Kahvipöydän gluteenittomassa pikkumakeassa maistuvat tumma suklaa ja rapeaksi paahdettu itse tehty mysli. Jos et ole vielä kokeillut julkaisemaani gluteenittoman myslin ohjetta, kannattaa tehdä se nyt.
En ole koskaan voinut vastustaa suklaakeksejä. Suklaakeksit ovat kahvipöydän pieniä herkkuja, joita mielestäni pitää olla aina valmiina, ihan jo yllätysvieraidenkin varalta.
Minulla oli lapsena tapana valmistaa itselleni sellaista pikamakeaa: kaurahiutale-sokeri-kaakaojauhe-voisörsselystä. Sekoitin ainekset lusikalla juomalasiin, mutta vain silloin, kun äiti ei ollut näkemässä.
Murrosiässä opettelin leipomaan vaatimattomia suklaaleipiä, joihin tuli kaakaojauhetta ja pinnalle raesokeria. Eivät ne mitenkään erikoisia olleet, mutta söin niitä usein erään ystäväni kanssa. Sen jälkeen teki mieli lähteä lenkille.
Tuohon aikaan ravintotietämykseni ei ollut kovin kummoinen. Lenkillä nimittäin ihmeteltiin, miten liikkuminen voi olla niin raskasta!
Imetysaikana suklaakeksit olivat jatkuva himotuksen kohde. Joku sanoi, että se on ihan normaalia.
Nautin erityisen paljon kaupan pähkinä-suklaakekseistä, joista toinen puoli oli dipattu suklaaseen. Sain niitä paketillisen synnytyslaitoksellekin. Ihan sairaan makeita! Yhden keksin syötyään piti saada tuopillinen kylmää vettä.
Paras suklaakeksireseptini on amerikkalainen. Ystävältä saatu. Ei mikään terveyspommi sekään, mutta filosofiani on ollut se, että jos amerikkalaisen suklaakeksin syö kahvikupin äärellä hyvän ystävän kanssa, niin epäterveellisyys ikään kuin jakautuu kahdelle. Näin kalorit puolittuvat. Naisten matematiikkaa.
Olen pitkään miettinyt, miten tekisin FODMAP-ruokavalioon sopivia suklaakeksejä.
Sitä amerikkalaista suklaakeksireseptiä en pysty mitenkään kääntämään enkä jäljittelemään. Siinä on kaikkea niin paljon ja monipuolisesti. FODMAP-ruokavaliossa taas pitää olla kaikkea vähän tai kohtuullisesti.
Piti kehitellä herkkuosastoon hieman järkevämpiä, gluteenittomia suklaakeksejä. Järkevämpiä siinä mielessä, että näiden suklaakeksien jälkeen ei synny pakonomaista tarvetta juoda vesituoppia tai lähteä lenkille.
Herkuttelun jälkeenkin on hyvä olo.
Gluteenittomien suklaa-myslikeksien pohjalla on itsetehtyä, rapeaksi paahdettua gluteenitonta mysliä. Myslin ansiosta taikinaan tulee paljon siemeniä ja pähkinöitä.
Unohdin tällä kertaa kaakaojauheen ja rouhin taikinan sekaan 60 % tummaa suklaata. Lisäsin joukkoon myös kuitupitoisia kaurahiutaleita sekä chia-siemeniä.
Minä leivon keksit aina oikeaan voihin. Jos voi ei sovi ruokavalioosi, voit vaihtaa rasvan esimerkiksi kylmäpuristettuun kookosöljyyn.
Tällä ohjeella valmistat noin 35 suklaakeksiä:
170 g gluteenitonta mysliä
75 g gluteenittomia kaurahiutaleita
75 g raakaruoko- tai intiaanisokeria
25 g tattarijauhoja
20 g mantelijauhoja
20 g täysjyväriisijauhoja
20 g perunajauhoja
20 g chia-siemeniä
2 tl karkeaa psylliumkuorijauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
50 g tummaa suklaata (60 %)
100 g laktoositonta voita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
1 dl kauramaitoa tai makeuttamatonta mantelimaitoa
Ohje:
Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja rouhi sekaan suklaa. Sekoita.
Sulata rasva kattilassa ja lisää juoksevaan rasvaan kauramaito.
Kaada kuuma rasvaseos jauhoseokseen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Keksien tumma väri syntyy siitä, kun suklaa sulaa taikinaan tässä vaiheessa. Jos haluat, että kekseihin jää pieniä suklaanpalasia, jäähdytä rasvaseos ennen kuin sekoitat sen jauhoseokseen.
Anna taikinan tekeytyä kulhossa 10 minuuttia.
Nostele kahdella lusikalla pellille leivinpaperin päälle pieniä taikinanokareita. Yhdelle pellille mahtuu 12 keksiä, sillä keksit leviävät hieman paistuessaan.
Paista 200 °C:ssa noin 10–12 minuuttia. Anna keksien jäähtyä pellillä.
Säilytä keksit kannellisessa lasipurkissa tai pakasta ne.