HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Kvinoa-suklaahippuset

Suklaahippuja sisältävät gluteenittomat keksit leivotaan pehmeänmakuisiin kvinoahiutaleisiin. Maistuvan suklaakeksin ei tarvitse olla ylettömän makea ollakseen hyvää. Vatsakin tykkää.

Tyttäreni on hevoshullu, joka leipaisee aina silloin tällöin annoksen kaurakeksejä viedäkseen ne tallille.

Tallilla on nimittäin sellainen käytäntö, että se, joka tippuu tunnilla ponin tai hevosen selästä, tuo seuraavalle ratsastustunnille jotain herkkua muille ryhmän jäsenille.

Kollektiivisia herkkuhetkiä on varsin paljon, sillä harva se tunti joku muksahtaa maneesin lattialle.

Seurasin kerran satulahuoneessa lasten keksiensyöntiä ja panin merkille, miten luontevasti ja avoimesti tytöt työstivät toisen tippumiseen liittyvää traumaa.

Murpustelun lomassa käytiin läpi putoamiseen johtaneet syyt, ratsastajan tekemät virheet, keliolosuhteet, kivut, ärsytykset, kyseisen ponin änkyräinen luonne sekä se, miten moni on kokenut saman tai vielä vähän pahempaa.

Satulahuoneen tunnelma oli katossa, ja meteli niin iloista, että ulkopuolinen ei olisi heti arvannut tyttöjen ”juhlistavan” jonkun epäonnista putoamista.

Käytännön keksineellä henkilöllä on täytynyt olla tavanomaista enemmän psykologista pelisilmää.

Lämmin, lapsilähtöinen terapiasessio muokkaa lähtökohtaisesti yksilöllistä häpeää ja epäonnistumista yhteisölliseksi, kaikkia koskettavaksi kokemukseksi.

Isänmaan säännöllinen syleily kuuluu kyseisessä harrastuksessa kuvioon. Kun tapahtuma jaetaan hyvällä fiiliksellä muiden kanssa, oma onnellisuus ja itseymmärrys lisääntyy. Muiden silmissä ei tarvitse yrittää olla paras eikä täydellinen.

Se mitä on, riittää.

Näiden kvinoa-suklaahippusten taustalla on tyttäreni innostus kaurakekseihin. Hän on usein toivonut, että kääntäisin perinteisen kaurakeksiohjeen sellaiseksi, että äitikin voisi niitä maistella.

Tässä se nyt sitten on.

Perinteisiin kekseihin verrattuna näissä kahvileivissä on huomattavasti vähemmän sokeria. Valkoista sokeria ei ole lainkaan. Herkuttelu on meille herkkävatsaisillekin sallittua, mutta kohtuullinen sokerinkäyttö on perusedellytys sille, että vatsa ei turpoa heti herkkuhetken jälkeen.

Kvinoa-suklaahippusiin tulee hieno maku aromikkaasta kookossokerista ja tummasta suklaasta. Oma lempparini on mintunmakuinen raakasuklaa tai tumma (70 %) minttusuklaa. Myös muut suklaat toimivat tässä leivontaohjeessa.

Minä valmistin nämä keksit luontaisesti gluteenittomiin kvinoahiutaleisiin, mutta voit käyttää myös gluteenittomia kaurahiutaleita tai vaikka kahden eri hiutaleen sekoitusta.

Keksien valmistustapa on helppo ja nopea. Taikina valmistuu simppelisti puuhaarukalla sekoittamalla.

Nauti hyvässä seurassa ♥

Tällä reseptillä valmistat noin 20 kvinoa-suklaahippusta:

2 dl kvinoahiutaleita
½ dl kookossokeria
1 rkl gluteenitonta yleisleivontamixiä*
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
veitsenkärjellinen Himalajan ruususuolaa
50 g mintunmakuista raakasuklaata (esim. CoCovi) tai tummaa minttusuklaata (70 %)
1 muna
50 g laktoositonta voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä

*Urtekramin luomulaatuinen jauhoseos, joka sisältää täysjyväriisijauhoja, riisijauhoja, teff-jauhoja, maissisuurimoita ja psylliumia. Saatu veloituksetta.

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Yhdistä kulhossa kvinoahiutaleet, kookossokeri, yleisleivontamix, leivinjauhe, vaniljasokeri, suola ja karkeaksi rouhittu suklaa.

Sulata rasva juoksevaksi. Sekoita kananmuna ja rasva nopeasti puuhaarukalla kuivien aineiden joukkoon.

Nostele taikinasta kahdella pikkulusikalla taikinanokareita pellille leivinpaperin päälle. Yhdelle pellille mahtuu 12 keksiä.

Paista uunin keskitasossa 7–8 minuuttia. Jäähdytä keksit pellillä ennen tarjoilua.

Säilytä keksit kannellisessa lasipurkissa tai pakasta ne.

2 Comments

 1. Anonyymi
  23.10.2015 @ 16:17

  Löysin juuri blogisi jälleen kerran googlatessani sopivia ruokaohjeita ja ylipäätään ibs ja fodmap ruokavalioon liittyviä asioita.
  Aivan mahtava blogi. Olet todella perehtynyt asiaan ja sinulla on kirjoittamisen lahja.
  Olen itse neljä viikkoa sitten saanut parikymmentä vuotta jatkuneille vatsaoireille ibs diagnoosin, kun kaiken tutkimisen jälkeen keliakiaa, laktoosi-intoleranssia tai muutakaan ei löytynyt. Olen noudattanut ruokavaliota pilkuntarkasti ja vatsani voi lähes poikkeuksessa hyvin pitkästä pitkästä aikaa. Muutamana päivänä vatsa on oireillut vanhaan malliin, mutta en ole keksinyt mitä sopimatonta olisin suuhuni pistänyt. No, se on pientä sen rinnalla, että nyt minulla vihdoinkin on ruokavalio jonka ansiosta voin paremmin.
  Oli todella piristävää ja helpottavaakin lukea tekstejäsi, reseptejäsi ja ajatuksiasi fodmap-ruokavaliosta ja herkkävatsaisen elämästä.
  Olen kaivannut näiden viikkojen aikana jonkinlaista yhteyttä johonkin toiseen herkkävatsaiseen ja ennen kaikkea olen kaivannut ihan tavallisia ruokareseptejä jotka olisi valmiiksi käännetty herkkävatsaiselle sopivaksi.
  Tämä blogisi oli vastaus toiveisiini. Kiitos tuhannesti tästä.
  Tulen varmasti hyödyntämään reseptejäsi ja vierailemaan blogissasi tulevaisuudessa paljonkin.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!
  T.Herkkävatsainenmieshelsingistä

  VASTAA

 2. Pauliina Tervo
  25.10.2015 @ 17:08

  Kiitos tästä palautteesta!

  On tosiaan helpotus saada vatsavaivat hallintaan, vaikka sitten välillä tulisikin sellaisia mystisiä päiviä, että vatsa kiukuttelee ilman, että siihen olisi mitään selkeää syytä. Toivottavasti löydät blogistani hyviä ruokaohjeita, ja jätä ihmeessä palautetta kokeilemistasi resepteistä.

  Pirteää syksynjatkoa ja kokkaamisen iloa!

  VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram