HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Mustikka-jogurttikakku

Tuoreista metsämustikoista ja paksusta turkkilaisesta jogurtista syntyy näyttävä kerrosmainen kakku. Gluteenittoman mustikka-jogurttikakun pohja on mukavan kevyt ja kookokselle vivahtava. Raikas kahvipöydän herkku on parhaimmillaan jääkaappikylmänä.  

Ensi viikolla loppuu koululaisten kesäloma. Ei hetkeäkään liian aikaisin, jos minulta kysytään.

Loman lopetus on aina vähintään yhtä riemullista kuin sen aloituskin, mistä syystä meille on tullut tavaksi juhlistaa kesäloman molempia päitä.

Perinteeseen kuuluu tietysti muutama ystäväperhe ja hyvä ruoka.

Tämän syksyn jälkiruokamakeana tarjoilen vierailleni raikasta mustikka-jogurttikakkua.

Kakussa on kevyt pohja, joka maistuu aavistuksen kookokselle. Kakkupohjan päällä on kerros tuoreita mustikoita sekä aimo annos paksua turkkilaista jogurttia.

Olen saanut alkuperäisen leivontareseptin siskoltani joskus vuosia sitten. Ihastuin aikoinaan keveään öljyllä leivottuun ruisjauhopohjaan. Rasvaiset muropohjat eivät ole koskaan olleet minun makuuni.

Alkuperäinen leivontaohje oli marjaisa jogurttitorttu, jossa oli vain kaksi desiä bulgarian jogurttia.

Jokaisen leivontakerran jälkeen sain lapsiltani toiveen lisätä torttuun jogurttia, mikä siis selvästi on tämän kakun paras puoli heti mustikoiden jälkeen.

Tein työtä käskettyä ja lisäsin ohjeeseen vuoroin jogurttia ja vuoroin munia täytettä kiinteyttämään.

Jossain vaiheessa oli vaihdettava torttuvuoka korkeareunaiseen kakkuvuokaan ja käännettävä pohja gluteenittomaksi. Lopetin myös pohjan esipaistamisen, minkä ansiosta pohjasta tuli astetta kosteampi.

Pohjassa maistuvat nyt ruisjauhojen sijaan gluteenittomat kaura- ja tattarijauhot. Kauralle yliherkät voivat vaihtaa kaurajauhot esimerkiksi riisijauhoihin.

Kookoskuitujauhot ja kylmäpuristettu kookosöljy antavat pohjalle kivan eksoottisen vivahteen.

Tässä kakussa pohjaan tulevaa taikinaa ei nosteta kakkuvuoan reunoille, mikä keventää huomattavasti kakun rakennetta.

Kun voideltu kakkuvuoka jauhotetaan Semperin perunakuidulla eli pofiberillä, kakun reunat tekeytyvät kuidun ansiosta uunissa riittävän napakaksi.

Mustikka-jogurttikakku on parhaimmillaan jääkaappikylmänä, ja jos suinkin mahdollista, kakku kannattaa leipoa jääkaappiin jo vuorokausi ennen tarjoilua. Maku sen kuin paranee.

Aurinkoista viikonvaihdetta ja suut mustikalle!

Mustikka-jogurttikakun valmistamiseen tarvitset Ø 24 cm irtopohjavuoan.

POHJA:
1 kananmuna
50 g intiaanisokeria
60 g kylmäpuristettua kookosöljyä
50 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
50 g gluteenittomia kaurajauhoja (esim. Urtekram)
30 g kookoskuitujauhoja
2 tl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE:
5 dl mustikoita
800 g laktoositonta turkkilaista jogurttia
6 rkl raakaruokosokeria
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 rkl kookoskuitujauhoja (kookosjauhoa)
3 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita tai kookosöljyä ja pofiberiä

Pohjan taputteluun: tattarijauhoja

Kakun koristeluun: kourallinen tuoreita mustikoita

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri. Lämmitä kookosöljy juoksevaksi ja sekoita se muna-sokerivaahtoon.

Mittaa jauhot, psyllium, vaniljasokeri ja leivinjauhe toiseen kulhoon ja sekoita. Vatkaa jauhoseos muna-sokerivaahtoon.

Painele taikina tattarijauhojen avulla voidellun ja jauhotetun kakkuvuoan pohjalle, ei reunoille. Kakun reunasta tulee pofiberin avulla napakka ilman taikinaakin.

Levitä mustikat taikinapohjan päälle.

Sekoita jogurtti, sokeri, sitruunan mehu, kookoskuitujauhot, munat ja vaniljasokeri vispilällä keskenään. Kaada jogurttitäyte mustikoiden päälle. Tasoita pinta.

Paista uunin keskitasossa 1 tunti. Käännä sen jälkeen uuni 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Kakku on kypsä, kun jogurtin pinta näyttää hyytyneeltä ja täyte alkaa hieman irtoilla vuoan reunoista.

Huomaa, että jos käytät pakastemustikoita, voit joutua lisäämään reilusti paistoaikaa, sillä kylmät mustikat hidastavat kypsymistä.

Anna kakun jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen kuin avaat irtopohjavuoan lukituksen. Liu’uta jäähtynyt kakku lastan avulla tarjoilulautaselle.

Puhdista irtopohjavuoan osat ja kasaa vuoka uudestaan. Laita vuoka väärinpäin kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin. Jäähdytä jääkaappikylmäksi tai anna kakun tekeytyä kylmässä vaikka seuraavaan päivään.

Koristele kakku ennen tarjoilua tuoreilla mustikoilla.

6 Comments

  1. Anonyymi
    7.8.2015 @ 16:23

    Luuletko, että turkkilaisen jugurtin voisi vaihtaa kaurajugurttiin?

    VASTAA

  2. Pauliina Tervo
    8.8.2015 @ 22:07

    En ole käyttänyt kaurajogurttia uunissa, joten minulla ei ole kokemusta, miten se käyttäytyy paistettaessa. Kaurajugu on kyllä hieman notkeampaa kuin turkkilainen. Mietin, että riittääköhän kaurajogurtin kanssa tuo kananmunien määrä. Ehkä lisäisin yhden munan varmuuden vuoksi tai sitten paksuntaisin kaurajogurttia esim. kaurafraichella, jos se vain sinulle sopii. Jos muuntelet ohjetta tähän suuntaan, niin kerro ihmeessä, miten toimi.

    VASTAA

  3. Anonyymi
    10.8.2015 @ 20:29

    Vaihdoin jugurtin kaurajugurttiin (havregurt). En tehnyt muita muutoksia. Koostumus oli melko pehmeä, mutta kakku pysyi kuitenkin koossa. Kovasti sai kehuja kakku tuollaisenakin. Seuraavalla kerralla kokeilen lisätä kananmunaa, josko ulkonäköä saisi sillä "tiiviimmäksi" ja siistimmäksi.
    Loistava resepti joka tapauksessa kuten muutkin blogistasi löytyvät reseptit!

    VASTAA

  4. Pauliina Tervo
    10.8.2015 @ 23:06

    Hienoa ja kiitos 🙂 Minuakin kiinnostaa tuo kaurajugun toimivuus ja ajattelin sitä itsekin testailla yhteen toiseen paistettavaan herkkuun. Mietin vielä, että myös kookoskuitujauhon määrän voisi tuplata kaurajugurttia käytettäessä. Se napakoittaisi yhdessä kananmunien kanssa täytettä lisää.

    VASTAA

  5. PälviS
    25.9.2015 @ 23:59

    Tarjoiltiin isännän synttärikakkuna, hyvää oli! (ja itse asiassa kakku vielä paranee vähän vanhetessaan)

    VASTAA

  6. Pauliina Tervo
    27.9.2015 @ 19:12

    Kiva kuulla! Oikeassa olet, mitä pidempään kakku tekeytyy jääkaapissa, sitä parempaa. Tämä on ihanaa myös puolukoilla ja punaherukoilla. Kannattaa kokeilla, jos sellaisia löytyy 🙂

    VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

FACEBOOKISSA

Tilaa ilmainen uutiskirje ja pysy ajan tasalla!

Facebook
Twitter
YouTube
LinkedIn
Instagram