perjantai, 07 elokuu 2015 11:48

Mustikka-jogurttikakku

Tuoreista metsämustikoista ja paksusta turkkilaisesta jogurtista syntyy näyttävä kerrosmainen kakku. Gluteenittoman mustikka-jogurttikakun pohja on ihanan kevyt ja kookokselle vivahtava. Raikas kahvipöydän herkku on parhaimmillaan jääkaappikylmänä.  

Ensi viikolla loppuu koululaisten kesäloma. Ei hetkeäkään liian aikaisin, jos minulta kysytään.

Loman lopetus on aina vähintään yhtä riemullista kuin sen aloituskin, mistä syystä meille on tullut tavaksi juhlistaa kesäloman molempia päitä.

Perinteeseen kuuluu tietysti muutama ystäväperhe ja hyvä ruoka.

Tämän syksyn jälkiruokamakeana tarjoilen vierailleni raikasta mustikka-jogurttikakkua.

Kakussa on ihanan kevyt pohja, joka maistuu aavistuksen kookokselle. Kakkupohjan päällä on kerros tuoreita mustikoita sekä aimo annos paksua turkkilaista jogurttia.

Olen saanut alkuperäisen leivontareseptin siskoltani joskus vuosia sitten. Ihastuin aikoinaan keveään öljyllä leivottuun ruisjauhopohjaan. Rasvaiset muropohjat eivät ole koskaan olleet minun makuuni.

Alkuperäinen leivontaohje oli marjaisa jogurttitorttu, jossa oli vain kaksi desiä bulgarian jogurttia.

Jokaisen leivontakerran jälkeen sain lapsiltani toiveen lisätä torttuun jogurttia, mikä siis selvästi on tämän kakun paras puoli heti mustikoiden jälkeen.

Tein työtä käskettyä ja lisäsin ohjeeseen vuoroin jogurttia ja vuoroin munia täytettä kiinteyttämään.

Jossain vaiheessa oli vaihdettava torttuvuoka korkeareunaiseen kakkuvuokaan ja käännettävä pohja gluteenittomaksi. Lopetin myös pohjan esipaistamisen, minkä ansiosta pohjasta tuli ihanan kostea.

Pohjassa maistuvat nyt ruisjauhojen sijaan gluteenittomat kaura- ja tattarijauhot. Kauralle yliherkät voivat vaihtaa kaurajauhot riisijauhoihin.

Kookoskuitujauhot ja kylmäpuristettu kookosöljy antavat pohjalle kivan eksoottisen vivahteen.

Tässä kakussa pohjaan tulevaa taikinaa ei nosteta kakkuvuoan reunoille, mikä keventää huomattavasti kakun rakennetta.

Kun voideltu kakkuvuoka jauhotetaan Semperin perunakuidulla eli pofiberillä, kakun reunat tekeytyvät kuidun ansiosta uunissa riittävän napakaksi.

Mustikka-jogurttikakku on parhaimmillaan jääkaappikylmänä ja jos suinkin mahdollista, kakku kannattaa leipoa jääkaappiin jo vuorokausi ennen tarjoilua. Maku sen kuin paranee.

Aurinkoista viikonvaihdetta ja suut mustikalle!

Mustikka-jogurttikakun valmistamiseen tarvitset Ø 24 cm irtopohjavuoan.

POHJA:
1 muna
50 g intiaanisokeria
60 g kylmäpuristettua kookosöljyä
50 g Keskisen myllyn tattarijauhoja
50 g gluteenittomia kaurajauhoja (esim. Urtekram)
30 g kookoskuitujauhoja
2 tl hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax tai fiberHusk)
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

TÄYTE:
5 dl mustikoita
800 g laktoositonta turkkilaista jogurttia
6 rkl raakaruokosokeria
1 rkl tuorepuristettua sitruunan mehua
1 rkl kookoskuitujauhoja (kookosjauhoa)
3 munaa
3 tl vaniljasokeria

Vuoan voiteluun ja jauhottamiseen: voita tai kookosöljyä ja pofiberiä

Pohjan taputteluun: tattarijauhoja

Kakun koristeluun: kourallinen tuoreita mustikoita

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Vaahdota munat ja sokeri.

Lämmitä kookosöljy tarvittaessa juoksevaksi ja sekoita öljy muna-sokerivaahtoon.

Mittaa jauhot, psyllium, vaniljasokeri ja leivinjauhe toiseen kulhoon ja sekoita.

Vatkaa jauhoseos muna-sokerivaahtoon.

Painele taikina tattarijauhojen avulla voidellun ja jauhotetun kakkuvuoan pohjalle, ei reunoille. Kakun reunasta tulee pofiberin avulla napakka ilman taikinaakin.

Levitä mustikat taikinapohjan päälle.

Sekoita jogurtti, sokeri, sitruunan mehu, kookoskuitujauhot, munat ja vaniljasokeri vispilällä keskenään.

Kaada jogurttitäyte mustikoiden päälle. Tasoita pinta.

Paista uunin alatasossa 1 tunti. Käännä sen jälkeen uuni 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Kakku on kypsä, kun jogurtin pinta näyttää hyytyneeltä ja täyte alkaa hieman irtoilla vuoan reunoista.

Huomaa, että jos käytät pakastemustikoita, voit joutua lisäämään reilusti paistoaikaa, sillä kylmät mustikat hidastavat kypsymistä.

Anna kakun jäähtyä kokonaan vuoassaan ennen kuin avaat irtopohjavuoan lukituksen. Liu’uta jäähtynyt kakku lastan avulla tarjoilulautaselle.

Puhdista irtopohjavuoan osat ja kasaa vuoka uudestaan.

Laita vuoka väärinpäin kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin. Jäähdytä jääkaappikylmäksi tai anna kakun tekeytyä kylmässä vaikka seuraavaan päivään.

Koristele kakku ennen tarjoilua tuoreilla mustikoilla.

Luettu 5740 kertaa Viimeksi muutettu torstai, 23 marraskuu 2017 08:10
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Mansikka-kookosraakakakku (pähkinätön) Sitruunamoussekakku »