HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Viisi keinoa rasvoittuneen maksan hoitoon

Ärtyvän suolen oireyhtymä oireilee sitä voimakkaammin, mitä huonommassa kunnossa maksa on. Maksa ja suolisto sijaitsevat vatsaontelossa vierekkäin ja ne ovat suorassa yhteydessä toisiinsa koko ajan. Rasvoittunut maksa on hyvin yleinen ilmiö, joka on onneksi hoidettavissa pienin muutoksin. Tästä saat viisi hyvää vinkkiä, joilla käynnistät rasvamaksan tervehdyttämisen.

Kuvituskuva: Lina Trochez, Unsplash. Kun huolehdit maksan jaksamisesta, koko keho voi paremmin.

Noin neljäsosa suomalaisista kärsii ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta. Syynä tähän on rasvamaksalle altistava geeni, joka aktivoituu esimerkiksi vääränlaisesta ravinnosta ja/tai liikunnan puutteesta.

Ensimmäiset merkit maksan rasvoittumisesta ovat keskivartalon pyöristyminen ja jatkuva väsymys. Myös maksa-arvot saattavat olla koholla, ja veren rasva-arvot pielessä.

Maksa ja suolisto sijaitsevat vatsaontelossa vierekkäin ja ne ovat suorassa yhteydessä toisiinsa. Niinpä suolistovaivat lisääntyvät maksan kuormittuessa – ja sama toisinpäin.

Maksalla on monia elintärkeitä tehtäviä, joista se ei pysty huolehtimaan rasvoittuessaan. Voit lukea maksan tehtävistä lisää tästä artikkelista.

Tässä kirjoituksessa jaan sinulle viisi helppoa vinkkiä, joilla tuet rasvoittuneen maksan hoitamista. Samalla teet suuren palveluksen suolistollesi ja rauhoitat kapinoivaa vatsaa.

Kuvituskuva: Timo Volz, Unsplash. Marjoissa on runsaasti antioksidantteja, kuitua ja entsyymejä, jotka tukevat maksan jaksamista ja suoliston hyvinvointia.

RAJOITA SOKERIN SYÖNTIÄ

Liiallinen sokeri on kaikissa muodoissaan pääsyyllinen maksan rasvoittumiseen. Sokeri nostaa voimakkaasti verensokeria ja kerryttää salakavalasti kiloja vyötärölle.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, kuten sakkaroosi, fruktoosi, tärkkelysmakeuttajat (glukoosi-fruktoosisiirappi, glukoosisiirappi, fruktoosisiirappi) ja keinotekoiset makeutusaineet.

Myös terveellisiksi luokitellut makeutusaineet – intiaanisokeri, raakaruokosokeri, vaahterasiirappi, hunaja, agavesiirappi ja kookossokeri – ovat sokereita. Sokeria on runsaasti myös kuivahedelmissä, kuten rusinoissa ja taateleissa. Näissä ’terveysmakeuttajissa’ on toki muutakin kuin energiaa, joten niitä voi kohtuudella käyttää, mikäli ne omalle vatsalle sopivat. Täältä löydät tietoa siitä, mitkä makeuttajat sopivat FODMAP-ruokavalioon. 

Herkuttelua ei tarvitse kieltää itseltään kokonaan, mutta jos kärsit maksan ongelmista, sokerin karsiminen on varmasti tarpeen.

Kaikki mehut ja tuoremehut sisältävät runsaasti sokeria puhumattakaan limuista ja urheilu- ja energiajuomista, joissa sokeria vasta onkin. 

Voimakas verensokerin nousu ei ole vaarallista, jos se tapahtuu silloin tällöin. Elimistö osaa kyllä hoidella satunnaiset tilanteet.

Jos verensokeri on sen sijaan jatkuvasti kohollaan, elimistön solut eivät ota glukoosia enää vastaan. Silloin sitä aletaan varastoida maksaan rasvana. Liika sokerinsyönti kääntää siis elimistön rasvavaihteelle, ja maksasolut alkavat täyttyä rasvasta.

Kuvituskuva: Zlatko Duric, Unsplash. Makeaa siinä muodossa kuin luontoäiti on tarkoittanut. Itse puristettuun vihermehuun voi laittaa esimerkiksi maksan toimintaa tukevaa keräkaalia, parsakaalin puisevan tangon, villiyrttejä, tuoreita vihanneksia, greippiä ja sitruunaa.

HERKUTTELE HEDELMILLÄ JA MARJOILLA

Rasvoittuneen maksan hoitamiseksi sinun ei suinkaan tarvitse karsia ruokavaliostasi kaikkia hiilihydraatinlähteitä eikä lopettaa kasvisten, juuresten, hedelmien ja marjojen syöntiä.

Kasvikset ja juurekset sisältävät kuitua ja monia tärkeitä suojaravintoaineita. Niillä kannattaa korvata leipää ja perunaa aterioilla.

Hedelmät ja marjat sisältävät runsaasti hedelmäsokeria (fruktoosia), mutta niissä on myös antioksidantteja, kuituja, entsyymejä ja rasvahappoja, joilla on mahtavia vaikutuksia kehon hyvinvointiin.

Moni on saattanut törmätä netissä sellaisiin ohjeisiin, joissa käsketään välttää sokerinpelossa myös hedelmiä ja marjoja. Näin ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

Hedelmien ja marjojen sisältämä fruktoosi on aivan eri asia kuin teollisuuden maissista valmistama glukoosi-fruktoosisiirappi, jota käytetään makeutusaineena makeisissa, jäätelöissä, juomissa ja konditoriatuotteissa. Luonnollisessa muodossa oleva fruktoosi ei ole ongelma. Keinotekoinen fruktoosisiirappi sen sijaan on. 

Maksa tarvitsee marjojen ja hedelmien sisältämiä antioksidantteja myrkkyjen käsittelyyn, ja niiden sisältämät kuidut edistävät vatsantoimintaa ja myrkkyjen poistumista elimistöstä. Älä siis jätä marjoja ja hedelmiä syömättä.

Kuvituskuva: Anna Sjöblom, Unsplash. Tyrni sisältää runsaasti E- ja C-vitamiinia, kivennäisaineita ja monia eri rasvahappoja, jotka ovat maksan mieleen. Kokeile esimerkiksi tyrnijauhetta, jota voi sekoittaa luonnonjogurtin tai puuron sekaan. Myös kylmäpuristettu tyrnimehu on oikea terveyspommi, jota voi nauttia laimennettuna tai lorauttaa pirtelön sekaan.

OLE TARKKANA GLUTEENITTOMALLA HYLLYLLÄ

Moni herkkävatsainen saa oireisiinsa helpotusta gluteenittomasta ruokavaliosta.

Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän suolisto reagoi viljojen sisältämiin hiilihydraatteihin (FODMAPeihin). Keliaakikko sen sijaan ei kestä gluteenia eli viljojen proteiinia, sillä se vaurioittaa suolinukkaa ja aiheuttaa pahan tulehduksen.

Valitettavasti gluteeniton ruokavalio voi väärin toteutettuna jopa altistaa rasvamaksalle.

Gluteenittomat tuotteet sisältävät nimittäin usein viljoista tai perunasta jalostettuja tärkkelyksiä, joita löytyy eri nimillä, kuten vehnätärkkelys, riisitärkkelys, tapiokatärkkelys, perunajauho, maissitärkkelys tai muunnettu tärkkelys.

Tärkkelykset ovat vaaleita ’höttöhiilareita’, jotka eivät sisällä lainkaan kuitua, proteiinia tai suojaravintoaineita.

Tärkkelys onkin oikeastaan vain sokerin toinen nimi. Se hajoaa ruoansulatuksessa nopeasti glukoosiksi ja nostaa voimakkaasti verensokeria.

Jos siis olet ostamassa gluteenitonta pastaa tai jauhoseosta, katso, että tuotteen valmistuksessa on käytetty oikeita gluteenittomia jauhoja, kuten riisi-, teff-, tattari, kaura-, maissi-, hirssi- tai kvinoajauhoa. Ja mieluiten täysjyväisenä.

Joissakin leivonnaisissa tärkkelyksiä voidaan joskus tarvita apuaineina, ja pienet määrät eivät tässäkään maata kaada. Vatsan täytteeksi niistä ei kuitenkaan ole, joten valitse gluteenittomat viljatuotteet huolella.

Kuvituskuva: Claudia Stucki, Unsplash. Leipä ja peruna ovat monen suomalaisen ruokavalion kulmakiviä. Tärkkelyksen saantiin on syytä kiinnittää huomiota, mikäli kärsii rasvamaksasta tai keskivartalo on päässyt pyöristymään. Lisää lautaselle enemmän kasviksia ja juureksia leivän ja perunan sijaan.

Jos haluat opiskella aiheesta lisää ja lähteä tekemään ruokavaliomuutosta innostavassa ja lämminhenkisessä ryhmässä, tutustu Tervehdyttävä Detox -verkkokurssiin. Kurssilta saat runsaasti tietoa, käytännön työkalut ja reseptit suoliston hoitamiseen ja maksan tervehdyttämiseen.

♥ pauliina

2 Comments

 1. Katri Sihvola
  23.8.2022 @ 21:05

  Koska alkaa uusi kurssi?
  Kiinnostuin heti!!!!

  VASTAA

  • Pauliina Tervo
   19.9.2022 @ 09:44

   Seuraava kurssi alkaa ensi vuoden puolella. Tarkempi kurssiaikataulu on vielä tekemättä, sillä kurssi päivittyy hieman. Arvioisin, että kurssille pääsee seuraavan kerran helmikuun loppupuolella.

   VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram