorituotteita.

Keskisen Mylly on jauhanut suomalaista tattaria jo 20 vuotta. Tattarituotteet sopivat lähtökohtaisesti gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, mutta ne ovat myös terveellinen lisä tavanomaiseen ruokavalioon.

Vanhojen viljelykasvien ja luonnon monimuotoisuuden puolesta puhuva aatteellinen yhdistys, Maatiainen ry, valitsi tattarin vuoden 2014 kasviksi. Nähtävissä on tattarin uusi tuleminen lisääntyvien vilja-allergioiden, keliakian ja gluteeniviljoja karttelevien dieettien myötä.

Ravintorikas tattari sisältää monia kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja, minkä vuoksi se on myös urheilijoiden mieleen.

Gluteenittoman ruokavalion myötä olen oppinut käyttämään keittiössäni erilaisia tattarituotteita. Nostan mielelläni kotimaisen tattarin arvoiselleen paikalle monien ulkomailla tuotettujen erikoisjauhojen rinnalle.

Tattarin persoonallinen ja runsas maku täydentää hyvin gluteenittomien leivonnaisten makua ja ravintopitoisuutta. Tattari taipuu monipuolisesti niin makeisiin kuin suolaisiin leivonnaisiin sekä ruoanlaittoon.

Leipäohjeellani pyöräytät nopeasti hiivattoman tattarifocaccian.

Gluteenittoman tattarifocaccian pohjaksi keitin pehmeän ja pähkinäisen makuisen tattaripuuron mantelimaidosta ja tattarihiutaleista.

Maustoin tattaripuuron oliiviöljyllä, suolalla, ruskealla sokerilla sekä lämmittävillä mausteilla. Puuro valmistui 10 minuutissa. Pyöräytin puuron sekaan muut ainekset, minkä jälkeen taputtelin taikinan pellille kahdeksi leiväksi.

Olen kauan ikävöinyt italialaista focaccia-leipää, joka on lantrattu oliiviöljyllä ja viimeistelty merisuolalla ja yrteillä. Tein tästä sellaisen.

Sillä aikaa, kun tattarifocaccia paistui ja jäähtyi leikattavaksi, valmistin kyytipojaksi kanaa ja fetalevitettä.

Tällä ohjeella leivot kerralla kaksi focacciaa. Leivät voi pakastaa valmiiksi paloiteltuna.

TATTARIPUURO:
6 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
2 ½ dl Keskisen Myllyn tattarihiutaleita
3 rkl oliiviöljyä
1 tl Himalajan suolaa
1 tl intiaani- tai kookossokeria
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
¼ tl jauhettua kanelia
ripaus jauhettua neilikkaa

Tattaripuuron keitto-ohje:

Mittaa kattilaan maito, oliiviöljy, suola, intiaanisokeri ja mausteet. Sekoita ja kuumenna seos. Lisää kiehumispisteessä olevaan maitoon tattarihiutaleet.

Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna puuron tekeytyä vielä kannen alla toiset 5 minuuttia. Kumoa puuro leivontakulhoon ja anna jäähtyä hetki.

TAIKINA:
jäähtynyt tattaripuuro
2 munaa
250 g laktoositonta rahkaa
100 g Keskisen myllyn tattarirouhetta
60 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
60 g maissijauhoja
40 g gluteenittomia kaurajauhoja
2 rkl kurpitsansiemeniä
2 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
4 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 ½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl Himalajan suolaa

Leipien taputteluun: tattarijauhoja

Leipien pinnalle:
½ dl oliiviöljyä
ripaus Himalajan suolaa
ripaus kuivattua rosmariinia



Ohje:

Lämmitä uuni 225 asteeseen (kiertoilma) tai 250 asteeseen (tavallinen uuni).

Riko munat ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Lisää munat ja rahka kulhoon tattaripuuron päälle.

Yhdistä toisessa kulhossa tattarirouhe, jauhot, siemenet, psyllium, sooda, leivinjauhe ja suola. Lisää jauhoseos leivontakulhoon ja vaivaa ainekset käsin tasaiseksi taikinaksi.

Jaa taikina kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Taputtele taikinat tattarijauhojen avulla noin parin sentin paksuisiksi pyöreiksi leiviksi.

Painele leipien pintaan sormenpäällä koloja.

Voitele leivät ja täytä kolot oliiviöljyllä. Ripottele leipien pinnalle hieman suolaa ja kuivattua rosmariinia.

Paista 15–20 minuuttia, kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin. Jos käytät kiertoilmauunia, vaihda puolessa välissä paistamista peltien paikkaa, jotta leivät paistuvat tasaisesti.

Anna leipien jäähtyä ennen kuin halkaiset niitä. Tarjoile lisukeleipänä tai täytettynä.

Saat focacciasta ruokaisan syötävän, kun paloittelet yhden leivän kuuteen osaan, leikkaat leivät taskuiksi ja ladot väliin lempitäytteesi.

Kokeile vaikka kana-fetatäytteellä.

Kana-fetatäytteisiin focaccialeipiin (6 kpl) tarvitset:

noin ½ kg (6 kpl) maustamatonta broilerin ohutta fileeleikettä

MARINADI KANALLE:
50 g oliiviöljyä
1 rkl sitruunan mehua
2 tl kuivattua ruohosipulia
1 tl tandoorimaustetta
1 tl Himalajan suolaa
ripaus kookossokeria
ripaus mustapippuria myllystä

Ohje:

Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa. Kääntele broilerin fileet marinadin sekaan ja anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia.

Paista pannulla välillä käännellen 20 minuuttia.

FETALEVITE:
100 g laktoositonta fetajuustoa
1 rkl laktoositonta luonnonjogurttia
1 rkl oliiviöljyä
kourallinen tuoreita sitruunamelissan lehtiä
ripaus kookossokeria
ripaus mustapippuria myllystä

Ohje:

Lado fetalevitteen ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi tahnaksi.

Voitele focacciat fetalevitteellä. Lisää täytteeksi raikasta salaattia, tomaattia ja grillattu kanafilee.

Nautiskele!

Luettu 12827 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 10 toukokuu 2018 13:52
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Mustaherukkaiset sämpylät Siemennäkkäri »