tiistai, 19 toukokuu 2015 10:19

Porkkanamutakakku

Olen kehittänyt tämän gluteenittoman leivontareseptin Urtekramin ja Ruoka.fi:n leivontakilpailuun, jossa etsitään parasta gluteenitonta leivonnaista. Onko se porkkanamutakakku? Äänestä reseptini voittoon!

Olen maistanut kerran elämässäni täydellistä suklaakakkua.

Oli vuosi 2004. Söimme mieheni kanssa ylipitkällä kaavalla kuuden ruokalajin gourmet-illallista Etelärannassa G. W. Sundmansilla. 

Maineikas ravintola on rakennettu vanhaan helsinkiläiseen porvaristaloon, jonka arkkitehtuuri on kuuluisan Engelin käsialaa. Paikka on sanalla sanoen viehättävä; samaan aikaan rento mutta hienostunut.

Illallinen oli monella tavalla ainutlaatuinen kokemus.

Aikaisemmin en esimerkiksi tiennyt sitä, että neljän hengen pöytäseurueen illan aikana juoma vesi voi maksaa 50 euroa.

Ajatustasolla pidin sitä ryöväyksenä. 

Nautintoa se ei kuitenkin näivettänyt, sillä lasku meni silloisen työnantajani piikkiin. Illallinen oli ruotsalaisen esimieheni tapa kiittää minua ja perhettäni viisi vuotta jatkuneesta työsuhteesta. 

Ruotsalaisessa johtamistavassa oli parasta se, että kiitoksen perään ei tarvinnut kitistä. Työntekijää kiitettiin silloin, kun meni hyvin, eivätkä huonot päivät vähentäneet ansaitsemaasi arvostusta.

Mutta takaisin Sundmansin suklaakakkuun. 

Huippuravintolan suklaakakkuset oli paistettu pienen pienessä kakkuvuoassa. Kun kakkuun upotti leivoshaarukan, sen sisältö alkoi valua lautaselle leviten strategisen tarkan välimatkan päähän sijoitetun vaniljajäätelöpallon kylkeen. 

Ilmiö oli häikäisevä, ja maku taivaallinen. Piti syödä oikein pieninä palasina, jotta nautinto olisi kestänyt mahdollisimman kauan.

Tällaiseen Guide Michelinin keittiömestaritasoon minun kokkaustaitoni eivät riitä. 

Osaan kuitenkin valmistaa herkälle vatsalle sopivaa gluteenitonta mutakakkua, joka on sisältä ihanan kostea ja mausteisen makea.

Hain perinteiseen mutakakkuun boostia samettiseksi keitetystä porkkanasoseesta, jonka maustoin ripauksella intiaanisokeria sekä lempimausteillani: kanelilla, inkiväärillä ja neilikalla.

Porkkanasoseen ansiosta kakkuun ei tarvitse laittaa jättimäärää sokeria ja voita.

Voit syödä toisenkin palasen ilman, että vatsa turpoaa.

Tämän gluteenittoman porkkanamutakakun ohjeen olen kehittänyt Urtekramin ja Ruoka.fi:n järjestämään Gluteeniton leivonta -kilpailuun. 

Kilpailuun osallistuvassa leivontareseptissä piti käyttää jotain Urtekramin uutta gluteenitonta jauhoseosta. 

Minä valitsin tähän kakkuun Kuituleivontamixin, joka on pehmeänmakuinen, kuitupitoinen jauho.

Jauhoseos sisältää luontaisesti gluteenittomia ainesosia: kaurajauhoja, täysjyväriisijauhoja, hirssihiutaleita, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumia.

Voit valmistaa porkkanamutakakun joko maidottomana tai laktoosittomana sen mukaan, miten herkkä vatsasi on.

Gluteeniton leivonta -kilpailun voittaa se resepti, joka saa eniten ääniä. Eli: voitko äänestää reseptini voittoon?

Lämmin kiitos ♥ 

Gluteenittoman porkkanamutakakun valmistamiseen tarvitset Ø 20–22 cm:n reuna- tai irtopohjavuoan.

250 g porkkanoita (raakapaino)
½ tl Himalajan suolaa keitinveteen
1 rkl kookossokeria
1 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua neilikkaa
100 g kylmäpuristettua kookosöljyä tai laktoositonta voita
125 g tummaa suklaata (60 %)
150 g gluteenitonta Kuituleivontamixiä*
20 g kaakaojauhetta tai raakakaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
4 munaa
80 g intiaanisokeria tai kookossokeria

Reuna- tai irtopohjavuoan voiteluun ja jauhottamiseen: oliiviöljyä tai laktoositonta voita ja perunajauhoja

SUKLAAKUORRUTE:
80 g tummaa suklaata (esim. Seed and Bean luomu kookos-vadelmasuklaa)
½ dl mantelikermaa tai laktoositonta kuohukermaa
1 tl kylmäpuristettua kookosöljyä tai laktoositonta voita

Koristeluun:
tuoreita pensasmustikoita ja mansikoita
pari palaa tummaa suklaata rouhittuna (esim. Seed and Bean luomu Sisilian hasselpähkinä)

*Urtekramin tuote

Ohje:

Kuori porkkanat ja paloittele ne. Keitä porkkanat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta kypsät porkkanat kattilassa sauvasekoittimella samettiseksi soseeksi. 

Sekoita porkkanasoseeseen ruokalusikallinen kookossokeria ja kaneli, inkivääri sekä neilikka.

Paloittele suklaa ja huoneenlämpöinen rasva kuuman porkkanasoseen päälle. Sekoittele lusikalla, kunnes suklaa ja rasva ovat sulaneet. Jäähdytä porkkanasose.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Vaahdota munat ja intiaanisokeri kulhossa napakaksi vaahdoksi. Munat vaahtoutuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. 

Kumoa kädenlämpöinen porkkana-suklaasose kananmunavaahtoon ja sekoita kevyesti lastalla nostellen.

Yhdistä toisessa kulhossa Kuituleivontamix, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos taikinaan. Pyöräytä taikinaa sekaisin vain sen verran, että ainekset sekoittuvat, mutta älä vaivaa taikinaa.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Jos käytät kakun valmistamiseen reunavuokaa, aseta jauhotettu vuoka suoraan pellille, leivinpaperin päälle.

Tasoita kakkutaikinan pinta lastalla.

Paista uunin keskitasossa 11–12 minuuttia. Mutakakun kuuluu jäädä keskeltä pehmeäksi, joten kakun kypsyyttä ei tarvitse testata puutikulla.

Jäähdytä kakku kokonaan vuoassaan. Pyöräytä ohuella lastalla jäähtyneen kakun reunat irti vuoan reunasta ennen kuin avaat irtopohjavuoan lukituksen tai nostat reunavuoan pois kakun päältä. Älä jätä irtopohjaa kakun alle, vaan aseta kakku suoraan tarjoilulautaselle.

Kääri kakku tarjoilulautasen kanssa kelmuun ja nosta se vuorokaudeksi jääkaappiin tekeytymään. Näin saat kakusta mehevän.

Valmista lopuksi suklaakuorrutus. Paloittele suklaa kulhoon tai kerroskattilan haudutusosaan ja lisää sekaan kerma ja kookosöljy. Kuumenna vesihauteessa, kunnes suklaa on sulanut ja sekoita ainekset lusikalla tasaiseksi.

Kaada suklaaseos kakun päälle ja tasoita kuorrutteen pinta veitsellä. Anna suklaan jähmettyä hieman ennen kuin koristelet kakun tuoreilla marjoilla ja rouhitulla suklaalla.

PS. Seed and Bean -merkkistä tumaa suklaata löydät ainakin Ruohonjuuresta ja Punnitse & Säästä -kaupasta. Makuja on monia. Kuorrutteen voi valmistaa myös tavanomaisesta tummasta suklaasta.

Luettu 7030 kertaa Viimeksi muutettu keskiviikko, 06 tammikuu 2016 19:46