HerkänVatsanKokkikoulu_final_musta_lapinakyva_500

Tavoitteena hyvä olo ja terve vatsa

Turvottaako? Närästääkö? Kärsitkö ilmavaivoista tai ummetuksesta? Onko vatsasi usein kipeä iltaisin etkä tiedä, mistä vaivat johtuvat?

Pauliina_lapinakyva

Kanelikierrepulla

Hiivaton, gluteeniton, maidoton ja kananmunaton pikapulla pelastaa herkkävatsaisen pullapäivän. Herkullinen kanelikierrepulla syntyy vaivattomasti pehmoisesta ja hyvin kauliutuvasta pullataikinasta. 

Hiivattomalla leivontalinjalla jatketaan, kun on kerran aloitettu.

Laskiaispullareseptiä kirjoittaessani mainitsin, että en ole vuoteen syönyt kunnon pullaa. Nyt on todettava, että ihminen voi tosiaan sokeutua oman tilansa tutkailussa niin, ettei muuta huomaakaan.

Tapasin viime viikolla erään ystäväni, joka ei ollut syönyt pullaa kymmeneen vuoteen.

Mitä ihmettä?

Syy selvisi varsin nopeasti: hiivaleivonnaiset eivät sovi hänelle ollenkaan. Samanlaista kommenttia sain myös joiltakin blogini lukijoilta.

Päätin korjata asian pikimmiten.

Niinpä aloin testata, miten gluteeniton, maidoton ja munaton pullataikinani taipuu, jos siinä käytetyn hiivan vaihtaa leivinjauheeseen. Soodaa ei pullataikinassa voi käyttää, sillä se toimii kohotusaineena vain happamia ainesosia sisältävissä leivonnaisissa.

Luin jostakin, että 2 tl leivinjauhetta riittää korvaamaan 30 grammaa hiivaa. Koska olen vähentänyt omasta pullataikinastani hiivan määrän aivan minimiin, suurensin vaihtosuhdetta hieman.

Kohotusaineen vaihto toimi mainiosti!

Pullataikinan ainesosat säilytin kutakuinkin samoina, mutta taikinan tekotapaa piti hieman muuttaa.

Leivinjauhetta sisältävää pullataikinaa ei saa vaivata, sillä muuten pullasta tulee sitkeää. Tätä vaivaamisasiaa en ensimmäisellä kerralla tietenkään muistanut, minkä vuoksi nuorisoraati julisti pullan ihanan jankkiseksi.

Hiivaton pulla on tosiaankin pikapulla, sillä taikinan ainekset vain sekoitetaan keskenään, minkä jälkeen taikinan annetaan tasoittua sen aikaa, että psyllium sitoo itseensä taikinan kosteuden. Tekeytyminen kestää 5 minuuttia.

Hiivaton pulla kauliutuu aivan samalla tavalla kuin hiivallinenkin. Kun psylliumia laitetaan riittävästi, taikinasta tulee pehmeää ja hyvin muotoutuvaa.

Tein näistä hiivattomista pullista kanelikierteitä, minkä ansiosta sain pullataikinaan hieman enemmän rasvaa. Rasva estää pikapullaa kuivumasta.

Testasin tähän hiivattoman pullan ohjeeseen Urtekramilta, Keskisen Myllyltä ja Mill & Mortarilta saatuja sponsorituotteita.

Uusina jauhoina kokeilin pullataikinaan Urtekramin kookoskuitujauhoja ja täysjyväriisijauhoja.

Kookoskuitujauho valmistetaan siten, että kookospähkinöistä kylmäpuristetaan ensin öljy, minkä jälkeen kookoksen hedelmäliha kuivataan hellävaraisesti ja jauhetaan hienoksi jauhoksi.

Kookoskuitujauho ei sisällä juuri lainkaan hiilareita, mutta proteiinia, rasvaa ja ravintokuitua senkin edestä. Leivonnassa täytyy huomioida se, että kookoskuitujauho imee kuitupitoisuutensa takia huomattavasti enemmän nestettä kuin monet muut jauhot.

Jauhojen keskinäistä vaihtoa ei siis kannata tehdä lennossa, vaan jauhojen paino ja kuitupitoisuus täytyy huomioida jauhomääriä suunniteltaessa.

Vaalean riisijauhon sijaan käytin pullataikinaan täysjyväriisijauhoja. Täysjyvätuotteen määritelmän edellytys on se, että kaikki riisinjyvän osat, eli alkio, siemenvalkuainen ja lesekerros, ovat mukana jauhoissa. Urtekramin täysjyväriisijauho valmistetaan luomulaatuisista, kiillottamattomista, kokonaisista riisinjyvistä.

Mill & Mortarin mustasta maustearkusta poimin kaksi tuttua maustetta: hienoksi jauhetun kardemumman ja hienostuneen kanelin.

Pienetkin asiat voivat yllättää.

Nautinnollista pullapäivää ♥

Tällä ohjeella valmistat 12 kanelikierrepullaa:

400 g haaleaa vettä tai riisimaitoa
½ tl Himalajan ruususuolaa*
1 tl jauhettua vihreää kardemummaa
80 g ruokosokeria*
50 g voita (L) tai kookosöljyä
100 g tattarijauhoja
100 g täysjyväriisijauhoja*
80 g maissitärkkelystä
40 g kaurajauhoja (G)*
20 g kookoskuitujauhoja*
15 g hienoa psylliumkuorijauhetta (esim. Finax)
5 g karkeaa psylliumkuorijauhetta*
3 tl leivinjauhetta*

Kaulimiseen: täysjyväriisijauhoja*

Väliin:
30 g voita (L) tai kookosöljyä
jauhettua Ceylonin kanelia
ruokosokeria*

Lisäksi: paperisia pullavuokia

Pullien voiteluun: kananmuna tai riisimaitoa*

Pinnalle: raesokeria

*Urtekramin tuote, saatu veloituksetta.

Ohje:

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Gluteeniton pulla tarvitsee hieman vehnäpullaa kovemman paistolämpötilan.

Mittaa kulhoon haalea vesi. Sekoita joukkoon suola, kardemumma ja sokeri.

Sulata rasva kattilassa ja jäähdytä se haaleaksi. Sekoita sulatettu rasva taikinanesteeseen.

Yhdistä toisessa kulhossa kaikki jauhot, maissitärkkelys, hieno ja karkea psylliumkuorijauhe sekä leivinjauhe. 

Lisää jauhoseos taikinanesteeseen koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes taikinasta tulee sileää. Älä vaivaa taikinaa.

Anna taikinan tekeytyä noin 5 minuuttia. Taikinaan tulee kuohkean pullataikinan rakenne, kun se tekeytyy ja psyllium imee itseensä taikinan kosteutta.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kauli se riisijauhojen avulla suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Sulata taikinan väliin tuleva rasva ja levitä se pullasudilla taikinalevylle.

Ripottele levylle kanelia ja sokeria. Kääri taikinalevy rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa rulla 12 osaan ja aseta palaset paperisiin pullavuokiin. Nosta vuoat pellille leivinpaperin päälle.

Voitele pullat kanamunalla tai riisimaidolla. Viimeistele pullien pinta raesokerilla.

Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin ruskeita.

21 Comments

 1. Pauliina Tervo
  5.3.2015 @ 17:08

  Hei, tervetuloa seuraamaan blogiani!

  Tuo mittayksiköiden vaihtaminen saattaa toimia, mutta joskus se voi myös yllättää. Erimerkkisissä jauhoissa voi olla painon suhteen isojakin eroja. Joskus jopa saman merkin eri pussien sisältö vaihtelee, koska jauhojen kosteuspitoisuus ei välttämättä ole ihan sama. Tästä syystä olen itse päätynyt näihin grammamittoihin. Digivaakoja saa melko edullisesti, tyyliin kympillä, ja se kyllä helpottaa gluteenitonta leipomista ja jauhojen keskinäistä vaihtamista. Kokeilin painojen muuttamista desimitoiksi noilla käyttämilläni jauhoilla ja sain seuraavat mitat:

  80 g ruokosokeria = 4/5 dl
  100 g tattarijauhoja = 1 1/3 dl
  100 g täysjyväriisijauhoja = 1 1/2 dl
  80 g maizenaa = 1 1/2 dl
  40 g kaurajauhoja = 4/5 dl
  20 g kookoskuitujauhoja = 3 rkl á 15 ml
  15 g fiberHuskia = hieman vajaa 2 rkl á 15 ml
  5 g karkeaa psylliumkuorijauhetta = 1 rkl á 15 ml

  En ole näillä mitoilla itse kuitenkaan leiponut, joten pienellä varauksella 🙂 Kerroppa sitten, miten onnistui!

  VASTAA

 2. nippe
  5.3.2015 @ 16:13

  Moi! �� löysin vastikään tän blogin (onneksi) nyt pöydällä lepää tarvikkeet pullia varten mutta keittiövaaka uupuu, miten reseptin grammamäärät muuntuu millilitroihin?

  VASTAA

 3. nippe
  12.3.2015 @ 18:59

  Hei! Kiitos tuhannesti vaivannäöstä noiden muunnosten suhteen 🙂 eka taikina meni summanmutikassa aineksia mitaten, pullat olivat liian pitkään uunissa ja hieman kuivahtivat mutta pullan keskus oli oikein maukas! Nyt toista satsia väsäämässä olivat niin hyviä perheen mielestä, kiitos reseptistä 🙂

  VASTAA

 4. Pauliina Tervo
  14.3.2015 @ 21:19

  Kiitos palautteesta ja mukavaa, kun maistui! Meilläkään pullat eivät ole päässeet vanhenemaan 🙂

  VASTAA

 5. Tanja Hakala
  9.5.2015 @ 13:13

  Mistä löytää Helsingistä Mill& Mortarin mausteita?

  VASTAA

 6. Tanja Hakala
  9.5.2015 @ 13:13

  Mistä löytää Helsingistä Mill& Mortarin mausteita?

  VASTAA

 7. Pauliina Tervo
  11.5.2015 @ 08:18

  Hei, Tanja!

  Mill & Mortarin luomumausteita myyvät ainakin Museokadun Hella ja Herkku sekä Vanha kauppahalli. Minä odottelen kovasti verkkokaupan avautumista 🙂

  VASTAA

 8. Paula
  16.6.2015 @ 18:32

  Voiko reseptin karkean psylliumjauheen korvata fiberHuskilla? 🙂

  VASTAA

 9. Paula
  16.6.2015 @ 18:37

  Vielä toinen kysymys! Osaatko sano mistä löytyisi kookoskuitujauhoa?

  VASTAA

 10. Pauliina Tervo
  17.6.2015 @ 00:09

  Hei, Paula!

  fiberHusk on koostumukseltaan hienoa psylliumkuorijauhetta kun taas karkea on sellaista kuorirouhetta. Molemmilla on vähän erilaiset ominaisuudet leivonnassa: hienojakoinen psyllium tekee taikinasta hieman sitkeän ja kaulittavan, ja karkea psyllium taas kuohkeuttaa. Jos käytät pelkkää fiberHuskia (muuten Farinalla ja Finaxilla on sama koostumus), pullasta voi tulla vähän sitkeää. Kokemukseni myös on, että hieno psylliumkuorijauhe sitoo hieman enemmän taikinan kosteutta kuin karkeampi psyllium, joten noilla määrillä taikina voi mennä liian kovaksi.

  Jos haluaa varmuudella onnistua, niin suosittelen kyllä käyttämään molempia. Karkeaa psylliumia löytyy ainakin Urtekramilta ja CoCovilta.

  Kookoskuitujauhoja löytyy varmimmin Citymarketeista ja joistakin K-Supermarketeistakin. K-ryhmän kauppiaat tilaavat hyvin pyynnöstä, eli minä saan omani ihan lähikaupoista. 🙂 Prisman valikoimista en ole täysin varma. Luulisin, että ekokaupoistakin löytyy. Verkkokaupoista ainakin Hyvinvoinnin Tavaratalosta: http://www.hyvinvoinnin.fi.

  VASTAA

 11. Annu Saari
  21.7.2015 @ 00:43

  Kiitos ohjeesta. Tämä päösee heti testiin. Itse en voi kauraa syödä joten millä tuon kaurajauhon voisi korvata?

  VASTAA

 12. Pauliina Tervo
  21.7.2015 @ 12:19

  Mukavaa pullanleivontaa, Annu!

  Tässä ohjeessa kaurajauhon määrä on niin vähäinen, että voit varmasti vaihtaa kaurajauhon samaan määrään riisijauhoja tai vaikka maissijauhoja. Uskoisin, että toimii, mutta kerro toki, tuliko hyvä taikina pienellä variaatiolla. 🙂

  VASTAA

 13. Pauliina Tervo
  9.8.2015 @ 14:03

  Hei,

  minusta pullataikinaan sopivat hyvin maun puolesta esim. maissi- tai täysjyvämaissijauho ja kaurajauho. Kvinoajauhoja en ole pulliin kokeillut, mutta miksei sekin kävisi. Teen yleensä itse jauhojen vaihdokset ominaispainojen suhteessa. Silloin vaihto onnistuu varmimmin. Juuri nyt jauhopurkkini ammottavat tyhjyyttään, joten en pysty tarkkoja vaihtosuhteita antamaan. Muistelen kuitenkin, että riisi- ja maissijauho ovat aika lailla saman painoisia, joten uskon, että onnistut, jos vaihdat tässä reseptissä riisin maissijauhoon.

  Jos kokeilet näin, niin kuulen mielelläni, miten homma toimi ja tuliko hyvää pullaa 🙂

  VASTAA

 14. Anonyymi
  9.8.2015 @ 12:23

  En voi käyttää riisiä, millä sen voisi korvata gluteenittomuuden kärsimättä?

  VASTAA

 15. Annu Rautiainen
  1.10.2015 @ 13:57

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VASTAA

 16. Annu Rautiainen
  1.10.2015 @ 13:59

  Hei, ajattelin kokeilla nyt 4.10 kansainvälisenä korvapuustipäivänä näitä, mutta en ehkä ehdi saada käsiini kookoskuitujauhoa. Citymarket on aivan liian kaukana, enkä omista autoa. 🙁
  Voisiko sitä mahdollisesti korvata pakon edessä millään?
  Kiitos sinulle ihan huipusta blogista! Arvostan tätä suuresti tällaisena vatsavaivaisena. Olemme avomieheni kanssa rakastunut mm. tortilloihin, joissa taikinan teen alusta asti sinun ohjeella. Ne on todellakin kaiken vaivan arvoisia ja joka kerta on hymy niin herkässä, kun pääsee ensimmäistä tortillaa vihdoin haukkaamaan 🙂

  VASTAA

 17. Pauliina Tervo
  1.10.2015 @ 16:35

  Hei, Annu!

  Paha kysymys. Kookoskuitujauhoissa on 45 % kuitua, joten pienikin määrä imee melkoisesti taikinan kosteutta. Jos sen jättäisi kokonaan pois, taikina jäisi kyllä löysäksi. Minäkin välillä yritän näitä vaihtoja, kun joku ainesosa puuttuu kaapista, ja aina eivät omatkaan arvaukset osu oikeaan 🙂

  Löytyykö kaapistasi pofiberiä eli perunakuitua. Sen kuitupitoisuus on 65 %, joten sillä nyt voisi päästä lähimmäs tuota kookoskuitujauhoa, tosin sitä kannattaisi laittaa vain n. 10 g. Jos pofiberiäkään ei ole, niin sitten ei auta kuin lisätä esim. kaurajauhojen määrää ja katsoa, mitä tapahtuu. Jos et laita riittävästi, saatat silti onnistua. Jos taas menee liikaa ja huomaat tekeytymisen aikana, että taikinasta tulee kovaa/murenevaa, lisää nopeasti hieman kylmää vettä ja sekoita se vaikka käsin taikinaan. Tällaisilla on tullut joskus joku taikina pelastettua, kun ei tuo jauhosuhteiden laskeminen aina ihan helposti käy uusia reseptejä kehittäessä 🙂

  Mukavaa korvapuustipäivää ja kiitos noista sanoista! Lämmitti <3

  VASTAA

 18. Annu Rautiainen
  2.10.2015 @ 09:24

  Kiitos vastauksesta, yritän lähteä etsimään isoa markettia vielä tänään, jos saisin käsiini tarvitsemani ainesosat ennen leivontapuuhia 🙂 Muuten voisikohan taikinan tehdä riisimaitoon tai johonkin muuhun kasvimaitoon, vaikka ohjeessasi on mainittu 400g vettä? 🙂

  VASTAA

 19. Pauliina Tervo
  5.10.2015 @ 22:14

  Hei,

  kyllä veden voi korvata samalla määrällä kasvismaitoa, eli 100 g = 1 dl. Taikinan maku kyllä hieman muuttuu, mutta ei välttämättä huonompaan suuntaan. Nämä on vähän makuasioita. Esim. riisimaito on luontaisesti hieman makeahko, kun taas mantelimaito on enemmän pähkinäinen. Kauramaiton on jostain siltä väliltä. Olen joissakin leivonnaisissa miksannut niin, että laitan taikinaan puolet vettä ja puolet kasvismaitoa. Sekin toimii. Taikinaa kannattaa aina vähän maistaa, niin oppii erottamaan makuvivahteet.

  VASTAA

 20. Anonyymi
  1.11.2015 @ 18:41

  Kiitos tästä blogista. Reseptit ja tietous on varmaan auttanut monia muitakin.

  VASTAA

 21. Pauliina Tervo
  2.11.2015 @ 22:26

  Hei ja kiitos, kun olet täällä!

  On aina mukavaa kuulla, jos reseptini auttavat ja toimivat muidenkin vatsavaivaisten arjessa. Näillä fiiliksillä olen nyt työstänyt ahkerasti ruokakirjaani, joka toivottavasti motivoi ja inspiroi teitä kaikkia voimaan hyvin. Siitä piakkoin lisää <3 pauliina

  VASTAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram